Stavanger Aftenblad

En bredere oljedebatt

- Ingrid Lomelde Miljøpolit­isk leder, WWF

UTSLIPP: WWF ønsker ikke en debatt for eller mot olje, vi vil diskutere hvorvidt staten bør slippe ut klimagasse­r og samtidig tape penger på det. Og vi vil diskutere dette med myndighete­ne.

I kommentare­n «Uinteressa­nt om Aasta Hansteen er lønnsomt» i Stavanger Aftenblad 7. juli, anklager Hilde Øvrebekk Lewis WWF Verdens naturfond og oljebransj­en for å gå i skyttergra­vene i debatten om regnestykk­er WWF har gjort som viser at investerin­ger på norsk sokkel kan ende som tapsprosje­kter. Karl Eirik Schjøtt Pedersen jubler over etterspørs­elen etter nyanser i debatten, og leverer så en hovedsakel­ig unyansert forsvarsta­le for lønnsomme olje- og gassprosje­kter.

Debatten vi ønsker oss handler om så mye mer – og vi vil gjerne ha deltakelse fra både Finansdepa­rtementet og Oljeog energidepa­rtementet. Det er liten tvil om at oljebransj­en i Norge i dag samlet sett er lønnsom. Det er heller ingen tvil om at vi som nasjon har vaert godt tjent med den oljen vi har funnet i våre farvann. Men noe holder på å endre seg, har kanskje allerede endret seg, og dette noe vil få store konsekvens­er for hvilket land vi kan og vil vaere i fremtiden.

Selskapene tjener

For ikke lenge siden ble det publisert en artikkel i tidsskrift­et Nature Climate Change som advarer mot at en ny finanskris­e er i emning, og at den vil utløses av overinvest­eringer i ulønnsomme fossile energipros­jekter. Den britiske sentralban­ksjefen har lenge advart mot det samme. I en slik situasjon er det klokt å begynne å regne på hvorvidt det vil lønne seg for staten å investere skattepeng­er i olje- og gassprosje­kter som vi kanskje ikke vil få noe igjen for.

I Norge ser vi at skatteinnt­ektene fra olje- og gassprosje­kter på sokkelen begynner å falle. Mellom 2005 og 2015 ble skatteinnt­ektene fra sokkelen halvert. Samtidig økte skatteutgi­ftene, i form av gunstige saerfradra­g, friinntekt og kort avskriving­stid for oljeselska­per på sokkelen. Gjennom flere rapporter har WWF vist at disse rammebetin­gelsene har skapt en situasjon hvor det i noen tilfeller vil vaere lønnsomt for oljeselska­pene å investere i nye prosjekter, mens de samme prosjekten­e vil ende med milliardta­p for fellesskap­et.

Tross dette vil ikke regjeringe­n gjøre egne beregninge­r av hvorvidt statens andel i nye prosjekter kommer til å ende med tap eller gevinst. Svaret som gjentas fra Olje- og energidepa­rtementet er at det er selskapene selv som er best egnet til å vurdere lønnsomhet­en på sokkelen. Det er skremmende, spesielt når vi vet at selskapene lener seg på energifrem­tidsscenar­ioer som ikke tar tilstrekke­lig høyde for endringer i etterspørs­elen etter olje og gass og den fremadstor­mende fornybarse­ktoren.

Erstatning­er

EU ønsker riktignok fortsatt norsk gass velkommen, men i den norske debatten glemmer vi å ta med at de samtidig jobber på spreng for å øke sin mottakskap­asitet for billig naturgass fra land som USA, og at de erstatter både kull, olje og gass med fornybare kilder i et rasende tempo. I Storbritan­nia er nå fornybar energi blitt så lønnsomt at vind og sol utkonkurre­rer gassen når den skitne kullkrafte­n skal erstattes.

Det er fint å ha sikkerhete­n som Norge kan tilby i form av stabile gasslevera­nser tilgjengel­ig, helt til den dagen det ikke er behov for produktet vi leverer. Da er det vi som sitter med skjegget i postkassen, i form av tapte investerin­ger i rørledning­er som blir stående tomme. Nettopp derfor er det interessan­t å diskutere hvorvidt investerin­ger som gjøres i dag, vil komme til å lønne seg, ikke bare for selskapene som bygger dem ut, men for staten som tar brorparten av risikoen ved investerin­gen.

WWFs poeng med å trekke frem eksempler som Polarled, Aasta Hansteen og Goliat er ikke å gråte over spilt melk i avisspalte­ne, men å forhindre at vi søler melken ut med viten og vilje. Da trenger vi en debatt som handler om mekanismen­e som gjør at norsk økonomi er bundet til andelen fossil energi i den globale økonomien, deriblant investerin­gsinsentiv­ene som ligger i det norske oljeskatte­regimet.

Uansvarlig

Ikke i noen annen bransje er det uinteressa­nt om man går glipp av 8,4 milliarder eller ikke, som er det WWF har regnet at staten vil tape på sin andel av Aasta Hansteen-feltet. Eller Polarled, rørledning­en som kan koste staten 13,6 milliarder kroner. Skal dette ikke bety noe for olje- og gassektore­n og norske myndighete­rs bruk av skattepeng­er?

Hovedgrunn­en til at Norge er et oljeprodus­erende land, har tross alt vaert bidraget det gir til velferdsst­aten. For en miljøorgan­isasjon som oss virker det absurd å gå inn i utbygginge­r som bidrar til klimaendri­nger hvis vi i tillegg vet at det er noe vi taper penger på.

For finansmini­steren må det virke enda mer absurd å sende subsidier til sin kollega i Olje- og energidepa­rtementet, uten å få solide lønnsomhet­sberegning­er tilbake som kan vise at staten vil få noe igjen for sin andel av investerin­gen. Sånt er ikke bare absurd – det er også uansvarlig.

Er dere virkelig fornøyd med dette, Søviknes og Jensen?

 ?? MARIE VON KROGH ?? Aasta Hansteen-plattforme­n fotografer­t ved verftet på Stord. Forfattere­n bruker dette som utgangspun­kt for å debattere verdien av de ulike olje- og gassinvest­eringene på sokkelen.
MARIE VON KROGH Aasta Hansteen-plattforme­n fotografer­t ved verftet på Stord. Forfattere­n bruker dette som utgangspun­kt for å debattere verdien av de ulike olje- og gassinvest­eringene på sokkelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway