Stavanger Aftenblad

Hvor stort er egentlig USA?

- Thorvild Lode Berntsen Stavanger

I Aftenblade­ts quiz mandag 16. juli var det et svar som forbauset meg, nemlig at USA skulle vaere større i areal enn Kina. Da jeg var liten, hadde jeg en brennende interesse for geografisk­e data, og laerte meg tidlig å bruke leksikon for å finne ffor eksempel areal, folketall og hovedstede­r i alle verdens land. Og topplista var klar: Etter Sovjetunio­nen/Russland og Canada kom Kina, og deretter USA med et areal på 9,3 millioner kvadratkil­ometer. Dette inkluderte de 50 statene, men ikke andre besittelse­r, som Puerto Rico.

For å finne ut om verden har forandret seg, sjekket jeg først SNL, siste papirutgav­e fra midt på 2000-tallet. Resultatet var klart – Kina 9.571.300 kvadratkil­ometer, USA 9.372.614 kvadratkil­ometer, pluss 10.682 for Puerto Rico, Guam osv.

Deretter googlet jeg «USA» og gikk inn på engelsk Wikipedias artikkel, og der var totalareal­et oppgitt til 9.833.520 kvadratkil­ometer! Det var en hyperlink der til en liste over verdens land etter areal og der var det en interessan­t fotnote til USAs oppgitte areal: Fra 1997 har USA offisielt regnet kystfarvan­nene (innenfor baselinja for territoria­lfarvann) med til totalareal­et, noe som bringer arealet opp i drøyt 9,5 millioner kvadratkil­ometer, men stadig mindre enn Kinas 9.596.960 (FN-statistikk, CIA). Siden 2007 har USA inkludert også territoria­lfarvann (innenfor 12 nautiske mil ut fra baselinja) og kommer dermed opp i 9,8 millioner kvadratkil­ometer. Det ser imidlertid ut til at USA er det eneste landet som regner areal på denne måten. Kina gjør det i alle fall ikke, og dermed blir USA’s tredjeplas­s et resultat av å sammenlign­e epler og appelsiner. Sammenlign­er man likt med likt, er Kina større enn USA!

Info hentet fra til Encyclopae­dia Britannica, CIA World Factbook og offisiell FN-statistikk. Tilsvarend­e norske Wikipedia-sider har ingen fotnoter eller diskusjon om tallene. Den norske lista over verdens land er hentet direkte fra CIA World Factbook uten kommentare­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway