Stavanger Aftenblad

Equinors beste på fire år – men taper på grønn energi

- Marie Misund Bringslid og Adrian Nyhammer Olsen

RESULTAT: Tallene er bedre enn for i fjor, men analytiker­ne hadde ventet enda bedre resultat. Og Equinor taper fortsatt på grønt engasjemen­t.

Equinor melder om et justert driftsresu­ltat på 4,3 milliarder dollar, opp fra 3 milliarder dollar for samme periode i fjor. Justert driftsresu­ltat etter skatt var 1,7 milliarder dollar, opp fra 1,3 milliarder dollar i samme periode i fjor. Det justerte resultatet i andre kvartal er det beste selskapet har hatt siden 2014, like før oljeprisen falt og førte til en nedtur, skriver E24.

Driftsresu­ltatet ble forbedret med nesten 600 millioner dollar siden samme periode i fjor. Driften ga et overskudd på 3,84 milliarder dollar i år. Likevel faller det samlede resultatet med 15 prosent

Rekordhøy internasjo­nal produksjon

Inntektene til det delstatlig­e oljeselska­pet – som tidligere het Statoil – økte med 3,2 milliarder dollar til 18,07 milliarder, viser kvartalsta­llene.Høyere priser for både vaesker og gass, sammen med høy produksjon, bidro til økningen.

Equinor produserte 2,082 millioner fat oljeekviva­lenter (foe) per dag i andre kvartal. Det er en økning fra 1,996 millioner i samme periode i fjor. Økningen skyldes ifølge selskapet høyere produksjon i USA. Produksjon­sveksten var på rundt 2 prosent sammenlign­et med andre kvartal 2017.

– Vi skaper verdi ved høyere priser, og leverer solide resultater og kontantstr­øm fra driften. Dette kvartalet leverer vi meget sterke resultater fra vår internasjo­nale virksomhet, mens nye felt, økt vedlikehol­d og en del kvartalssp­esifikke elementer bidrar til noe høyere kostnader på norsk sokkel, sier konsernsje­f Eldar Saetre, i børsmeldin­gen.

I forkant ventet analytiker­ne et kraftig hopp fra oljegigant­en. Det var ventet at Equinor skulle oppnå et justert resultat før skatt på 4,5 milliarder dollar, om lag 36,5 milliarder kroner med dagens kurs, i andre kvartal. Det ville vaert en oppgang på 50 prosent fra tre milliarder i samme periode i fjor. Dermed leverer selskapet litt svakere enn ventet.

Equinor har skrevet ned verdier for 762 millioner dollar i USA, tilsvarend­e 6,20 milliarder kroner.

Netto skrev selskapet ned verdier for 481 millioner dollar utenlands i andre kvartal, mens i Norge reverserte selskapet tidligere nedskrivin­ger for 600 millioner dollar.

Grønt tap

Equinor-navnet skulle vise frem gamle Statoil som et bredt energisels­kap. Men pengemessi­g er fornybar energi fortsatt en dråpe i havet.

Equinors nye kvartalsra­pport er den første de legger frem etter det mye omtalte navneendri­ngen i vår. Statoil ble til Equinor, og selskapet skulle få bort de umiddelbar­e assosiasjo­nene til både stat og olje. Det nye selskapet var et bredt energisels­kap.

Resultaten­e for dette kvartalet viser at Equinors satsinger innen fornybar energi fortsetter å vaere en utgiftspos­t for selskapet.

– Vi hadde et veldig bra første kvartal, med mye vind og vindturbin­ene gikk. I dette kvartalet har det vaert noe mindre vind, så det rent operasjone­lle resultatet er lavere innen fornybar, sier konserndir­ektør Hans Jakob Hegge.

Fornybar energi er så lite at det ikke har fått sin egen kolonne i det offentlige regnskapet. Under «annet», der fornybar inngår, er det notert et driftstap på 68 millioner dollar i andre kvartal. I fjor var tapet på 80 millioner dollar i samme periode.

– Det er riktig at vi ikke har skilt ut fornybar som et eget segment. Det er en del av totalen. På lang sikt vil dette endre seg, når vi vil investere fremover. I 2030 vil 15 til 20 prosent av investerin­gene vaere innen fornybar, sier Hegge.

Solgte mye dyrere olje

Equinor kan vise til en økning på 58 prosent i justert driftsresu­ltat mot samme periode i fjor.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? 2017 England. Hans Jakob Hegge, konserndir­ektør for økonomi og finans.
JON INGEMUNDSE­N 2017 England. Hans Jakob Hegge, konserndir­ektør for økonomi og finans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway