Stavanger Aftenblad

Her må Naomi og Amalie gripe inn og vaere sjefer

- Stig Nilssen tekst og foto stig.nilssen@ aftenblade­t.no

DANA CUP: I pausen var det tilløp til kaos da alle guttespill­erne skulle bestemme. Da brøt Naomi Grøttjord (17) og Amalie Kolnes (17) inn og viste hvem som er sjefene.

– Flytt dere opp i banen, han kan ikke stå alene bak der!

– Kom igjen, vi må ha mer bevegelse!

– Herlig, bruk bakrommet! Beskjedene fra sidelinjen er både høylytte og myndige mens Ganddals gutter 16 år spiller kamp mot Hisøy i Dana Cup. Sandnes-laget har havnet under 0-2. Snur de ikke oppgjøret i løpet av 2. omgangen, er turneringe­n over.

Dommeren blåser til pause. Laget samles i en sirkel.

Var litt skeptiske

Nesten samtlige spillere gir beskjed om hva som bør gjøres. Noen spillere vil ut, andre vil bytte posisjoner. Det begynner å likne et kaos. Så griper trenerne inn, ber samtlige holde kjeft og gir klar beskjed om hvem som skal spille hvor.

Det blir helt rolig.

Mens de fleste lagene i Dana Cup har en mannlig trener mellom 30 og 50 år, er det Naomi Grøttjord (17) og Amalie Kolnes (17) som styrer Ganddals guttelag. Begge tar trenerutda­nning, men innrømmer at de ble litt skeptiske da de fikk spørsmål om å lede G16-laget i Dana Cup.

– Oj, hvordan skal vi få spillerne til å vise oss respekt? Det var det første jeg tenkte. Jeg var litt redd for at vi skulle miste kontrollen. Men det har gått veldig fint. Vi har hevet stemmen noen ganger, men spillerne har oppført seg, sier Amalie Kolnes til Aftenblade­t.

– Spesielt

Hun har sett tv-serien «Heimebane» på NRK, dramaserie­n hvor Helena Mikkelsen overtar som hovedtrene­r for eliteserie­laget Varg. Kolnes sier hun har hatt utfordring­ene den kvinnelige treneren opplevde der i bakhodet.

– Det var faktisk mye vanskelige­re å vaere trener i en slik turnering enn jeg så for meg. Du skal ha kontroll på spillerne, posisjoner, bytter, de på benken og alt sammen. Dette var «Heimebane» i virkelighe­ten for meg, påpeker Kolnes som selv spiller på Ganddals juniorlag for kvinner.

Naomi Grøttjord innrømmer at det er spesielt å vaere trener for gutter som er ett år yngre enn Amalie og henne. De har opplevd trenere fra motstander­lag som har sagt «Oj, er det dere som trenere». Da de skulle passe på guttene på diskotek i Hjørring, var det flere som fikk hakaslepp da de hørte at 17-åringene var trenere for de 16 år gamle guttene de holdt øye med.

Det var også Naomi Grøttjord som grep inn da det var i ferd med å utarte i pausen.

– Det er fint at spillerne kommer med innspill, men hvis de tar over og snakker for mye, må Amalie og jeg vise hvem som faktisk er sjefer. Det er vi som tar avgjørelse­ne, understrek­er Naomi Grøttjord.

Mikkel Flesjaa (16) er både keeper og kaptein på laget som til daglig trenes av en bosnisk mann. Han erkjenner at spillerne snakket litt sammen og tenkte «shit, skal vi ha to kvinnelige trenere i Dana Cup» da de fikk beskjeden.

Etter fire kamper med Grøttjord og Kolnes som trenere og sjefer, er han full av lovord. Skepsisen er borte.

– Det er ikke kjønn som betyr noe. Naomi og Amalie har gjort en ekstremt bra jobb med oss. De er både myndige og kyndige. Før kampen i dag var vi nedpå, men de to muntret oss opp og ga oss motivasjon. Faktisk jobbet spillerne mer enn vanlig, sier Mikkel Flesjaa.

Ganddal kom tilbake i 2. omgang og utliknet til 2-2. De røk dessverre ut på den påfølgende straffespa­rkkonkurra­nsen.

 ??  ?? Her griper Naomi Grøttjord , i midten, inn og gir spillerne beskjed om å tie stille i pausen. – Det er fint at spillerne kommer med innspill, men det er trenerne som bestemmer, sier hun om episoden. Til høyre står trenerkoll­ega Amalie Kolnes.
Her griper Naomi Grøttjord , i midten, inn og gir spillerne beskjed om å tie stille i pausen. – Det er fint at spillerne kommer med innspill, men det er trenerne som bestemmer, sier hun om episoden. Til høyre står trenerkoll­ega Amalie Kolnes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway