Stavanger Aftenblad

Dette bildet forteller en helt spesiell historie

- Nicholas Bergh

FOTBALL: Brynes 1999-årgang har produsert landslagss­pillere på løpende bånd. Nå er to av dem i EM.

Jaerhallen, 2011: Tre Bryne-trenere og 40 spillere stiller seg opp for å ta et lagbilde. Trenerne vet at det er en spesiell gjeng. Men akkurat hvor spesiell, kunne de ikke forutse.

For ser man nøye på bildet i dag – sju år senere – kjenner man nemlig igjen hele fem fremtidige landslagss­pillere: y Andrea Norheim

(spiller EM for J19-landslaget i disse dager) y Adrian Berntsen

(har spilt for G18-landslaget) y Andreas Ueland

(har spilt for G18-landslaget) y Erling Braut Håland

(G19-landslaget) y Tord Johnsen Salte

(G19-landslaget)

De to sistnevnte er i disse dager gjenforent under G19-EM i Finland.

Uorganiser­t trening

– Det er godt å ha en annen fra Bryne her, selvfølgel­ig. Jeg kunne ønske det var flere, med det er det ikke. Det er godt å se at jeg ikke er alene, sa Erling Braut Håland da vi møtte ham på spillerhot­ellet tidligere i mesterskap­et.

For rundt et tiår siden begynte ryktet å spre seg på Bryne. Om 1999-generasjon­en. Generasjon­en som skulle vaere noe helt uvanlig.

Da gjengen dukket opp til trening som seksåringe­r, var Alf Ingve Berntsen én av trenerne som tok imot kullet. «De er så gode», tenkte han allerede da de vrimlet rundt som åtteåringe­r.

Erling Braut Håland er født i år 2000, men ble etter hvert flyttet opp en årsklasse. På bildet over er han derfor det eneste 2000-barnet.

1999-årgangen ble delt inn i fem sjuerlag. Alle slo bra fra seg. Hadde de toppet et lag, ville de vunnet med meningsløs­t mange mål, forteller Berntsen – som er faren til Adrian Berntsen og broren til Viking-trener Bjarne Berntsen.

– Vi prøvde også å inspirere dem til å trene mye uorganiser­t. De beste gjorde det, de spilte naermest gatefotbal­l i helgene, sier Berntsen.

Ni timer på én dag

Den uorganiser­te fotballen foregikk som regel i Jaerhallen, som ble bygget da spillerne var 5–6 år.

Berntsen

beskriver

hallen som «veldig viktig» for spillernes utvikling.

Ett av de ivrigste barna i Jaerhallen hadde navnet Tord Johnsen Salte. I dag er han Vikingspil­ler og G19-landslagsk­aptein. Salte husker fortsatt rekorden sin: Ni timer i Jaerhallen på én dag.

– Hva kjennetegn­er 99-generasjon­en?

– Vi er seriøse og treningsvi­llige. Vi spilte fotball mange, mange timer i helgene og ukedagene fra vi var små. Selv de som ikke var på «topp-topp» nivå, var med. Vi var 20 stykker som spilte. Da blir man bedre, spesielt når så mange av oss var gode spillere. Det er først og fremst

denne det som er årsaken, i tillegg til et godt opplegg og gode trenere fra vi var små, sier Salte.

– Bruker det som inspirasjo­n Berntsen mener Salte og Håland var viktige for gruppen.

– De var pliktoppfy­llende og viste vei. Når man er en gruppe på 40 stykker, er det viktig at noen møter opp i tide og setter standarden. De tok seg også av de andre - ikke bare de beste. I barne- og ungdomsfot­ballen er aksepten for ulikt ferdighets­nivå viktig.

Kanskje kan Håland, Salte og resten av 99-generasjon­en også vise vei for kommende kull? Det håper Even Sel – som trente dem på Brynes juniorlag. – De var dedikerte og treningsvi­llige, sier Sel, som i dag er utviklings­sjef i klubben.

– Vi bruker det som inspirasjo­n i klubben – på at det er mulig å bli god. Vi kan bruke eksempler på hva de har gjort, og laere det bort til de yngre, sier Sel.

 ?? PRIVAT ?? I Jaerhallen i 2011 stilte 40 Bryne-spillere seg opp for å ta et lagbilde. Fem av dem (markert med gul ring) har etter hvert spilt landskampe­r for Norge: Ved siden av hverandre i midten bakerst står Andreas Ueland og Andrea Norheim. Videre i bakerste rad, til høyre, Adrian Berntsen. Som nummer tre fra venstre i midterste rekke sitter Tord Johnsen Salte og foran til venstre Erling Braut Håland.
PRIVAT I Jaerhallen i 2011 stilte 40 Bryne-spillere seg opp for å ta et lagbilde. Fem av dem (markert med gul ring) har etter hvert spilt landskampe­r for Norge: Ved siden av hverandre i midten bakerst står Andreas Ueland og Andrea Norheim. Videre i bakerste rad, til høyre, Adrian Berntsen. Som nummer tre fra venstre i midterste rekke sitter Tord Johnsen Salte og foran til venstre Erling Braut Håland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway