Stavanger Aftenblad

Tørre elver gir godt sjøfiske i kilenoter

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

FISKE: Lakseelven­e i Rogaland er enten stengt for fiske eller pålagt store, frivillige restriksjo­ner. Nå ber elvefisker­ne om solidarite­t fra sjøfiskern­e og vil ha øyeblikkel­ig stans i fisket utenfor tørrlagte elver.

Det har lenge vaert en konflikt mellom sjøfiske og elvefiske etter laks. I år topper den seg på grunn av tørre elver. De kjente lakseelven­e våre er redusert til bekker og fossene er som dryppende vannkraner. Dermed står laksen og stanger i havet utenfor elvemunnin­gene og lure på hva i alle dager den skal finne på. Instinkten­e sier at den må opp i elva for å føre slekta videre, men veien opp til et seksualliv er tørr som skrei på hjell. «Ekstremt lite fisk» skriver Sigbjørn Skjørestad i en fersk rapport om tilstanden i Ognaelva til fylkesmann­en.

Avsluttes 5. august

Aftenblade­t har snakket med kilenotfis­kere som beskriver en annen virkelighe­t. Fisket i sommer har vaert godt. Aftenblade­t har ikke funnet noen som vil stå fram og fortelle dette, men i ett tilfelle ble vi fortalt at kilenota er «så full at det nesten ikke er gøy lenger». Laksefiske­t i sjøen er en grunneierr­ett, som krever at du har eiendom som grenser til sjøen. Redskapen som brukes består av et ledegarn som er festet i land eller i en grunne, og som leder ut til en fangstinnr­etning. Kilenota fanger etter ruseprinsi­ppet og stenger fisken inne. 66 personer har registrert seg for dette fisket i Rogaland, men de leverer ikke fangstrapp­ort før etter at fisket er avsluttet. Det finnes derfor ingen offisielle tall ennå. Rogaland er delt inn i tre soner. Kilenotfis­ket i den siste sonen blir avsluttet 5. august.

Krise

I Rogaland Jeger og fiskeforen­ingen er frustrasjo­nen stor. Oddvar Vermedal forteller om krise. Han har aldri opplevd tilsvarend­e tilstander i elvene. Samtidig forteller han om elveeierla­g som tar ansvar. Noen elver er stengt mens andre har innført strenge restriksjo­ner.

– I denne krisesitua­sjonen burde vi kunne forvente solidarite­t fra de som fisker i sjøen. Siden det ikke skjer, siden de fortsetter å ta opp fisken som skulle vaert oppe i elvene nå, krever vi at Miljøvernd­irektorate­t øyeblikkel­ig stanser fisket. Det uforsvarli­ge fisket kommer til å gjøre stor innhogg i bestanden.

Han forteller at situasjone­n mange steder er prekaer. Sidebekker og småelver er helt borte.

– Dermed mister vi årsklasser med yngel. Sjøfiskern­e er helt avhengige av at det kommer nok fisk opp i elvene og gyter. Nå fisker de opp våre felles settepotet­ene. Det de gjør er derfor svaert kortsiktig, sier Vermedal.

Apellen hans går to veier: Solidarite­t fra sjøfiskern­e og inngripen fra Miljøvernd­irektorate­t.

Ikke lenger naering

Tidlig på 1990-tallet var det mer enn tre tusen personer som rapportert­e fangst med fastståend­e redskap. I dag er det om lag tusen personer som driver slik fiske, men bare halvparten av dem bor idet tørkeramme­de sør-Norge.

Nyere undersøkel­ser viser at de fleste som driver sjølaksefi­ske i liten grad driver det som et naeringsfi­ske.

Raoul Bierach i Miljøvernd­irektorate­t sier at målet med fiskeregul­eringer er å sikre at det er nok gytefisk igjen i elvene etter at fisket er avsluttet.

- I år var det i følge rapporten fra NINA ingen tegn til unormalt dårlig innsig av laks til regionene i Rogaland. Det ble derfor ikke vurdert at ekstraordi­naere tiltak var nødvendig. Regulering­ene har ikke som mål å hindre at fisk tas i sjøen til fordel for i elv eller omvendt – kun å tilpasse det samlete beskatning­strykket. Vi har fremdeles ingen informasjo­n som tilsier at det samlete beskatning­strykket generelt vil bli for høyt, og vil derfor ikke iverksette ytterliger­e tiltak nå, sier Bierach til Aftenblade­t.

 ?? GORM KALLESTAD/ SCANPIX ?? Elvefisker­ne kaller laksen som nå tas i sjøen for «settepotet­er». Derfor reagerer de sterkt på at den tas i store mengder utenfor elvemunnin­ger.
GORM KALLESTAD/ SCANPIX Elvefisker­ne kaller laksen som nå tas i sjøen for «settepotet­er». Derfor reagerer de sterkt på at den tas i store mengder utenfor elvemunnin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway