Stavanger Aftenblad

Sankefesti­val med fest for naturen

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FESTIVAL: Hjelmeland­svågen står i sentrum 4. og 5. august. Da arrangeres Sankefesti­val i regi av Hjelmeland Turlag og mange ivrige frivillige.

– I forbindels­e med 150 årsjubilee­t til Den Norske Turistfore­ning, hadde vi først tenkt å arrangere en konsert, men jeg er veldig fornøyd med at det ble en Sankefesti­val i stedet. Hjelmeland har nemlig lange og rike tradisjone­r med å høste av naturen, sier Svanhild Hjorteland Gbada, som er leder for Hjelmeland Turlag.

Det blir en lang rekke aktivitete­r for store og små knyttet til sanking i sjø, hage og utmark. Kvelden før har åtte lokale fiskebåter vaert ute og satt garn og teiner. Interesser­te kan vaere med å sjekke fangsten fra morgenen av og også bli med på tilberedin­gen av maten, sammen med festivalko­kk Arve Serigstad, forteller Geir Ims, som er en av de 50 frivillige som kommer til å bruke denne helgen i Hjelmeland­svågen.

–Interesser­te får tilbud om gratis stand der de kan stille ut og selge sine produkter. Vi ønsker et stort mangfold på torget. Alt som er relativt til sanking fra hage og natur er relevant, både ferske og foredlete produkt i tillegg til håndverk, sier Svanhild Hjorteland Gbada.

Under festivalen blir det også mulig å delta på ulike kurs som sopp- og nyttevekst­kurs, tang- og tarekurs, fellefangs­tkurs i tillegg til plantefarg­ingkurs. Både i sjøen og i Hjelmeland­selva blir det arrangert fiskekonku­rranser og konkurrans­e i vedstablin­g, beste syltetøy og beste sankerelat­erte produkt.

– En dykkerbåt med to dykkere skal sanke opp menneskesk­apte ting fra havet som vi skal prøve å lage en utstilling av. Dermed setter vi også fokus på miljøet, sier Hjorteland Gbada.

Lederen for Hjelmeland Turlag får også tilfredsst­ilt turtrangen i løpet av helgen, for det blir turer ut for å sanke opplevelse­r også.

– Vi skal ha en historisk rundtur i sentrum av Hjelmeland, sopptur og tur til den nedlagte garden Jørmeland. 15 år gamle Karen Malena Kyllesø fra Årdal skal ha et fotoforedr­ag der hun forteller om sine opplevelse­r da hun nylig ble verdens yngste kvinne som gikk over Grønland på ski. Lørdag kveld, etter at festivalen er avsluttet for dagen, arrangerer Jøsneset Bygdaråd konsert med Hanne Sørvåg og bandet The Kvednabekk­jers. Dermed blir det også anledning til å teste danseforme­n, sier Svanhild Hjorteland Gbada.

Festivalen har åpent både lørdag 4. og søndag 5. august.

 ?? ANDERS LEON ANDERSEN ?? Disse er med å arrangere Sankefesti­valen på Hjelmeland 4. og 5. august der folk blant annet kan smake på hjemmelage­t syltetøy, honning, granbar- og bringebaer­sirup, fisk og krabbe. Fra venstre: Svanhild Hjorteland Gbada, Geir Ims, Malgorzata Poleszak og Hilde Ims. Hjelmlands­fjorden i bakgrunnen.
ANDERS LEON ANDERSEN Disse er med å arrangere Sankefesti­valen på Hjelmeland 4. og 5. august der folk blant annet kan smake på hjemmelage­t syltetøy, honning, granbar- og bringebaer­sirup, fisk og krabbe. Fra venstre: Svanhild Hjorteland Gbada, Geir Ims, Malgorzata Poleszak og Hilde Ims. Hjelmlands­fjorden i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway