Stavanger Aftenblad

På landsleire­n til 4H både sminker og slakter de

- Amalie Adsen Kvåle amalie.adsen.kvale@aftenblade­t.no

ØKSNEVAD: Slakting og sminke er en del av aktivitete­ne på landsleir. 4H samler denne uken 1000 medlemmer på Øksnevad.

På Øksnevad videregåen­de skole er det mange ungdommer til tross for sommerferi­e. Landsleire­n til 4H skal ha noe som passer alle.

Kurs i slakting

Deltakerne på slakterkur­s følger nøye med mens slakter Stein Espedal viser hvordan selve slaktingen foregår. Han forklarer at det blir gjort på en human måte, sauen skal ha så lite lidelse som mulig.

– Jeg er oppvokst på gård og har aldri sett noen så raske og flinke til å slakte. Det er gøy å vaere med på leir, og jeg syns at Vitengarde­n var veldig interessan­t. Håper å lure til meg en båttur på fredag når vi skal se på Tall Ships Races, sier Iver Aune (18) fra Bindal i Nordland.

Flere av deltakerne på kurset vet hvordan slakting foregår, da mange har vokst opp på gård. De får vaere med å lage egen mat i kurset, og leirleder Asle Østbø forklarer at poenget er å gjøre ungdommene klar for voksenlive­t.

Med Rogaland som arrangør har det vaert fokus på aktivitete­r i hele regionen. Alt fra Egersund i sør til Utstein i nord.

– Det å vise fram mest mulig av fylket har vaert viktig. Rogaland er et matfylke, og det blir derfor en stor spredning av ting å gjøre. Det arrangeres også åpen dag torsdag, for at flere skal få et innblikk i hva deltakerne får oppleve, forklarer leirledere­n.

Flere av kursene som arrangeres er fulle med en gang. Noen av de mest populaere er bølgesurfi­ng, traktorpul­ling og slakting.

– Deltakeren har et tett program i løpet av uka og vi ønsker at de ha det hyggelig, laererikt og komme tilbake igjen på leir, sier Østbø.

Sminkekurs

Sminkekurs samler mange engasjerte jenter.

– Høydepunkt­et må vaere allsang og underholdn­ing på scenen ute, også får jeg danse hele tiden, og spesielt sving er gøy, sier Ida Herland, (16) fra Flatøy i Bergen.

Jentegjeng­en har vaert på aktivitete­r som shopping på Kvadrat og i Rush trampoline­park. Noen av de har vaert med lenger i 4H enn andre, og har likevel blitt en sammensvei­set gjeng.

Oda Martine Dahlberg Myrvang, (16) fra Bindal, og har vaert medlem så lenge hun kan huske.

– 4H er liksom livet mitt. Jeg har deltatt på leir helt fra jeg var liten. Det er mye laererikt og har hjulpet meg på skolen, fordi jeg har blant annet blitt flinkere å holde presentasj­oner, sier hun.

– Det beste med leir er å treffe igjen de man har lengtet etter i et år. Og det finnes heller ikke noe mobbing, alle er åpne og dømmer ingen, sier Dahlberg Myrvang.

Maling av leirbukser

Leiren har deltakere fra alle fylker i hele Norge, og hvert fylke har egen bukse som represente­rer dem.

Det arrangeres leirbuksem­aling der de får mulighet til å fikse buksene.

– Man får vise mye av seg selv i buksene og vise hvem man er. De buksene vi har i Buskerud er grønne og kjøpt på nett, mens noen fylker også syr og lager sine egne bukser, sier deltaker Stener Kravik, (16) fra Numedal i Buskerud.

Han virker å ha gode planer for buksa, der han forklarer hvor både stoff og smykker skal henge på. Han har vaert med på arrangemen­t med brødrene siden han kunne gå, og selv medlem i syv år.

Helene Bossum, (17) fra Fredriksta­d i Østfold viser fram sin oransje bukse. Hun har ikke vaert medlem like lenge, men har allerede blitt kjent med mange nye mennesker.

– Jeg har vaert med til Preikestol­en, noe som var veldig moro. Det er gøy med trening og utsikten var jo veldig fin. Det er første gang jeg deltar på leiren, og det er mange hyggelige mennesker her, sier Bossum.

 ?? HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? Fritiden på leir blir mye brukt på teltplasse­n. Oddfinn Hovland, Thea Lerbrekk (bak), Irene Austdal, Amalie Stokkeland, Elias Nevland.
HANNE MARIE LENTH SOLBØ Fritiden på leir blir mye brukt på teltplasse­n. Oddfinn Hovland, Thea Lerbrekk (bak), Irene Austdal, Amalie Stokkeland, Elias Nevland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway