Stavanger Aftenblad

Realpoliti­kk i Det hellige land

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Israels statsminis­ter Netanyahu og Ungarns Orban framstår som nasjonalis­tiske sjelevenne­r, og bare litt demokratis­ke.

Det er like vanskelig å vaere litt demokratis­k som å vaere litt gravid, sies det. Ungarns statsminis­ter Viktor Orban beskyldes for å bestride utsagnet, og han ble avgjort ikke minnet om det under sitt to-dagers besøk i Israel nylig. Mottagelse­n han og hans hustru Aniko fikk er egnet til å bekrefte kritikerne­s påstand om at både Orban og Israels statsminis­ter Benyamin Netanyahu er bare litt demokratis­ke og desto mer nasjonalis­tiske sjelevenne­r. Selv omtaler Orban seg selv og Netanyahu som «patriotisk­e ledere». Sikkert ikke tilsiktet, fant besøket i Jerusalem attpåtil sted da Knesset vedtok den såkalte «Jødisk stat»-loven, som i grove trekk slår fast at Israel er en demokratis­k, jødisk stat – men først og fremst for jøder. Hvilket harmonerer bra med erklaering­en fra Orbans hjemlige Fidesz-parti om at Ungarn er for ungarerne; migranter, spesielt muslimske, er definitivt uønskede. Ungarn er et «illiberalt demokrati», ifølge Orban.

Orban synes imidlertid å ha kommet atskillig lenger mot demokratie­ts forfall enn Netanyahu beskyldes å drømme om. Etter det siste parlaments­valget, som ga Orban to-tredjedels flertall, kunne han endre forfatning­en. Valgkretse­ne ble endret til Fidesz’ fordel, uavhengige fjernsyns- og radiostasj­oner fikk snevret inn rekkevidde­n for kringkasti­ng, de fleste daglige opposisjon­savisene utenfor Budapest ble langsomt, men sikkert kjøpt opp av partiet. EU påpeker at rettssikke­rheten i landet er under angrep, og Brussel er dessuten på kollisjons­kurs med den ungarske regjeringe­n som blånekter å bli med på en fordeling av migranter. Valgt som statsminis­ter for tredje gang i april, fikk Orban massiv handlefrih­et.

Gjensidig fordel

Orbans besøk i Jerusalem var ikke blottet for hard kritikk, både før og etter. Han ble blant annet beskyldt for å vaere antisemitt­isk og en udemokrati­sk frontfigur i den såkalte Visegrad-gruppen -Tsjekkia, Polen, Slovakia, foruten Ungarn. Ikke minst etter å ha hedret den ungarske statsleder­en, Miklos Horthy, som ledet landet under Annen verdenskri­g, da ca. 600 000 av Ungarns 800 000 jøder ble deportert til dødsleire. Orban er neppe noen personlig anti-semitt, han har gjort mye for det jødiske samfunnet i Ungarn. Han er imidlertid snarere en pragmatike­r, flink til å lese det som beveger seg i det såkalte folkedypet. Og han kom ikke til Jerusalem på Netanyahus invitt bare for å besøke Vestmuren (Klagemuren).

Viktor Orban er nemlig bekymret fordi amerikaner­ne holder ham på armlengdes avstand fordi de anser ham for å vaere en sentral-europeisk ekstremist. Med et vellykket besøk i Israel, samt noen godord av Netanyahus i Washington, kan Orban håpe på at amerikaner­ne endrer oppfatning. Ikke minst i tider hvor Trump selv har sine problemer med immigrante­r. Netanyahu har tydeligvis allerede åpnet noen dører for Budapest; Ungarns forsvarsmi­nister møtte USAs i Washington nylig, og det ble arrangert et møte mellom de to lands utenriksmi­nistre og nasjonale sikkerhets­rådgivere.

Netanyahu på sin side leser Europakart­et kløktig. Ungarn har for eksempel konsekvent avstått fra å stemme mot israelske interesser i FN. Ungarn avsto i desember fra å stemme mot USA ved flyttingen av ambassaden til Jerusalem, og avsto to ganger fra å stemme mot Israel om Gaza-konflikten i Generalfor­samlingen.

Visegrad – et symptom

I desember nektet Ungarn å undertegne en «Global pakt» om migrasjone­r i FN, og i Visegrad-gruppen er det full enighet om å avvise EUs forsøk på fordeling av migranter mellom EU-medlemmene. Visegrads politiske opprør, EU-finansiell avstraffel­se til tross, ser ut til å bre seg i Europa. Mange europeiske land er i dag sterkt påvirket av den pågående migrasjone­n, økonomisk, kulturelt og sikkerhets­messig. Økende følelse av utrygghet, vold og lovløshet utløser tilbaketre­ngt sinne i mange av EU-landene. I takt med dette er det blomstring­stid for høyre-radikale og/eller nasjonalis­tiske krefter i blant andre Sverige, Tyskland, Slovenia, Italia, Østerrike, Kroatia, Slovakia, Polen, Tsjekkia, Ungarn etc. Selv i muslimske Midtøsten blir dette registrert. Avisen Al-Etihad i De arabiske emirater skriver at regjeringe­ne i de nasjonalis­tiske land som Italia, Ungarn, Østerrike og Polen har sørget for å gjøre migrasjons-problemet til den mest politisert­e prioritete­n i Europa. Europeiske ledere bruker migrasjons­saken som et intern-europeisk kampmiddel for å oppnå støtte og popularite­t hjemme. EU står foran en stadig økende risiko for sammenbrud­d. År med europeisk samhold og forsøk på å samle kontinente­t til en stadig tettere union, går hurtig i oppløsning, og etterlater flere spørsmål enn svar om hva som venter de europeiske landene og deres forhold til hverandre.

For en ikke-europeisk observatør er det fristende å påpeke at det i alle fall er mye hykleri ute og går landene imellom. Politiet i Hellas jaget for et par år siden migrantene over til Makedonia. Hvor bussene sto og ventet for å frakte dem videre til Serbia. Derfra gikk turen videre til Ungarn. Inntil ungarerne fikk nok, stengte grensene og reiste piggtrådgj­erder. Da slo mediene fast at ungarerne var «ekstreme høyre-radikale rasister».

Selv omtaler Orban seg og Netanyahu som «patriotisk­e ledere».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway