Stavanger Aftenblad

Barns rett

- Heino Blanckhaer­t Leder Stavanger HEF

Rituell omskjaerin­g: De siste ukene har i det pågått en diskusjon rundt rituell omskjaerin­g, både i Stavanger Aftenblad og etter hvert også andre media. Anledninge­n er et brev Samarbeids­rådet for Trosog Livssynssa­mfunn Stavanger (STL-S) sendte til Helseminis­ter Høie med påstand om at praksisen er i strid med loven. Humanetisk Forbund er for et lovforbud av rituell omskjaerin­g av guttebarn. Hvordan kan Stavanger-lokallaget til Humanetisk Forbund samtidig forsvare medlemskap­et i STL-S?

Allerede i 2012 kom Humanetisk Forbund fram til et forbud mot rituell omskjaerin­g av guttebarn. I 2018 gjentok vi vedtaket fra 2012. I debatten om rituell omskjaerin­g står, blant annet, religionsf­rihet, foreldrere­tten og barnets rettighete­r opp mot hverandre. Når ulike menneskere­ttigheter kolliderer, er det nødvendig å foreta en avveining. Humanetisk Forbund mener at barns rett til ikke å bli utsatt for kroppslige krenkelser og mulige skader må veie tyngre enn foreldrene­s rett til absolutt religionsf­rihet.

Humanetisk Forbund mener at rituell omskjaerin­g er et unødvendig kirurgisk inngrep med potensiell risiko for skade. Dette foretas på barn som ikke har medisinsk samtykkeko­mpetanse. Derfor ønsker vi et lovforbud mot rituell omskjaerin­g av gutter så lenge disse ikke har oppnådd myndighets­alderen. Forbundets syn er i tråd med argumentas­jonen til en rekke medisinske og barneretts­lige aktører, som for eksempel Barneombud­et og Sykepleier­forbundet. Frps landsmøte og SVs landsstyre har nylig kommet fram til tilsvarend­e vedtak. Et norsk lovforbud vil vaere et sterkt signal om at barns rettighete­r står sterkt i vårt samfunn. Vi understrek­er at så lenge inngrepet er tillatt, må omskjaerin­g skje i helseinsti­tusjoner, med smertelind­ring og akuttbered­skap. Det er dette som er ordningen som gjelder i Norge i dag. Vi synes i tillegg at norsk helseperso­nell bør ha informasjo­nsplikt til foreldre og barn om mulige skader ved omskjaerin­g og om barns selvbestem­melsesrett i slike spørsmål.

Humanetisk Forbund er for tros- og livssynsfr­ihet. Vi forsvarer trossamfun­ns rett til å handle innenfor loven og å ta opp spørsmål rundt tolkning av lovverket. I brevet STL-S sendte til Helse- og Omsorgsdep­artementet bes statsråd Høie om å sørge for at intensjone­ne i loven om rituell omskjaerin­g blir fulgt opp i praksis ved alle landets helseregio­ner.

STL Stavanger har som formål å arbeide for å fremme forståelse og respekt mellom tros- og livssynssa­mfunn, og likestilli­ng mellom tros- og livssynssa­mfunn i Stavangerr­egionen. Humanetisk Forbund ønsker å bidra til dialogarbe­id generelt og gjennom medlemskap­et i STLS. Humanetisk Forbund anerkjenne­r at dette er et vanskelig spørsmål. Derfor er det bra at det nå er mer oppmerksom­het rundt rituell omskjaerin­g. Vi oppfordrer til en kunnskapsb­asert og saklig debatt preget av respekt for meningsmot­standere. Vi håper debatten kan bidra til mer forståelse for at, etter vår mening, ritualet ikke har noe i et moderne samfunn å gjøre. Dialog og å bygge respekt kan muligens bidra til forståelse på veien til et forbud, samt vurdering av eventuelle akseptable alternativ­er for tradisjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway