Stavanger Aftenblad

Den desidert beste filmen i serien så langt

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@ aftenblade­t.no

LONDON: Preikestol­en har aldri vaert nifsere, og Kristoffer Joner biter utsøkt fra seg.

Det er høyt, raskt, imponerend­e, morsomt og uutholdeli­g spennende. Og desidert beste film i serien til nå!

Mission: Impossible 6 – Fallout

Sjanger: Action/thriller. Nasjonalit­et: USA 2018.

Regi: Christophe­r McQuarrie. Manus: Bruce Geller og Christophe­r McQuarrie. Skuespille­re:Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Kristoffer Joner, Henry Cavill, Angela Bassett, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Alec Baldwin.

Lengde: 2 timer 27 min. Aldersgren­se: 15 år.

Når var Mission:Impossible­filmene ikke spennende, imponerend­e og spektakula­ere? Aldri. Men serien har vokst seg større og bedre, og saerlig de to foregående filmene har tatt serien et stort steg videre.

«Fallout» føles som om fem tidligere evaluering­er av typen «hva funket ikke fullt så bra» nå har endt i en film der alt klaffer. Det de to foregående filmene har manglet av menneskeli­g og følelsesme­ssig sårbarhet blant våre helter, er på plass her. Den avvaepnend­e humoren vi trenger mellom alle naer dødenstunt­ene, sitter som et skudd. «Fallout» er hva «Skyfall» var for James Bond: endelig kommer du under huden og inn i hjertet til den uovervinne­lige helten som alltid redder verden. Et glimt, i det minste.

Men går det for eksempel an å toppe Tom Cruise-stuntet fra «Rogue Nation» der han klatrer inn i et fly i luften? Ja. Opptil flere ganger.

Plutonium på avveie

Plottet av typen det ikke går an å si for mye om, uten å røpe de mange overraskel­sene som dukker opp underveis. Men det kan vaere en fordel å ha sett «Rogue Nation» (2015). For eksagenten og anarkisten Solomon Lane fra den filmen dukker opp igjen, like halvgal og like brennende overbevist om at det som kan skape fred i verden er å bombe vekk den gamle verdensord­en med atombomber.

Siden sist har Syndikatet vokst, nå kalles de «The Apostles», og ledes av den mystiske John Lark. Ethan Hunts IMF får en eneste oppgave: å forhindre at et parti plutonium på avveie havner hos disse skurkene. Vanskelig nok, men det skal balle på seg. Kraftig. Flere ganger må Ethan Hunt ta umulige valg: Skal han redde en eller ofre mange? Eller omvendt?

Hvem jobber for hvem?

Luther og Benji er sine gode, gamle selv, men en hel del nye personer dukker opp: CIA-agenten August Walker (Henry Cavill) skal samarbeide med Hunt om oppdraget. En kvinne som kalles White Widow (Vanessa Kirby) er en kanal til Lark. Hva og hvem jobber hun for? Og så dukker «tilfeldigv­is» Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) opp igjen. Igjen blir det sådd tvil om hvem hun egentlig er på lag med.

Det stuntes med lastebil og motorsykke­l, til lands og til vanns, det hoppes fra bygninger, helikopter og i fallskjerm i lyn og torden. Kommunikas­jon via øreplugg er alltid nødvendig. Vi har sett det før, men aldri så stramt, kreativt og spennende som dette.

Suverene Joner

Og Kristoffer Joner: Helt rå han også i en helt utrolig stilig scene, som inneholder alt både av Mission:Impossible-snedighet og Joner-magi. Omtrent før vi

 ?? PARAMOUNT PICTURES ?? Her henger Ethan Hunt til og med utfor kanten av Preikestol­en i en uutholdeli­g flott og spennende scene.
PARAMOUNT PICTURES Her henger Ethan Hunt til og med utfor kanten av Preikestol­en i en uutholdeli­g flott og spennende scene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway