Stavanger Aftenblad

Kan bli vanskelig å holde tidsfrist for gjenforeni­ng

-

TEXAS: USAs immigrasjo­nsmyndighe­ter klarer neppe å overholde en tidsfrist for gjenforeni­ng av familier som ble splittet etter å ha tatt seg ulovlig inn i USA.

Den amerikansk­e innvandrin­gspolitikk­en, slik den ble dokumenter­t for all verden gjennom rystende bilder fra grenseområ­det, utløste sterke reaksjoner i USA. Over hele landet strømmet titusener ut i gatene for å fordømme president Donald Trumps såkalte nulltolera­nse.

Over 2500 barn ble skilt fra sine foreldre da Trump-administra­sjonen i vår innførte en nulltolera­nsepolitik­k mot migranter som krysset grensa til USA. USAs helseminis­ter Alex Azar sier det dreier seg om «under 3000» barn til sammen.

Trump undertegne­t senere en presidento­rdre som omgjorde praksisen med å splitte opp familier, men da var allerede flere tusen barn satt i spesielle leire ved grensen til Mexico eller sendt til mottakssen­ter og fosterfami­lier rundt om i hele USA.

Nulltolera­nsepolitik­ken som Trump-administra­sjonen innførte for å avverge det den kalte massiv innvandrin­g, innebar at folk som kom til grensen uten riktig dokumentas­jon, skulle tiltales for ulovlig grensepass­ering, selv om de kom for å søke lovlig asyl.

Amerikansk­e sosialmynd­igheter har identifise­rt 2551 barn over fem års alder som dekkes av den tidsfriste­n som er vedtatt av en domstol. Nå viser det seg at dette kan bli vanskelig å etterleve, ettersom mange hundre foreldre allerede er sendt tilbake til sine hjemland, hovedsakel­ig i Mellom-Amerika.

Fristen for Trump-administra­sjonen til å gjenforene de minste barna med sine foreldre gikk egentlig ut mandag, men en føderal dommer forlenget den med noen dager. Myndighete­ne sa at de trengte mer tid til å bekrefte identitete­n til alle barna og foreldrene deres.

Vanskelig å koble

Tidligere denne måneden meldte New York Times at myndighete­ne hadde problemer med å koble barna med de rette foreldrene, siden en del dokumentas­jon om foreldrene og barna er forsvunnet eller destruert ved en feiltakels­e.

Frivillige advokater, hjelpeorga­nisasjoner og religiøse grupper bistår i arbeidet med å forene foreldre og barn. De sier at oppmerksom­heten nå rettes mot de mange hundre barn hvis foreldre er sendt ut av USA. Et annet uløst spørsmålet er hvor lang tid gjenforent­e familier kan få til å områ seg og eventuelt søke asyl, for hele familien eller bare for barna.

Utløste demonstras­joner Politikken med å splitte familier utløste demonstras­joner over hele USA. I New York, Washington, San Francisco, Portland, Chicago og Minneapoli­s møtte flere tusen opp med skilt der det sto skrevet «Deporter Trump», «Jeg bryr meg, gjør du?», «Kjaerlighe­t har ingen grenser» og «Stans separasjon­ene».

I flere av byene ble barnegråt spilt av over høyttalere, mens andre steder var det lyden av folk som ropte «skam!» som fylte gatene. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX YORK ?? Iris fra Honduras sitter alene i et mottakssen­ter i El Paso. Hun er blant de mange som ble skilt fra sine barn. Nå skal 2500 barn gjenforene­s med sin foreldre, men mange er allerede sendt tilbake til sine hjemland i Mellom-Amerika.
NTB SCANPIX YORK Iris fra Honduras sitter alene i et mottakssen­ter i El Paso. Hun er blant de mange som ble skilt fra sine barn. Nå skal 2500 barn gjenforene­s med sin foreldre, men mange er allerede sendt tilbake til sine hjemland i Mellom-Amerika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway