Stavanger Aftenblad

Nå legger skipene til kai

- Johanne Mikkelsen Espeland johanne.mikkelsen. espeland@ aftenblade­t.no

NY FEST: 69 skip har satt seil, og flere er alt på plass i Sirevåg. Torsdag skal de loses inn til fest i Vågen i Stavanger.

Havnesjef ved Sirevåg havn, Jarle Bø, loser ankomne skuter og gjør plass til flere skip som skal legges til kai. I går var flere skuter klare for dagens skutefest i Sirevåg. Arrangøren­e ventet sju skip til Sirevåg, men det kan bli flere.

Festivalen her blir et «vorspiel» før skutene samles til innreise mot vertshavne­n i Vågen i Stavanger. Store folkemengd­er er forventet med den mindre festivalen, men det skal toppe seg ved innseiling torsdag.

– Hvis alt går etter planen vil The Tall Ships Races 2018 i Stavanger vaere det største kulturarra­ngementet målt etter besøkende publikum i Norge i år, forteller prosjektle­der, Knud Helge Robberstad.

Fest ved hver havn

I 2011 var det 450.000 personer med på festivalen i Stavanger. I år er også mindre havner invitert med på festen.

– Noen av skutene drar derfor innom Lindesnes, Sirevåg, Tananger, Skudenesha­vn, Bokn, Jørpeland og Sandnes, før de drar videre til Stavanger, sier Robberstad.

Senest torsdag 26. juli klokka 12 er alle på plass i Vågen. Da begynner en rekke med store og små festlighet­er rundt i byen.

Formålet er å bringe oppmerksom­het til, og ta vare på, seilskutet­radisjonen. Blant annet vil det vaere konsert med Kvelertak, parade, fyrverkeri og utstilling med maratimkun­st.

Skutene til neste generasjon Målet til The Tall Ships Races er å bidra til å utvikle og utdanne ungdom gjennom seiltrenin­g, uavhengig av nasjonalit­et, kultur, religion, kjønn eller sosial bakgrunn.

– Dette er et hovedpunkt nå, mens det tidligere var viktigst å ta vare på seilskutet­radisjonen og bevaringen av de historiske seilskuten­e. Dette er enda viktig, men det viktigste er mot å ha de unge med som en del av regattaen,sier Robberstad.

Med i regattaen er unge fra mange ulike nasjonalit­eter. Noen meldt inn gjennom åpen invitasjon, andre personlig invitert gjennom organisasj­oner og bedrifter. De fleste av disse unge medseilern­e har ingen tidligere seilererfa­ring.

Heder og aere

Årets regatta startet i Sunderland i England, deretter har skipene beveget seg videre til hovedhavne­n i Esbjerg. Torsdag ligger de i kai i Stavanger, før konkurrans­en avsluttes i Harlingen. Første mann her er vinneren av konkurrans­en.

– Fra Stavanger seiler skutene i regatta i skarp konkurrans­e med hverandre. Da kniver de om hvem som først når mållinjen nord for havnebyen Harlingen i Nederland, sier Robberstad.

Årets seilas består av to konkurrere­nde regattaer og en vennskapse­tappe. Før regattaen blir skutene delt inn i fire klasser - fra a til d - ut fra størrelse og riggtype. Eventuelle handikap blir trukket fra i skutenes gjennomfør­ingstid før en vinner kåres i hver av klassene.

– I konkurrans­en skutene imellom står det om heder og aere. Dette er ikke en kommersiel­l regatta, men en veldedig konkurrans­e uten pengepremi­er.

– Det viktigste er å sikre mangfold blant medseilern­e om bord og å ta vare på skutene.

Etter festivalen står skipene klare klokka 19. søndag i havet sørvest for Kvitsøy. Her starter regattaen som markere slutten på festen i Stavanger.

 ?? ANDERS MINGE ?? Skutene har blitt invitert til mindre havner langs kysten. Nå står de første skipene i Sirevåg, og skal snart seile videre til Stavanger.
ANDERS MINGE Skutene har blitt invitert til mindre havner langs kysten. Nå står de første skipene i Sirevåg, og skal snart seile videre til Stavanger.
 ?? PHIL BROADWAY ?? Slik går skuteferde­n. De 65 skipene har forlatt Sunderland, og enkelte ligger alt ved kai i Sirevåg. Andre ligger ute til havs før ferden går inn til Stavanger.
PHIL BROADWAY Slik går skuteferde­n. De 65 skipene har forlatt Sunderland, og enkelte ligger alt ved kai i Sirevåg. Andre ligger ute til havs før ferden går inn til Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway