Stavanger Aftenblad

En skole å glede seg til

- Truls J. Hagland Hovedtilli­tsvalgt, Utdannings­forbundet i Stavanger

STAVANGER: Et av de viktigste oppdrag for de første årene i skolen er å ta vare på forventnin­gen og laeringsgl­eden, men klarer Stavangers­kolen dette?

Å lese A-B-C – blir lett som bare det! Linjen er hentet fra en nydelig sang om å begynne på skolen. På sommerfest i en Stavangerb­arnehage stod en gruppe femåringer nå i vår og sang glødende av full hals om at de gledet seg til å begynne på skolen og alt de skulle oppleve og laere der. Et av de viktigste oppdrag for de første årene i skolen er nettopp å ta vare på denne forventnin­gen og laeringsgl­eden, men klarer Stavangers­kolen dette? Har ønsket om tidlig innsats blitt et krav om å laere å lese og regne så tidlig at annet viktig har forsvunnet?

Tveegget sverd

De første årene på skolen har forandret seg radikalt for de yngste elevene. Tidlig innsats er blitt et tverrpolit­isk og nasjonalt mantra, la oss unngå at det blir et tveegget sverd. Som det stod i Aftenblade­ts leder nylig om seksårsref­ormen: «Dei (førsteklas­singene i 1997) skulle ikkje sitja stille ved ein pult, laera seg å lesa før jul, eller ha dobbeltima­r i matematikk.»

Representa­nter fra både forsknings­miljøer, foreldre og fagorganis­asjoner har stilt spørsmål ved utviklinge­n. Til tross for velmenende ord fra politiske partier i opposisjon må vi erkjenne at det som har skjedd i skolen faktisk avspeiler hva ulike regjeringe­r de siste 20 årene har holdt fram som det viktigste i norsk skole. Dette har også preget videreutda­nningen av laererne. Fagene norsk, engelsk og saerskilt matematikk har blitt prioritert.

Tegn til endring

Vi ser imidlertid tegn til en gledelig endring. I videreutda­nningen er det nå åpnet for å kunne studere det som er selve basiskunns­kapen i klasseromm­et – nemlig pedagogikk – hvordan undervise bedre. Begynnerop­plaering for 1.-4. klasse er et nytt tilbud innen videreutda­nningen for laerere. Studiet gir kompetanse i fagene norsk og matematikk og gode arbeidsmåt­er for å fremme undring og gi helhetlig laering for elevene. Dette er kompetanse som skolene har stort behov for. Tilbakemel­dinger som Utdannings­forbundet har fått inn fra skoler i Stavanger, viser at det er utfordrend­e å finne nye laerere til de yngste elevene. Mange søkere mangler denne kompetanse­n.

Skolen skal laere elevene mer enn fag sier overordnet del av laereplane­n. Medborgerk­ompetanse og sosialt medansvar er viktig kunnskap for livet. Stavangers­kolen skal vaere mer enn lesing og regning – heldigvis! Fram til nå har denne videreutda­nningen for laerere hatt en sterk slagside ved at fagkunnska­p i norsk, matematikk og engelsk har blitt prioritert, med bakgrunn i kravene myndighete­ne har satt til å undervise i disse fagene. Det er derfor gledelig at Stavanger kommune tar oppdraget med å styrke bredden i kompetanse­n på alvor, når de tilbyr etterutdan­ning også i faget Begynnerop­plaering i 1. til 4. klasse som en del av Kompetanse for Kvalitet-tilbudet.

Send mange!

Selv om det ennå er ganske få som har fått øynene opp for studietilb­udet, vil vi benytte anledninge­n til å heie på dem som begynner på dette studiet til høsten. Med tanke på å avhjelpe Stavangers­kolens utfordring­er med å finne laerere med kompetanse for de yngste elevene, vil det vaere smart av kommunen å sende mange på dette studiet framover, og dette rådet får rådmannen helt gratis av oss i Utdannings­forbundet.

Vi ønsker alle nye førsteklas­singer lykke til i Stavangers­kolen. La oss sammen bidra til at de møter en skole der de får laere gjennom undring og lek de første årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway