Stavanger Aftenblad

Her er det nye nasjonale minnesmerk­et etter 22. juli

- NTB Julie Berg Melfald Thea Storøy Elnan

OSLO: Det er en vegg med alle ofrenes navn og alder. Sju år etter terrorangr­epene i Regjerings­kvartalet og på Utøya er et nytt, men midlertidi­g minnesmerk­e avduket.

– I dag vil vi minnes og hedre de som ble skadet, de som ble drept og de som fikk livet endret for alltid, sier Lisbeth Røyneland, leder for Støttegrup­pa for 22. juli.

Det midlertidi­ge nasjonale minnesmerk­et for 22. juli-angrepene i Oslo ble avduket under minnemarke­ringen i Regjerings­kvartalet søndag. 77 mennesker mistet livet i terrorhand­lingene i 2011.

Minnesmerk­et består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbiten­e symboliser­er det knuste glasset i området rundt regjerings­kvartalet etter at bomben gikk av. Minnesmerk­et er plassert på Johan Nygaardsvo­lds plass.

– Minnestede­t er et viktig bidrag til å fortelle den sterke historien. En veiviser i minne og laering. Kunnskap er vårt fremste forsvar mot hat, vold og ekstremism­e. Det feige terrorangr­epet var rettet mot hjertet av vårt demokrati og mot våre mest sårbare, våre barn, sier Røyneland. AUF-leder Mani Hussaini sier vi må bruke 22. juli til å skape nasjonalt samhold og ta et oppgjør mot hat.

– Det er det verste terrorangr­epet som har rammet landet vårt, og det begynte med en bombe her, sier Hussaini under markeringe­n i regjerings­kvartalet.

Søndag var det sju år siden terrorangr­epet i 2011 da 77 mennesker mistet livet.

– Mange lever med 22. juli akkurat i dag, noen må leve med det hver eneste dag. Når storsamfun­net går videre, kan det bli ekstra tøft å henge igjen fordi kontrasten­e blir så store, sier Hussaini som tilføyer at Norge skylder å stille opp for dem som baerer den tyngste sorgen.

Solberg: – Hatet lever fortsatt Statsminis­ter Erna Solberg (H) talte under markeringe­n i regjerings­kvartalet søndag formiddag.

– Da ble demokratie­t vårt angrepet. Uskyldige mennesker ble drept i et forsøk på å ramme åpenheten, mangfoldet og tilliten som preger det norske samfunnet, sa Solberg.

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa hun.

Statsminis­teren trakk frem Erik Poppes Utøya-film, som kom tidligere i år, og flere kommende filmer.

–På den måten blir vi minnet om det som skjedde den grusomme fredagen i 2011. Det er vondt men det er viktig, sa hun.

Solberg minnet også om at vi lever i en tid som preges av falske nyheter og hatefulle kommentare­r på internett.

– I dag vet vi at den høyreekstr­eme terroriste­n befant seg i et ekkokammer med meningsfel­ler som delte hans konspirato­riske verdensbil­de. Et verdensbil­de preget av fremmedfry­kt og at det finnes et «oss» og et «dem» i dette landet. I dag ser vi de samme konspirasj­onene i kommentarf­eltene. Hatet lever fortsatt, sa Solberg.

– Flere av dem som overlevde, ble rammet av terroriste­ns kuler. Nå opplever de også ord som rammer. Som har til hensikt å bringe dem til taushet, fortsatte hun.

– De som rammes av hets og hat, skal vite at de har oss alle i ryggen, slo Solberg fast i talen.

Utøya-markering

Lisbeth Røyneland, leder for Støttegrup­pa for 22. juli, er glad for at minnesmerk­et nå kommer på plass.

– Dette er veldig etterlengt­et. Det har tatt langt tid. Det har gått syv år siden angrepene, men endelig får vi et nasjonalt minnested. Det blir satt veldig pris på, sa hun til NTB tidligere denne uken. Lisbeth Røyneland mistet selv datteren sin i angrepet på Utøya.

Etter markeringe­n ved minnestede­t i regjerings­kvartalet var det høymesse i Oslo domkirke.

Klokken 16 var det en markering på Utøya. Her talte Røyneland, Hussaini og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre.

Over hele landet

I løpet av dagen var det markeringe­r også en rekke andre steder rundt om i landet. Haugesund, Levanger, Malvik, Orkland, Stryn, Sula, Trondheim, Vestby, Vestfold, Ås, Bergen og ulike plasser i Hordaland.

 ?? THEA STORØY ELNAN ?? Minnesmerk­et ble avduket i Regjerings­kvartalet søndag morgen.
THEA STORØY ELNAN Minnesmerk­et ble avduket i Regjerings­kvartalet søndag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway