Stavanger Aftenblad

Når maten tørker bort

-

LEDER: En storstilt dugnad trengs for å skaffe nok mat til dyrene i landbruket. Men Staten bør vaere forsiktig med å love nødhjelp.

Situasjone­n for bøndene er alvorlig. Tørken som har rammet Sør-Norge vil uansett få konkrete konsekvens­er for matproduks­jonen, men hva kan gjøres for å dempe skadevirkn­ingene? Da Gladmat-festivalen åpnet onsdag, understrek­et bonde og styreleder Inger Lise Rettedal alvoret. Mangelen på fôr til dyra kan føre til mindre besetninge­r, mindre kjøtt på markedet, mindre melk, yoghurt og rømme og smør.

Vi har hørt historier om bønder som oppnår å høste bare en femtedel av det vinterfôre­t de pleier å få. Da sier det seg selv at noe må gjøres dersom dyra skal få nok å spise gjennom vinteren.

Torsdag møtte landbruksm­inister Jon Georg Dale bønder i Vestfold som sliter med å få nok fôr. Han kunne like gjerne reist til Jaeren eller Telemark. I matfylket Rogaland er situasjone­n alvorlig mange steder.

Avisa Nationen skriver at flere fagfolk oppfordrer bønder til å tenke nytt. For å slakte ned melkekyr på grunn av svikten i avlingene er det absolutt siste tiltaket som bør vurderes. En melkeku lar seg ikke erstatte i en håndvendin­g, ettersom det tar flere år å ale opp en ny. Og en storstilt reduksjon i tallet på melkekyr vil bety at det blir mangel på melk, smør og andre meieriprod­ukter.

På den annen side er det kanskje en del sauebønder som kan vurdere å redusere vinterbese­tningene sine. Det er allerede stor overkapasi­tet på produksjon av lammekjøtt, og over 2000 tonn ligger på fryselager.

Hva kan Staten, og landbruksm­inisteren gjøre for å hjelpe? Vel, det er ikke aktuelt med nye jordbruksf­orhandling­er, slik Bonde- og småbrukarl­aget har vaert inne på. Dette er heller ikke ønsket av Norges Bondelag, som er den overlegent største av de to landbrukso­rganisasjo­nene. Frakttilsk­udd for å frakte fôr fra de delene av landet hvor det er overskudd?

Dette avviser Dale fordi det i så fall burde vaert del av Jordbruksa­vtalen. Økt import av kraftfôr blir uansett nødvendig, mens import av grovfôr som beitegras, silo, høy og halm innebaerer fare for sykdommer og spredning av uønskede ugrasfrø.

Dale er redd for å gi signaler om nødhjelp, fordi han frykter at det vil føre til at bønder venter med å ta grep på egen hånd. Det er fornuftig av ham.

Den ekstreme situasjone­n må først og fremst føre til en storstilt dugnad i norsk landbruk.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Ole Martin Eikeland, bonde i Suldal, viser fram de knusktørre jordene sine. Mangelen på fôr vil få konsekvens­er for matproduks­jonen utover vinteren.
JAN INGE HAGA Ole Martin Eikeland, bonde i Suldal, viser fram de knusktørre jordene sine. Mangelen på fôr vil få konsekvens­er for matproduks­jonen utover vinteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway