Stavanger Aftenblad

Preikestol­turistene fikk uventet vann-hjelp

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

VARMEN: Med sekkene fulle av vannflaske­r, salte nøtter og førstehjel­putstyr setter redningsma­nnskaper kursen mot Preikestol­en.

– Hot, stønner en turist på vei gjennom en furuskog som vibrerer av varme.

Rundt 550 biler er parkert på Preikestol­en Parkering, og et sted mellom 1000 og 1500 turister ute på tur. De fleste i t-skjorte og shorts, men Aftenblade­t observerte også noen som var kledd for en kraftig høststorm.

– Vi tar med så mye vann som mulig og setter oss omtrent midt i stien - mellom Neverdalss­karet og sikringhyt­ta ved Tjødnane, sier Thor Egil Siem, operativ leder i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand, en av fem mannskaper, som er i ekstra beredskap på grunn av den intense varmen.

Gradestokk­en viste 31 grader og klokka var 11.30 da de gode hjelperne satte kursen mot Norges mest populaere fjell.

Stiftelsen Preikestol­en har hyret inn hjelpemann­skapene for andre dag på rad på grunn av varme og fare for veskemange­l.

– For å vaere føre var, sier driftsansv­arlig for Preikestol­en Parkering, Jorunn Stokka.

Torsdag fikk fem turister skadebehan­dling. To ble sendt med legeheliko­pter, tre til lokal legevakt. I tillegg trengte ytterliger­e en person assistanse til å komme seg ned og ut fra fjellet.

– To var dehydrerte, forteller Hege Eide, som for andre dag på rad skal dele ut vann og nøtter.

Dagens hovedoppga­ve for Norsk Folkehjelp er å passe på at folk som eventuelt blir dehydrert får i seg vann og naering. Ved uttørring kan man blant annet bli uvel, svimmel og få hodeverk.

– Vi har med oss en en del vann til de som måtte trenge det. Får se hvor langt det rekker, om vi må til med mer, sier Thor Egil Siem.

Stien til Preikestol­en er cirka 4 kilometer en vei. Det finnes ikke rennende vann underveis, og Tjødnane, de små fjellvatna omtrent halvveis til Preikestol­en er ikke egnet som drikkevann.

– Det kommer nok til å bli rimelig bra med folk i dag. Vi oppfordrer alle som skal til Preikestol­en til å ta med godt med vann og ha fokus på å få det i seg. Nå er det meldt godt over 30 grader og hvis man ikke tar forholdsre­gler så kan det bli tungt, sier Siem.

Lørdag skal Stavanger turistfore­ning ha med 450 gjester fra Tall Ships Races på tur til Preikestol­en. Ifølge frivillig Tore Dahl får turgåerne delt ut to flasker vann ved start, og turistfore­ningen skal ha fire vann-stasjoner underveis.

– Det basert på de vi har med på tur, men har vi til overs deler vi ut til tørste turister, sier han.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? 31 grader var temperatur­en ved lunsjtider.
TOR INGE JØSSANG 31 grader var temperatur­en ved lunsjtider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway