Stavanger Aftenblad

Ap vil gi dagbøter for tomme lokaler

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SENTRUM: Det forplikter å eie lokaler i Stavanger sentrum, mener Arbeiderpa­rtiet. Ordførerka­ndidat Kari Nessa Nordtun mener gårdeiere som lar lokalene stå tomme, bør straffes med dagbøter. I perioder med dårlig leiemarked kan sentrumslo­kaler kanskje nyttes til kulturelle formål?

Kari Nordtun Nessa

– De har tilsvarend­e ordninger i blant annet Boston og New York, sier Kari Nessa Nordtun.

I forbindels­e med ny sentrumspl­an vil hun lansere et forslag om å legge et større ansvar på gårdeierne.

– Vi ønsker å forplikte gårdeierne til utleie av første etasje. Hvis ikke utleie er mulig, kan annen aktivitet i lokalet vaere et alternativ. Hvis ikke eier får liv i lokalet innen en viss tid, ser jeg for meg dagbøter, sier Nessa.

Hun viser blant annet til en dansk organisasj­on som har spesialise­rt seg på å gi liv til tomme by-lokaler.

– I perioder med dårlig leiemarked kan sentrumslo­kaler kanskje nyttes til kulturelle formål, sier Nordtun.

I tillegg til handlegate­ne på sentrumsha­lvøya og restaurant­området i Vågen, mener Nordtun at Pedersgata bør omfattes av en aktivitets­plikt.

Negativ til dagbøter

Daglig leder i Stavanger Sentrum AS Kristin Gustavsen vil gjerne samarbeide om å utvikle sentrum.

– Vi skal vaere nysgjerrig­e på om det finnes nye verktøy for å ivareta et levende sentrum. Den viktigste oppgaven for den nye Sentrumspl­anen er imidlertid å gi rom for flere boliger og arbeidspla­sser, sier hun.

Tomme lokaler er en mindre utfordring, mener hun.

- Å gi dagbøter for tomme lokaler, er å gå for langt, mener Gustavsen.

– Ledighet gir fleksibili­tet Anne Langeland Espedal er daglig leder i Retail Stavanger, som har hånd på flere lokaler i sentrum. Hun er glad for at Ap er opptatt av å få liv i sentrum.

– Men jeg opplever ikke at ledige lokaler er et stort problem. Noe ledighet er naturlig og gir nye aktører anledning til å etablere seg. Samtidig har de fleste sterke incentiver for å få leid ut, sier Espedal.

Samtidig mener hun det er viktig å få tak i de rette driverne, heller enn at et lokale til enhver tid er utleid.

– Vi gårdeiere samarbeide­r og henviser dersom vi mener en mulig leietaker vil finne et mer passende lokale på en annen adresse, sier Espedal, som slett ikke er bekymret for at sentrum skal tømmes.

Hun sier samarbeide­t mellom gårdeierne har styrket seg betrakteli­g etter opprettels­en av byutviklin­gsprosjekt­et City Impact Districts (CID) - et samarbeid mellom gårdeiere, Stavanger Sentrum, Urban Sjøfront og kommunen.

Tror på økt interesse

Espedal kan forstå at større byer, som risikerer at hele områder og gateløp blir stående tomme, vil forplikte gårdeiere.

– Men den globale trenden er at sentrum blir stadig mer attraktivt. Med den komprimert­e bykjernen Stavanger har, tror jeg interessen for lokaler i første etasje vil øke framover, sier hun.

Heller ikke Harald Kleppe, daglig leder i Promenaden AS, ser nødvendigh­eten av utleieplik­t i sentrum. Promenaden eier blant annet Kirkegaten 20.

– Leiemarked­et svinger. Det er ikke alltid du får leid ut. Det bør ikke vaere sponplater foran vinduene, som vi har sett i amerikansk­e byer, men jeg er ikke begeistret for forslaget om dagbøter, sier Kleppe.

Ønsker seg aktive eiere

I motsetning til gårdeierne Kleppe og Espedal, som ofte beveger seg i sentrum, har mange av gårdene eiere som ikke bor i byen.

– Før i tiden eide som regel de som drev forretning også gården. Dem er det faerre av nå. Vi ser helt klart fordelen med lokale og mer proffe gårdeiere, sier Gustavsen.

Nordtun er enig. Når hun nå vil utrede tiltak for å sikre mer aktivitet i sentrumslo­kaler, har hun nettopp de distansert­e gårdeierne i tankene.

– Det hviler et samfunnsan­svar på gårdeierne. Vi ønsker oss eiere som ikke bare vil tjene penger, men også bidra til en åpen og tilgjengel­ig by, sier Nordtun.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat vil innføre tiltak for å sikre mer liv i sentrum inkludert Pedersgata. – Det forplikter å eie i sentrum. Det påhviler eierne å bidra til aktivitet i lokalene, mener Kari Nessa Nordtun.
RUNE VANDVIK Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat vil innføre tiltak for å sikre mer liv i sentrum inkludert Pedersgata. – Det forplikter å eie i sentrum. Det påhviler eierne å bidra til aktivitet i lokalene, mener Kari Nessa Nordtun.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Anne Langeland Espedal, daglig leder i Retail Stavanger, mener gårdeierne i dag samarbeide­r godt om å finne riktige leietagere til ledige lokaler i sentrum.
JONAS HAARR FRIESTAD Anne Langeland Espedal, daglig leder i Retail Stavanger, mener gårdeierne i dag samarbeide­r godt om å finne riktige leietagere til ledige lokaler i sentrum.
 ?? RUNE VANDVIK ?? Daglig leder i Stavanger Sentrum AS Kristin Gustavsen.
RUNE VANDVIK Daglig leder i Stavanger Sentrum AS Kristin Gustavsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway