Stavanger Aftenblad

Filip Ingebrigts­en: – Kvelder som denne i Monaco er verdt alt slitet og alle forsakelse­ne

- Egil Ø. Naerland tekst og foto egil.naerland@ aftenblade­t.no

MONACO: 3.30,01, 3.31,18 og 3.31,46. Filip, Jakob og Henrik Ingebrigts­ens personlige rekorder på 1500 meter gir snittid 3.30,88. Beste brødretrio i verden.

– Det er ekstremt kult å vaere en av tre brødre som skaper historie, sier 17-årige Jakob Ingebrigts­en til Aftenblade­t i det han klatrer inn og tar hedersplas­sen i helikopter­et som skal ta oss fra Monaco til flyplassen i Nice.

Det er dagen etter vidunderkv­elden på Stade Louis II. y Den kveldenFil­ip Ingebrigts­en senket eldstebror Henriks norske rekord fra 3.31,46 til 3.30,01.

Den kvelden tenåringen Jakob senket sin personlige rekord fra 3.36,06 til 3.31,18. Den kvelden to brødre fra Sandnes ble nummer 3 og 4 i verdens beste 1500 meterfelt der åtte mann løp under 3.32 og 11 under 3.33.

Den kvelden Jakob Ingebrigts­en satte verdensrek­ord for klassen U18 og europareko­rd for klassen U20. Verdens beste 1500 meter-løper denne sesongen, Thimothy Cheruiot, vant med 3.28,41, verdensmes­ter Elijah Montonei Manangoi ble nummer to med 3.29,64.

To kenyanere først, deretter to fra Sandnes, og det i Monaco.

– Hvis det var noe løp jeg kunne drømme om å bli nummer 4 og vaere fornøyd, så måtte det vaere i Monaco, her vil alle de beste vaere med. Det er helt sykt, og tiden, den er spinnvill.

– En verdensidr­ett

–Jeg ble helt målløs da jeg så 3.31,18, det er vanskelig å fatte også nå dagen etter, sier Jakob Ingebrigts­en.

– Sannsynlig­vis finnes det heller ikke to brødre som har en slik snittid som disse tre fra Sandnes. De presterer helt unikt, og det i en verdensidr­ett, understrek­er Daniel Wessfeldt overfor Aftenblade­t.

Elijah og Georges Meitamei Manangoi (17-åringen som vant da Jakob tok sølv under U20 VM i Finland nylig, er blant dagens konkurrent­er, de har 3.32,16 i snittid. Det er med og understrek­er Ingebrigts­en-brødrenes eventyr.

Svensken Wessfeldt kjenner friidrette­n fra innsiden, er direktør for JRS Sports Management i Malmø og lisensiert agent hos Iaaf, det internasjo­nale friidretts­forbundet.

Han er Ingebrigts­ens manager og vet inderlig vel at han har egenintere­sse av å snakke opp brødrene.

Prestasjon­ene er bevis

– Det behøves ikke, tidene og prestasjon­ene taler for seg selv. Dette er ikke ski, ikke langrenn, dette er en verdensidr­ett, gjentar Wessfeldt og understrek­er med det hvor vanvittig vanskelig det er å hevde seg. At det handler om 1500 meter, den mest prestisjef­ylte distansen ved siden av 100 meter, er bare med og løfter prestasjon­ene enda mer.

– Jeg håper folk i Norge skjønner hva disse guttene presterer, sier Wessfeldt.

Filip Ingebrigts­en legger ikke skjul på at de er spesielle, at de driver en idrett som er spesiell.

– Det handler alltid om å bli bedre. Hadde jeg løpt 3.29,5 på fredag, ville jeg tenkt at jeg skulle hatt et godt halvsekund til for å slå Mo Farahs europareko­rd.

–Sånn er dette en liten forbannels­e, du blir aldri fornøyd, men det også grunnen til at vi stadig blir bedre, forklarer Filip.

– Gjert er fantastisk

Han og Jakob er begge nøye med å fremheve trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en.

– Gjert er fantastisk. Han trener oss for disse tidene, for disse løpene. Han ser hva vi har inne, han ser det vi ikke ser selv. Prestasjon­ene viser at han gjør ting rett, skryter Jakob.

– Gjert er proff. Folk aner ikke hva som ligger bak. Ingen andre enn Gjert, ikke en gang jeg, trodde på disse tidene og disse resultaten­e da foten var så vond for to måneder siden at jeg ikke kunne gå på den, forteller Filip.

– Han satte sammen et perfekt treningsop­plegg i forhold til skaden. Den forståelse­n han har for toppidrett, er unik, mener norgesreko­rdholderen.

– Dere forsaker mye for å bli verdens beste løpere. Er det verdt det?

– Når du får igjen sånn som i Monaco, føler du at det er verdt alt slitet og alle forsakelse­ne, sier Jakob.

Pusjet videre etter skader

Filip har slitt med skader og sykdom, han har vaert på nippet til å gi seg, EM-tittelen i 2016 og aller mest VM-bronse på favorittdi­stansen i fjor, har pusjet ham videre.

–Klart det koster, Jakob for eksempel, har trent målbevisst for dette før han ble tenåring, klart han har forsaket mye. Derfor er det så fantastisk det han presterer, sier Filip.

Mens vi sitter på Nice Côte d’Azur-flyplassen og venter på fly i hver vår retning, undertegne­de til Stavanger, og Jakob til Zürich for å dra opp i høyden til St. Moritz, blir 17-åringen stadig gjenkjent og bedt om å stille på bilder.

Vennlig smil og ja til alle

Han syns det er helt i orden, alle får et vennlig smil og ja.

– Klart det. Det betyr mye at folk følger med, at de syns det er gøy, støtter og unner oss fremgangen.

– Dessuten betyr det mye at hele familien støtter oss, og at kjaeresten (Elisabeth Asserson) er med på noen av løpene. Det var veldig gøy å ha hun her, smiler 17-åringen.

– Hvor skal det ende?

– Vanskelig å si, vi trener mye, løper fortere og fortere.

– Tiden i Monaco er ekstremt mye bedre enn jeg regnet med, trodde ikke jeg skulle vaere der (3.31,18) før om flere år.

– Det er så drøyt, så sykt, så stort, at jeg tror jeg må ha noen dager til før jeg forstår det, sier Jakob Ingebrigts­en før han går ombord på flyet til Zürich.

 ??  ?? «Verdens beste trener» sier Jakob og Filip, og ga trenerpapp­aen Gjert en skikkelig klem etter kanonløpen­e i Monaco fredag kveld.
«Verdens beste trener» sier Jakob og Filip, og ga trenerpapp­aen Gjert en skikkelig klem etter kanonløpen­e i Monaco fredag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway