Stavanger Aftenblad

7000 bompengepr­otester til liten nytte

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

– Målet er å vise hvor massiv motstand det er mot bomringen. Det er alarmerend­e at det ikke er gjennomfør­t en konsekvens­utredning som viser hvordan bomringen vil ramme alt fra småbarnsfo­reldre til naeringsli­v, mener Mikal Monslaup.

Han opprettet underskrif­tskampanje­n «Krav om ny behandling av vedtak for Bypakke NordJaeren iht kommunelov­en 39a» på minsak.no onsdag klokken 00.30. Samme kveld var det kommet inn 6000 underskrif­ter. I går formiddag oversteg antallet 7000.

– Om folk vil forsøke å gjøre en forskjell, så bør de skrive under. Men for å vaere helt aerlig, er jeg pessimist. Jeg tror løpet er kjørt selv om jeg velger å tro at vi lever i et demokrati.

Monslaup mener det må finnes andre måter å finanseier­e nye veiutbyggi­nger og kollektivs­atsinger.

Løpet er kjørt

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) gir Monslaup rett i at løpet nok er kjørt.

I kommunelov­en heter det riktignok at innbyggere kan fremme forslag til politisk behandling. Politikern­e plikter til å behandle innbyggerf­orslag dersom minst 2 prosent av innbyggern­e står bak forslaget - eller 300 underskrif­ter i kommunen eller 500 i fylket.

Men den som leser kommunelov­en til bunns, vil oppdage at det finnes unntak for saker som allerede har vaert politisk behandlet i innevaeren­de valgperiod­e.

– Bypakken har vaert behandlet i kommuner, fylket og på Stortinget. Det er konkludert om hvordan innretning og struktur på dette skal vaere. Dette blir langt på vei gjennomfør­t slik vedtaket sier, så tar vi en evaluering om et år for å se om bomringen rammer spesielt hardt noen steder, sier Tengesdal.

Er det et reelt forslag?

De over 7000 underskrif­ten er altså til liten praktisk nytte.

Fungerende fylkesrådm­ann Øyvind Langeland sier at det er fylkesrådm­annen som i første instans vil gjøre en juridisk vurdering av om vilkårene for innbyggeri­nitiativ er oppfylt, og da med tanke på bla. antall signaturer. Fylkesrådm­annen må også vurdere om det foreligger et reelt forslag.

– Videre blir det opp til fylkesting­et å ta stilling til om forslaget fra innbyggern­e har vaert politisk behandlet før, i innevaeren­de periode, sier Langeland.

Han legger til at hensikten med bestemmels­en i loven er nettopp at den skal virke avskjaeren­de, slik at ikke samme sak kommer opp om og om igjen. Dersom fylkesting­et kommer til at saken har vaert behandlet før, vil den altså bli avvist.

SANDNES: Mikal Monslaup har på to døgn fått over 7000 til å signere et opprop om ny politisk behandling av Bypakke Nord-Jaeren. Men mobiliseri­ngen er til liten nytte.

Mener saken ikke har vaert oppe

Bompengemo­tstander Mikal Monslaup, som altså startet kampanjen, mener på sin side at et Nei til bompenger-forslag aldri har vaert behandlet politisk.

– Vi har vaert i kontakt med politikere som har fortalt oss at vi kan sende inn underskrif­ter for å få fremmet saken vår, sier han.

Pål Morten

Borgli, som har fungert som ordfører i Sandnes i sommer, har i epost skrevet til Monslaup at Bypakken har blitt behandlet i fylkesting­et og at nytt vedtak eventuelt må gjøres der. Borgli skriver videre at 500 underskrif­ter er tilstrekke­lig.

Minner om timesregel­en Fylkesordf­ører Tengesdal forstår at folk er opptatt av betalingen, samtidig minner hun om at pengene skal gi bedre framkommel­ighet på veien og bedre bymiljø

– Jeg håper mer informasjo­n om bomringen og Bypakken etter hvert vil nå fram til innbyggern­e. Fortsatt er det mange som ikke har fått med seg timesregel­en; at du bare betaler for én bompasseri­ng i timen når du har bombrikke.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det nytter lite å samle inn bompengesi­gnaturer, for saken er grundig behandlet både lokalt og nasjonalt, mener fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal. Likevel har over 7000 personer signert et bompengeop­prop.
PÅL CHRISTENSE­N Det nytter lite å samle inn bompengesi­gnaturer, for saken er grundig behandlet både lokalt og nasjonalt, mener fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal. Likevel har over 7000 personer signert et bompengeop­prop.
 ?? PRIVAT ?? Torsdag hadde over 7000 signert kampanjen mot bompenger, opprettet av Mikal Monslaup.
PRIVAT Torsdag hadde over 7000 signert kampanjen mot bompenger, opprettet av Mikal Monslaup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway