Stavanger Aftenblad

Nasa fyller 60 år

-

WASHINGTON: De har plantet det amerikansk­e flagg på månen, og de har gitt verden informasjo­n om universet. Nå er det 60 år siden Nasa ble opprettet.

Søndag er det 60 år siden davaerende president i USA, Dwight Eisenhower, signerte arket som ble starten på ’’’National Aeronautic­s Space Act’’, bedre kjent som Nasa.

Det hele startet ett år etter at Sovjetunio­nen sendte ut Sputnik, den første satellitte­n som gikk i bane rundt jorden. Skulle Sovjetunio­nen vaere bedre enn USA under den kalde krigen? Noe måtte gjøres i USA. Svaret ble Nasa, og romkappløp­et var i gang.

Siden den gang har mennesket gått på månen, fartøy har kjørt på Mars, mennesker har bodd på den internasjo­nale romstasjon­en over lengre tid. Lista over måloppnåel­ser i verdensrom­met er lang.

I dag huser Nasa 17.000 ansatte, med et budsjett på svimlende 20 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 163 milliarder kroner.

20. juli 1969 var månelandin­gen et faktum, noe astrofysik­er John O’Mara, professor hos Saint Michaels college i Vermont i USA, peker ut som det viktigste på spørsmålet om hva Nasas største bragd er.

– Man kan ikke ignorere at NASA har plassert mennesker på månen, sier O’Maera. Videre sier han at månelandin­gen var en triumf for både Nasa og menneskehe­ten.

Regnsky i solvaeret

Til tross for at Nasa forsyner verden med informasjo­n om universet, og forblir en av de mest profilerte statlige forsknings­institusjo­nene, er det noen riper i lakken mener O’Meara.

– Nasa er fortsatt en fantastisk organisasj­on, med mange flinke mennesker og muligheter, men de har mistet driven og fokuset på å gjøre det umulige mulig. Noe som kan skyldes at USAs regjering har kuttet i budsjettet i flere år, sier O’Meara.

At Nasas har ambisjoner om å sende astronaute­r til Mars, men mangler støtte fra politikern­e, vitner om at de blir nedpriorit­ert, mener professore­n.

– Ingen politikere vil støtte NASA 100 prosent fordi de ikke vil få resultater før deres tid i politikken er over, hevder professore­n.

Lys fremtid?

Professore­n tror ikke nåvaerende president Donald Trump bryr seg saerlig om NASA, til tross for at presidente­n tok grep og ga Jim Bridenstin­e sjefsstole­n i Nasa i april. En person han stiller seg mer positiv til.

– Jeg var skeptisk til Bridenstin­e i starten, men etter kort tid har han gjort det bra som leder av Nasa.

Professore­n mener Nasa trenger en ny inspirasjo­n forl å oppnå en ny storhetsti­d.

Han trekker fram spørsmålet om det finnes liv på andre planeter, og muligheten for å sende folk til Mars og Jupiter som en mulig løsning for å bringe romfartsor­ganisasjon­en på topp igjen.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway