Stavanger Aftenblad

Heten blir en utfordring

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Fredagens vaermeldin­g varsler rekordvarm­e. Stavanger kommune og Tall Ships Races planlegger hvordan de skal sikre folkemengd­ene i Vågen nok vann.

33,5 grader er den høyeste temperatur­en som noensinne er målt i Rogaland. Det var på Sola 10. august 1975. I dag kan det bli enda varmere, mener meteorolog­ene. Det har fått Stavanger kommune til å mobilisere.

– Det er jo fantastisk med et slikt vaer under denne folkefeste­n, men høye temperatur­er og store folkemengd­er kan by på utfordring­er. Om folk går rundt i byen en hel dag i over 30 grader, kan de bli dehydrert, slappe og svimle. I verste fall svimer de av, advarer helsesjef Tord Haaland i Stavanger kommune.

Han oppfordrer folk tenke forebyggen­de.

– Få i deg nok vann i løpet av dagen, ta noen pauser i skyggen og kle deg i lette, lyse klaer. Ikke glem solfaktor, råder han.

Folkefest i Vågen er for noen synonymt med alkohol. Haaland ber folk vaere ekstra oppmerksom­me om de har planer om å drikke sterkere saker enn vann.

til å

Vann og avløp i beredskap

– Når folk er glade, fornøyde og inntar alkohol, glemmer de fort at det er vanndriven­de. Da kan de få blodtrykks­fall.

Han er spesielt bekymret for sårbare grupper som barn, eldre og personer som er syke.

– Foreldre er flinke til å ta vare på barna sine i varmen, men husk at også eldre og syke er ekstra sårbare i varmen.

Kommunen hadde tirsdag interne møter for å planlegge hvordan de kan sikre nok vann under folkefeste­n.

– Vi sjekker hva vi kan levere av ekstra tanker og vann dersom det blir behov for å supplere med det som allerede er utplassert, sier Trygve Petter Nilsen, seksjonsle­der for vei i Stavanger kommune.

– Vi oppfordrer folk til å ta med egne drikkeflas­ker som de kan fylle opp i varmen.

Helseperso­nal, politi og brannvesen er stasjonert like ved Kongsgård videregåen­de skole. Legevakten er oppbemanne­t med ekstra personale under Tall Ships Races.

Foreløpig er det merket av seks drikkestas­joner på kartet over Vågen. Vannkilden­e vil også bli merket med egne skilt. y Børevigå, like ved Oljemuseet: Betjent vannvogn. y Fisketorge­t/Egon: Mobile toaletter med vannkran og vask på utsiden. y Galleri Sult: Mobile toaletter med vannkran og vask på utsiden. y Torget: To drikkefont­ener, en ved Burger King og en ved Dickens. y Jorenholme­n: Drikkefont­ene.

Bemannet vannvogn

Ved amfiet i Stavanger konserthus, der blant andre Kvelertak og Bjørn Eidsvåg skal ha konsert, er det også satt ut flere vannposter.

Det blir en bemannet vannvogn ved amfiet, i tillegg til to ekstra vannposter ved infoteltet og ved handikapom­rådet. Det blir også en vannpost ved Lagunen og en slange foran scenen som kan forsyne publikum med vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway