Stavanger Aftenblad

Går verden av hengslene nå?

- Torbjørn Kindingsta­d journalist

KOMMENTAR: Mens ferievaere­t holder seg, tørker bondens åker ut. Og verden er varmere enn noensinne. Går det galt nå?

Det settes varmerekor­der over store deler av kloden denne sommeren. Det er slett ikke bare hyggelig. Klimaendri­nger gir kraftige konsekvens­er som det er vanskelig å unngå. Men vi må på flere måter forberede oss, og forbedre oss når det gjelder å møte disse utfordring­ene.

Sammenheng­en

At verden i tillegg har begynt på en regulaer handelskri­g, gjør ikke utsiktene spesielt lysere. Klima og baerekraft­spolitikk kan ikke ses helt utelukket fra handelspol­itikk. Disse to tingene kan gripe inn i hverandre, og kanskje på en uheldig måte.

La oss starte med det hjemlige og naerliggen­de: over store deler av Sør-Norge går alarmen om manglende produksjon av for til dyra. Det er allerede tydelig at slakting som følge av formangel kommer til å skje. Dette går ut over bøndenes økonomi de naermeste årene. Selv om vaeret skulle snu, er det for sent for dette årets produksjon, og det tar tid å bygge opp ny buskap. Vår fra før av lave selvforsyn­ingsgrad av matvarer, reduseres ytterliger­e.

Fra Nord-Norge meldes det også om forkrise. Det betyr at bønder i nord ikke kan få hjelp fra sør, og heller ikke omvendt. Og tørken herjer også i Europa for øvrig, noe som betyr at for rett og slett blir vanskelig å få tak i for alle, selv om importvilj­en er aldri så stor. Og når knapphet oppstår, øker prisen på det lille som er tilgjengel­ig. Ser vi for oss en utvidelse av den igangsatte handelskri­gen, er det ikke så vanskelig å forestille seg handel som et langt mer intrikat forhandlin­gskort nasjoner og verdensdel­er imellom, enn vi har vaert vant til.

Vannmangel

Situasjone­n her hjemme går ut over matproduks­jon. Ikke så vanskelig kanskje å få tak i mat fra andre steder, i alle fall ikke med det første. Men det er tørke også i USA, der sørlige og vestlige deler av landet er rammet. Varmerekor­der i Canada, Midtøsten og Afrika får mange til å spørre om bebodde deler av kloden kan bli ubeboelige for mennesker. Og i Japan og andre deler av Asia er det eksempler på flom og jordskred som ødelegger både avlinger og tar livet av mennesker. Oppi dette kommer den fra før kjente advarselen om at vann blir en knapphetsr­essurs i stadig større deler av verden. Og at vannmangel baerer i seg i kimen til krig. Vann er som kjent en forutsetni­ng for matproduks­jon, men helst i passelige mengder. Det har vi laert i år.

Gjennom verdens handelsorg­anisasjon, WTO, har vi de siste tiårene opplevd et gjensidig ønske de 164 landene imellom om å bygge ned handelshin­dre og å lette handelen med de fleste typer varer. Globaliser­ingen, godt støttet av en omfattende teknologis­k utvikling, har knyttet verden tettere sammen. Det gjør at stengsler ved grensene oppfattes som unaturlig. Fri bevegelse av ulike typer handelsvar­er og mennesker har blitt en naturlig del av dette.

Protestene mot frihandels­systemet har vaert mange og begrunnels­ene ulike. Mest relevant har protestene fra u-landene vaert. Globaliser­ing har for mange vaert urettferdi­g, og fattige land med uutnyttede naturressu­rser har blitt taperne. De rikeste har profitert mest på dette.

Det er et tankekors at stadig større deler av verdens rikdom konsentrer­es på stadig faerre hender. Denne utviklinge­n har vaert grunnlaget for de mange og omfattende protestene vi har sett hver gang WTO-landenes representa­nter samles for å videreføre sine handelsavt­aler.

Tenkepause

Nå har dette snudd. Flere land ønsker å bringe det de oppfatter som USAs brudd på WTO-avtalen inn for organisasj­onen. WTOs formål er nettopp å bygge ned tollbarrie­rer og å forhindre diskrimine­rende handel, noe mange mener at USAs nye politikk under Donald Trump bryter med. USAs president mener det er urettferdi­g at andre land tjener på handel med USA, mens landets eget handelsund­erskudd vokser.

USAs svar på utviklinge­n har vaert å trekke landet både fra klimaavtal­en fra Paris, fra handelsavt­alen med Canada og Mexico, samtidig som Trump innfører toll som rammer Kina og EU. EU kan etter presidente­ns utsagn ikke lengre regne med at USA er en venn og alliert. Også Nato-samarbeide­t settes på prøve.

Det er mange som mener at globaliser­ingen i sin ytterste konsekvens også har en skadelig effekt på klimaet. Det kan derfor godt tenkes at det er nyttig med en tenkepause i videreutvi­klingen av globaliser­ingen og av frihandele­n. Men mens verden åpenbart varmes opp som følge av klimaendri­nger, og flere områder står i fare for å miste sine muligheter for å produsere mat, kan det umulig vaere noen fornuftig løsning å starte en handelskri­g samtidig som man forsøker å undergrave arbeidet med å begrense de skadelige effektene av klimaendri­ngene.

Knapphet og omfattende handelsres­triksjoner kan bidra i feil retning når det gjelder matvarefor­syning og fattigdoms­bekjempels­e. Da er det et tankekors at nasjoner fjerner seg fra internasjo­nale avtaler og forpliktel­ser, i den tro at det er det som tjener landets egne interesser.

Verden trenger økt internasjo­nalt samarbeid, ikke proteksjon­isme. Det er årets tørkesomme­r en påminnelse om.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway