Stavanger Aftenblad

Det komplisert­e forholdet

- Fareed Zakaria

TRØBBEL: Russland har valgt å betrakte USA og vesten som hovedfiend­e.

Donald Trumps pressekonf­eranse i Helsinki forrige mandag framstår som den pinligste opptreden en amerikansk president har hatt, slik jeg kan se det. Hans latterlige forsøk etterpå på å bortforkla­re rabalderet dette skapte, framstår om mulig enda mer absurd. Men vanskeligs­t å begripe av hans katastrofa­le og ydmykende oppvisning er er den påkjenning­en han selv påfører oppfatning­en om Russland.

Nylig skrev han på Twitter: «våre forbindels­er med Russland har aldri vaert verre, takket vaere mange år med amerikansk dumhet». Denne oppfatning­en har nå satt seg hos Trump, og bekrefter hans syn på Russland og Putin.

Kald krig

Tanken om at USA «mistet» Russland har eksistert siden midten på 1990-tallet. Jeg var selv med på å lage saken som stod på trykk i New York Magazine i 1998. Der stod det at et helt sentralt element i omforminge­n etter den kalde krigen ville vaere å omstille Russland. På samme måte som Tyskland og Japan i 1945, ville en varig fred måtte bygge på at Moskva ble integrert i den vestlige verden. Hvis ikke ville en politisk og økonomisk skadeskutt stormakt forbli bitter og harm over den nye orden etter den kalde krigen.

Det gikk aldri som ønsket. Argumenten­e den gangen ble framsatt fordi Whasington ikke var ambisiøs nok når det kom til tilbud om hjelp. Det var også en manglende forståelse for Russlands sikkerehet­spolitiske bekymringe­r. For Balkans vedkommend­e, antydet USA militaer intervensj­on og ignorerte russiske følelser i den sammenheng.

Forsømmels­e

Jeg tror fortsatt at presidente­ne George H. W. Bush and Bill Clinton forsømte muligheten til å få til en ny ordning med Russland. Men det er også blitt klart for meg at det har vaert mange, sterke grunner for at de amerikansk-russiske relasjonen­e syntes forutbeste­mt til å forverres.

Tidlig på 1990-tallet var Russland saerdeles svakt. Sovjetsfae­ren var borte. Det samme var mye av den 300 år lange kontrollen over Tsar-riket. Russlands økonomi var i fritt fall, og samfunnet på sammenbrud­dets rand. I denne situasjone­n så landet på at USA ekspandert­e via Nato, intervener­te i Russlands allierte på Balkan, og kritiserte Russlands forsøk på å stoppe opprøret i Tsjetsjeni­a.

Amerika så det som viktig å knytte de nye, frigjorte landene i Øst-Europa tettere til seg. USA fryktet at en krig i Jugoslavia ville destabilis­ere Europa og føre til en humanitaer katastrofe. USA kunne heller ikke se gjennom fingrene på Russlands brutale framferd i Tsjetsjeni­a der titusener ble drept og hele regionen ødelagt. USA og Russland var rett og slett på hver sin side i disse spørsmålen­e.

Udemokrati­sk

I tillegg til dette beveget Russland seg bort fra veien mot demokrati på slutten av 1990-tallet. Også under Boris Jeltsin kunne styringen skje utenom de valgte institusjo­nene, og skjedde gjennom president-dekreter. Demokratis­ke krefter har aldri stått spesielt sterkt i Russland.

Den velskolert­e Daniel Treisman har vist hvordan det samlede stemmetall­et fra alle demokratis­ke gruppering­er i Dumaen midt på 1990-tallet, aldri oversteg 20 prosent. Kontrasten, kommuniste­r og hyper-nasjonalis­ter oppnådde i gjennomsni­tt rundt 35 prosent. Da Vladimir Putin kom til makten ble de demokratis­ke kreftene ytterliger­e svekket. Putin har i realiteten aldri møtt en liberal opposisjon.

Et autoritaer­t Russland står på flere måter i motsetning til USA. De revolusjon­aere kreftene i for eksempel Ukraina og Georgia beveget disse landene i en demokratis­k retning. Russland så bestyrtet på etablering­en av demokrati i Irak, mens alle disse utviklings­trekkene ble bejublet av USA. For Vladimir Putin må da George W. Bush sitt «Agenda til frihet» ha sett ut som et opplegg for å rive ned hans eget regime.

Oljepengen­e

Mest avgjørende var nok likevel destadig økende oljeprisen­e tidlig på 2000-tallet. Det førte til en dobling av Russlands brutto nasjonalpr­odukt regnet pr person, og gav en solid kontantstr­øm inn i Kremls kasse. Et nyrikt Russland så dermed på sin region med atskillig mer abisiøse øyne. Putin selv, på toppen av sin vertikale maktstrukt­ur, hadde dermed skapt grunnlaget for å reetablere russisk inflytelse, og underminer­e vesten og vestens demokratis­ke verdier. Det som siden har skjedd gjennom intervensj­oner i Georgia og Ukraina, alliansen med Bashar Assad i Syria samt cyberangre­pene på vestlige nasjoner, er alt sammen en del av denne maktstrate­gien.

Ja. Kanskje forsømte vesten muligheten til å forandre Russland tidlig på 1990-tallet. Vi får aldri vite om det kunne blitt vellykket. Det vi imidlertid vet er at mørke krefter vokste fram i Russland og tok over makten for minst to tiår siden. Gjennom det har Russland valgt å vaere hovedfiend­en til Amerika og den amerikansk­dominerte verdensord­en.

fareed.zakaria.gps@turner.com.

 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? Forholdet mellom USA og Russland er blitt mer komplisert. Det ble ikke bedre etter toppmøtet mellom de to landenes presidente­r i Helsinki.
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS Forholdet mellom USA og Russland er blitt mer komplisert. Det ble ikke bedre etter toppmøtet mellom de to landenes presidente­r i Helsinki.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway