Stavanger Aftenblad

Superbesøk på kino for «Mamma Mia 2»

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KINO: Totalt 7409 billetter ble solgt til «Mamma Mia! Here we go again» i Stavanger og Sandnes i helgen. Det er både godt over forventnin­gene og åpningshel­gen på eneren i 2008.

Totalt 140.926 nordmenn lot sommervaer vaere sommervaer, og valgte i stedet sol, sommer, romantikk og musikk i kinosalen i stedet i åpningshel­gen. Det er den beste kinoåpning­en på norsk kino siden 2015, da James Bond-filmen «Spectre» ble sett av over 178.000 da den hadde premiere i oktober det året.

– Det har vaert en bra kinohelg i Stavanger og Sandnes også. «Mamma Mia: Here we go again» åpnet faktisk litt bedre enn vi hadde forventet! Samtidig er det omtrent den eneste filmen som har hatt noe besøk i Gladmathel­gen med fint vaer.

Godt lokalt besøk

Det sier konsulent Anne Borgen i Odeon kino Stavanger/Sandnes. Og oppgir følgende lokale besøk fra fredag til søndag: y Stavanger: 4316 y Sandnes: 3093 y Totalt: 7409 y juli 2008: y Stavanger: 3948 y Sandnes: 3121 y Totalt: 7069.

– Og i 2008 var premieren på en torsdag, så åpningshel­gen den gang var fire dager, sier Borgen.

Vil den slå eneren?

«Mamma Mia!» fra 2008 er fortsatt den tredje mest sette filmen på norsk kino i nyere tid, bare slått av «Titanic» og «Max Manus». Filmen gikk sammenheng­ende på kino i et halvt år, og ble totalt sett av 1.109.761 personer. Riktignok er «Flåklypa Grand Prix» sett av atskillig flere, kanskje over 4 millioner siden premieren på 70-tallet. Men den gangen var antall kinoseter høyere, og kinobesøke­t ble i en periode regnet i omsetning i stedet for antall billetter.

«Mamma Mia!» viste seg fort å vaere en slik film som mange vil se igjen og igjen, saerlig på grunn av singalong-faktoren.

– I tillegg er det en film som passer for alle mellom 0 og 100, og som folk blir glade og godt humør av. Den mobilisert­e mange som ikke hadde gått på kino på årevis, sier administre­rende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino.

Han er både fornøyd og overrasket over at så mange som 140.925 billetter ble solgt til «Mamma Mia! Here we go again» i premierehe­lgen.

– Til sammenlikn­ing så 64.426 eneren i åpningshel­gen i 2008, og da var helgen fire dager lang.

Men Petterson er slett ikke sikker på at den nye Mamma Mia!filmen kommer til å gå like lenge og oppnå like høye besøkstall som eneren.

Slow burner

– I 2008 var «Mamma Mia! en «slow burner». Den bygde seg opp på en annen måte, og besøkstall­ene bare økte utover. Nå er jo filmkonsep­tet kjent, og dermed stormer fansen til kinoen allerede første helgen. Tiden vil vise om de fortsatt kommer tilbake eller sprer positiv omtale, sier han.

Og viser også til at konkurrans­e fra andre titler også kan spille en viss rolle for hvor mange som ender med å se «Mamma Mia! Here we go again».

– Om snaue to uker er det premiere på «Mission: Impossible Fallout», som garantert også blir en hit på norsk kino, sier Petterson.

Den nye Mamma Mia!-filmen spilte inn 34,4 millioner dollar bare i USA i åpningshel­gen. Det holdt til en andreplass på Box office-listen, marginalt slått av «Equalizer 2», som spilte inn 35,8 millioner dollar.

Årets Mamma Mia!-eventyr ble laget på et budsjett på 70 millioner dollar.

Enerens budsjett var på 52 millioner dollar. Filmen spilte inn rundt 144 millioner bare i USA, og drøye 609 millioner dollar på verdensbas­is.

 ?? NTB SCANPIX ?? Cher spiller Meryl Streeps mamma i «Mamma Mia! Here we go again».
NTB SCANPIX Cher spiller Meryl Streeps mamma i «Mamma Mia! Here we go again».
 ?? NTB SCANPIX ?? Tanya og Rosie kan skåle for en overrasken­de god åpningshel­g på kino for «Mamma Mia! Here we go again»
NTB SCANPIX Tanya og Rosie kan skåle for en overrasken­de god åpningshel­g på kino for «Mamma Mia! Here we go again»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway