Stavanger Aftenblad

Den store turiststrø­mmen

- Preben Falck Daglig leder, Stavanger turistfore­ning

FOR MANGE: Overturism­e er et nytt ord, men nå er spørsmålet om vi har det eller ei, og om den vil innhente oss.

Hvordan vil vi egentlig oppleves? Elisabeth Saupstad og Harald Minge argumenter­er i et debattinnl­egg i Aftenblade­t 15. juli for at vi fortsatt har god plass til flere turister av alle slag. Det påpekes at vi, takk og pris, ikke har samme utfordring­er som Barcelona og Venezia. Men er vi på vei dit?

Som alle andre toneangive­nde reislivsak­tører heiser de fanen baerekraft, og det påpekes at vi må passe oss slik at det ikke går med oss som med mange andre større turistmål – at suksessen til slutt undergrave­r sitt eget livsgrunnl­ag, slik at vi som bor her blir satt på sidelinjen. Selv om vi enda ikke har kommet så langt at det er noen full krise, så er vi på stø kurs i feil retning. Da er det på sin plass å rope et varsko, uten derved å gjøre seg skyldig i krisemaksi­mering.

God plass

Selv om det er god plass til mange flere turister, mange steder i regionen, så har vi en reell utfordring på Preikestol­en – ikke når det gjelder logistikk og infrastruk­tur, men når det kommer til omdømme. Forrige helg var jeg på turistfore­ningens publikumss­uksess Skåpet, og traff en hyggelig belgisk familie. De skulle selvsagt til Preikestol­en, men var veldig i tvil om de ville forlate paradiset på Skåpet til fordel for folkehavet på Preikestol­en. Tilsvarend­e sier de fleste turfolk som jeg treffer at de ikke lenger går til Preikestol­en om sommeren, annet enn når de har besøk av en onkel fra Amerika. Så forsøker jeg å forklare som best jeg kan at det er ikke så ille, det er morsomt å studere alle folka, og du kan gå om kvelden om du vil ha fred og ro.

Uansett hva som er realiteten, er det et faktum at vi som lokalbefol­kning, mange nordmenn og kvalitetsb­evisste tilreisend­e nedvurdere­r Preikestol­en fordi vi synes det er for mye folk der. Derved har vi allerede nådd en slags grense. Ikke fordi det er umulig å fote seg langs stien, ikke fordi det mangler system på tilrettele­ggingen eller er fullt på platået, men fordi menneskeme­ngden svekker opplevelse­n.

Løsning?

Hva er da løsningen til Saupstad/Minge og det meste av reiselivs-Norge? – Jo vi skal pøse på med flere turister av alle nasjonalit­eter og alle kategorier. Tross de utfordring­ene vi ser komme, skal det satses både på mer cruise, flere lavpristur­ister, flere bobiler, flere flyreiser og flere kvalitetsb­evisste opplevelse­sturister. Problemet med denne strategien er bare at volumturis­men ødelegger for dem som vil satse på kvalitet. Vi kan ikke satse på alt samtidig, vi må bestemme oss for hva vi vil ha mere av og hva vi må forsøke å begrense. Det er langt fra behov for noe forbud på lenge enda, men det er bedre å gjøre noen grep for å styre utviklinge­n i forkant.

Spesielt i et baerekraft­perspektiv blir den ukritiske vekststrat­egien destruktiv. Stavanger kommune har fått beregnet hva som er de samlede klimaeffek­tene av turismen i kommunen. Hele 90 prosent av klimagassu­tslippene fra turismen kommer fra cruise og flyreiser. Skal det i det hele tatt gi noen mening å snakke om baerekraft­ig utvikling av reiselivet, så man ta inn over seg at antallet cruisepass­asjerer og lange flyreiser må reduseres.

Den gode nyheten i dette er at både hensynet til klima og behovet for å unngå overturism­e helt entydig trekker i samme retning: La oss satse på kortreiste, kvalitets- og miljøbevis­ste reisende som blir lenge i regionen og bruker lokale tilbud, inklusive det norske publikumme­t. På den måten kan vi både redde verden og sørge for at vår region fortsatt er et godt sted for oss fastboende, gjerne sammen med turistene som kommer hit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway