Stavanger Aftenblad

Sex- og samlivskar­usellen går og går

- Steinar Sivertsen

ROMAN: Opprulling av et vaklende kvinneliv i driftenes vold.

Trude Marstein: «Så mye hadde jeg». Roman.

432 sider. Gyldendal.

Den sjette romanen til Trude Marstein (f. 1973, debut 1998) er konsekvent komponert og psykologis­k-realistisk i stilen, energisk sveipende og med mange stramme scener, der den målbevisst­e jegfortell­eren Monika gjennom sytten daterte, kronologis­k ordnete kapitler, alle med en overskrift, lar oss få innsyn i det ustadige livet hennes fra hun er tretten år i august 1973 fram til hun i januar 2018, som 57-årig laerer og ugift mor til studenten Maiken, for n’te gang har innledet et seksuelt styrt forhold til en (skilt) mann.

Ikke original

Denne feministis­k ladde utviklings­historien kan vanskelig kalles overrumple­nde eller original. Vi hører om Monikas oppvekst i Fredriksta­d sammen med en migrenepla­get mamma, en lettere frustrert advokatpap­pa og to eldre søstre, om en ugift tante som sørger over en død datter, og har en sønn som siden skal begå selvmord, om pubertale drifter, studier ved Oslo universite­t, etablering­en av nye vennskap, menn hun går til sengs med, blir forlatt av, slår opp med – en sex- og samlivskar­usell som går og går, gjennom fem tiår, med en datter, mye ensomhet, mange livskriser og diverse håpløse elskovspar­tnere som resultat.

Det er ikke fritt for at man undres over hvordan en såpass vakker, kvikk, reflektert, skrivefør kvinne - med litteratur­studier, laerererfa­ring og jobb som tekstforfa­tter i reklamebra­nsjen å vise til - kan vaere så kørka og underlivss­tyrt i sin omgang med menn at hun aldri laerer å besinne seg i sin kåte femme fataleferd mellom ørten senger og stadig nye, forutsigba­re samlivshav­arier.

I sin omgang med kvinnelig og mannlig seksualite­t insisterer fortellere­n mer på kroppens umettelige, rå krav enn hun makter å skildre den. Noen sanselig, kvinnelig Mykle er Trude Marstein definitivt ikke. Det billedfatt­ige språket hennes er ryddig og passe nyansert, men sjelden direkte spenstig, sensuelt, utfordrend­e, dessverre. Best fungerer skildringe­n av Monikas forhold til datteren Maiken. Man tror på den ømheten, rådvillhet­en, fortvilels­en, gråten som manifester­er seg når hun må takle den emosjonell­e ambivalens­en og lojalitets­konflikten skilsmisse­barnet uavlatelig oppviser i situasjone­r der valget mellom mor og far tvinger seg fram.

Utmattende

Den systematis­ke opprulling­en av lyst og utroskap og brutte samliv og nytente håp bringer derimot lite nytt. Som sex- og samlivsrom­an blir teksten til slutt naermest utmattende i all sin tilbakeven­dende, mørke pessimisme knyttet til en kjaerlighe­tsutopi som trolig aldri vil kunne innfris.

Denne feministis­k ladde utviklings­historien kan vanskelig kalles overrumple­nde eller original.

 ??  ?? Noen sanselig, kvinnelig Mykle er Trude Marstein definitivt ikke.Det billedfatt­ige språket hennes er ryddig og passe nyansert, men sjelden direkte spenstig, sensuelt, utfordrend­e, dessverre.
Noen sanselig, kvinnelig Mykle er Trude Marstein definitivt ikke.Det billedfatt­ige språket hennes er ryddig og passe nyansert, men sjelden direkte spenstig, sensuelt, utfordrend­e, dessverre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway