Stavanger Aftenblad

Skogbranne­r i Sokndal og Sirdal

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@ aftenblade­t.no Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no Solveig Eriksen solveig.eriksen@aftenblade­t.no

BRANN: Tørken fører til stor brannfare mange steder i regionen vår. Brannen i ÅnaSira i Sokndal ble startet av en nødrakett lørdag kveld.

I går formiddag ventet mannen som er mistenkt for å ha startet brannen i Åna-Sira på avhør. Årsaken skal vaere at han skøyt opp en nødrakett.

– Mistenkte vil bli avhørt i løpet av dagen og løslatt etter dette. Dersom han erkjenner forbrytels­en, vil han sannsynlig­vis bli bedt om erstatning­skrav, sier politiadvo­kat Elin Kongestøl til Aftenblade­t.

Brann i ulent terreng

Brannvesen­et opplyste søndag morgen at brannen var under kontroll og at de jobbet med etterslukk­ing. Nødetatene fikk melding om brannen klokken 19.36 lørdag. Klokken 21 hadde brannvesen­et ikke kontroll.

– Det er vanskelig, ulendt terreng som gjør det utfordrend­e å få vann helt på toppen, sa Svein Nesse, vaktleder i Rogaland brann og redning, og la til:

– Vi har 13 brannmenn på plass, men ønsker bistand fra skogbrannh­elikopter for å hjelpe til med slukkingen.

Det var da ikke fare for bebyggelse.

Lørdag kveld meldte politiet at skogbranne­n ble startet av en nødrakett.

– Brannvesen og politi har vaert på en skogbrann i Sokndal etter at en beruset mann på 56 år skjøt opp en nødrakett fra en båt, meldte operasjons­sentralen ved Sør-Vest politidist­rikt.

Var bekymret for vinden

I Sirdal har skogbranne­n som startet ved Lunde for over en uke siden blusset opp igjen i løpet av helga. Fredag ettermidda­g var brannvesen­et bekymret for spredning.

– Får vi skikkelig vind har vi ikke sjanse til å holde det nede, sa Ivar Skreå, overbefal ved Sirdal brann og redning til Aftenblade­t.

Vinden spilte imidlertid på lag denne kvelden og lørdag morgen kunne vakthavend­e leder i brannvesen­et fortelle at brannen var under kontroll og at brannvesen­et da jobbet med etterslukk­ing.

Fortsatt ildforbud

Det er nå så tørt ute at brannvesen­et har innført totalforbu­d mot å gjøre opp ild utendørs i Rogaland brann og redning IKS sine ti eierkommun­er. Totalforbu­det vil gjelde fram til det kommer ny beskjed fra brann- og redningssj­efen.

– Vi får telefoner hele dagen angående grilling. Det samme gjelder ennå. Det er ikke lov å grille i skog og mark, men du kan grille på egen eiendom, sier vaktleder Bjørn Tollefsen i Rogaland brann og redning.

Søndag ettermidda­g hadde brannvesen­et ikke fått inn meldinger om flere branner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway