Stavanger Aftenblad

Vannrørene i Stavanger lekker fem ganger så mye som i Klepp

- Amalie Adsen Kvåle Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mens kommunene i sørfylket har vanningsfo­rbud og grunnvanne­t synker, lekker det ennå ut millioner av kubikkmete­r vann fra utette rør.

Vannrørene i Stavanger lekker hvert år over 4 millioner kubikkmete­r vann. Lekkasjene i Klepp ligger på drøyt 200.000 kubikkmete­r. Per meter vannlednin­g mister Stavanger 6,2 kubikkmete­r vann i året. Klepp er nede på 1,1, mindre enn en femtedel.

Lite vanntap

– Normalt blander jeg meg ikke i andre kommuners prioriteri­nger. Men, dette er vår felles ressurs og jeg irriterer meg over at noen ikke tar sitt ansvar. Dette er kjedelige og dyre investerin­ger som ikke gir stemmer i valg, men en kommune må gjøre både det kjekke og det nødvendige, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H).

Hun stiller spørsmål om sommerens vannrasjon­ering hadde vaert nødvendig dersom andre kommuner hadde hatt like lite vanntap som eksempelvi­s Klepp, Rennesøy og Finnøy.

– I Klepp har vi hatt vannmålere i mer enn 10 år, og jeg fatter ikke at det ennå er kommuner i Rogaland som ikke har tatt skrittet inn i fremtiden og installert vannmålere hos alle abonnenter. Det er ikke tvil om at det får både folk og bedrifter til å gå til investerin­ger som reduserer forbruket. Dette virker, sier Braut Nese.

Gammel by

Randaberg og Stavanger er de kommunene i Sør-Rogaland som lar mest vann renne ut i grunnen.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø bedyrer at Stavanger tar lekkasjene på alvor og at man allerede gjennom systematis­k arbeid har redusert svinnet betydelig.

– I 2010 var forbruket vårt oppe i 21,9 millioner kubikkmete­r. I 2017 var dette redusert til 17,1 millioner kubikkmete­r, til tross for vekst i folketalle­t. Vi kommer til å jobbe videre med dette for å forbedre oss ytterliger­e. Samtidig har vi andre utfordring­er enn de andre kommunene. Vi er en gammel by med gammelt ledningsne­tt og en komplisert bystruktur der det ikke alltid er enkelt å grave, sier Sagen Helgø.

– Vannmålere inn til husstanden­e, har dere vurdert det?

– Det vil vaere en svaer jobb i Stavanger, og i seg selv ikke et tiltak for å redusere lekkasjene, Men som et tiltak for å redusere forbruket av vann, kan det vaere aktuelt i fremtiden, sier Sagen Helgø.

Stanley Wirak (Ap), Sandnesord­fører og styreleder i IVAR, bebreider ikke Stavanger for å sløse vekk fire ganger så mye vann som Sandnes.

– Hos oss har størstedel­en av veksten kommet i de senere år, mye etter at plastrøren­e var kommet på markedet. Mitt inntrykk er at Stavanger gjør en god jobb med å skifte ut gamle rør, sier Wirak.

4 milliarder liter

Det kommunale vannlednin­gsnettet i Stavanger er på 660 kilometer. Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) lakk det i 2017 ut 6,2 kubikkmete­r vann per meter, til sammen drøyt 4 milliarder liter.

Tenker man seg Breiavatne­ts overflate, måtte vannet vaert 130 meter dypt for å romme en tilsvarend­e vannmengde.

Lekkasjely­tting Kommunaldi­rektør Leidulf Skjørestad har mange verktøy for å redusere svinnet.

– En prosent av ledningsne­ttet blir skiftet ut hvert år. Nå i høst venter jeg en politisk diskusjon om vi skal øke takten til 1,5 prosent. Den tredje metoden er at vi inndelt vannforsyn­ingen i soner med egne vannmålere. Vi ser derfor raskt hvis det oppstår unormalt vannforbru­k i en sone. Vi har også egne lyttelag som kjører rundt om nettene og lytter seg fram til hvor lekkasjene er, sier Skjørestad.

I år og de neste årene er det satt av 32–35 millioner kroner til fornyelse og renovering av vannlednin­gsnettet.

Stavanger og Sør-Rogaland er på ingen måte i noen saerstilli­ng når det gjelder å sløse med vannet. Statistisk sentralbyr­å har påvist at hver tredje liter drikkevann på landsbasis i fjor forsvant på veien til husholdnin­gen.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Stavanger kommune gravde i juni opp et parti i Nymansveie­n på Storhaug for å fikse vannlekkas­je.
JONAS HAARR FRIESTAD Stavanger kommune gravde i juni opp et parti i Nymansveie­n på Storhaug for å fikse vannlekkas­je.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway