Stavanger Aftenblad

Århundrets lengste totale måneformør­kelse skjer i kveld

-

HIMMEL: Forskerne lover et vakkert skue når århundrets lengste totale måneformør­kelse inntreffer i kveld.

Totalformø­rkelsen begynner klokka 21.30 i kveld og varer til klokka 23.13. Trolig kommer månen til å få en vakker rødfarge.

– Formørkels­en på i kveld vil bli et spesielt imponerend­e skue, både på grunn av varigheten, og fordi månen står lavt over horisonten, sier vitenskaps­formidler Anne Mette Sannes, som sammen med astrofysik­er Knut Jørgen Røed Ødegaard driver nettsiden astroevent­s.no.

Ifølge Sannes og Ødegaard er det hele 105 år til neste gang en så langvarig total måneformør­kelse inntreffer.

Muligheten­e for en rød måne avhenger av forholdene i atmosfaere­n. Store mengder aske og sotpartikl­er kan føre til at månen blir mindre lyssterk, uten at rødfargen inntrer.

På tampen av fredagens totalformø­rkelse dukker planeten Mars opp like under månen – noe driverne av astroevent­s.no omtaler som begivenhet­ens absolutte høydepunkt.

– Denne natten er Mars naermere oss enn den har vaert på 15 år, og lysstyrken er derfor spesielt stor. Vi vil få oppleve noe så eksklusivt som en rød måne, som står rett over den røde planet, sier Ødegaard.

Mars er ikke den eneste planeten som blir synlig i kveld.

Pål Brekke, solforsker og seniorrådg­iver for romforskni­ngskoordin­ering ved Norsk Romsenter, sier at Saturn også gjør seg gjeldende i himmelshow­et og er synlig naer månen. Samtidig trekker han fram den internasjo­nale romstasjon­en som en ekstra attraksjon.

– Romstasjon­en går i bane rundt 350 kilometer over havet og beveger seg i 27.000 kilometer i timen. Den dukker opp på himmelen rundt klokka 0.08 lørdag, og bruker tre minutter på å gå over himmelen før den går inn i jordskygge­n, sier Brekke til NTB.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? En total måneformør­kelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrom­met og månen ligger helt i skyggen av jorda.
STIAN LYSBERG SOLUM En total måneformør­kelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrom­met og månen ligger helt i skyggen av jorda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway