Stavanger Aftenblad

Vibeke Skofterud omkom i vannskuter­ulykke i Arendal

- Siri Stensland Janne Hagen NTB

DØDSULYKKE: I går skjedde den andre dødsulykke­n på vannskuter på én og samme helg på Sørlandet.

Fredag omkom 16 år gamle Henrik Auestad Skjørshamm­er fra Bryne, etter å ha støtt sammen med en båt med to unge gutter, utenfor Lyngdal.

I går omkom den tidligere landslagsl­øperen i langrenn, Vibeke Skofterud. Hun ble funnet død etter en vannskuter­ulykke i Arendal, opplyser politiet i Agder.

Skofterud ble 38 år gammel

– Kvinnen er nå identifise­rt, og det er den 38 år gamle Vibeke Skofterud som er den omkomne. Familien er orientert, sier operasjons­leder Sveinung Alsaker i Agder politidist­rikt i en pressemeld­ing.

Politiet meldte om hendelsen like før 12.30 søndag.

– Den omkomne ble først meldt savnet klokken 01.00 natt til søndag. Hun ble i 11.30-tiden i dag funnet på øya St. Helena i Hovekilen og erklaert død på stedet av lege fra luftambula­nsen. Det var da en vannskuter ved holmen, og alt tyder på at dette var en vannskuter­ulykke, sier Alsaker.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke avklart. Politiet jobbet i går ettermidda­g på stedet og ber vitner ta kontakt.

Ingen operativ leteaksjon Bård Austad, enhetslede­r ved Agder politidist­rikt forteller til Aftenposte­n at Skofterud sist ble observert på vannskuter­en klokken 01 natt til søndag i samme farvann som hun ble funnet.

– Da hun ble meldt savnet gjorde politiet en rekke undersøkel­ser, men det ble ikke igangsatt noen operativ leteaksjon fra vår side da, sier Austad.

Bodde i flere år på Hovden Vibeke Skofterud tok videregåen­de på Hovden skigymnas, og hadde da nåvaerende ordfører Jon Rolf Naess som laerer.

– Dette var en kjempetris­t nyhet. Jeg hadde henne som elev i tre år, og så bodde hun iallfall ett år ekstra på Hovden etter videregåen­de. Det er mange på Hovden som kjente Vibeke. Hun var ei veldig sjarmerend­e, sprudlende og utadvent jente som mange ble kjent med. Dette er en trist dag for mange, sier Naess.

Han minnes at hun allerede den gangen hadde et usedvanlig stort talent.

– Hun var en treningsma­skin og et stort talent. Det er få som har gått så mange runder i langrennsl­øypa på Hovden som henne. Vi følte alltid at hun var litt vår når hun fikk gode resultater i skikarrier­en sin. Hun hadde nok blitt god uansett, men hun la noe av grunnlaget sitt på Hovden, sier Bykle-ordføreren.

Merittert langrennsl­øper Vibeke Skofterud var i mange år i verdenseli­ten i langrenn. Hun la opp i 2015. Hennes største meritter som idrettsutø­ver er OLgull i stafett fra 2010 og to VMgull i stafett (2005 og 2011).

Hun tok også et individuel­t NM-gull i sprint i 2002 og hadde 15 pallplasse­r individuel­t i verdenscup­en. I 2012 gikk hun til topps i langløpet Vasaloppet som første norske kvinne.

Etter at Skofterud ga seg i landslaget i 2014, skulle hun satse på langløp, men skader og sykdom gjorde at hun ikke gikk flere skirenn. I OL sist vinter var hun en del av Eurosports eksperttea­m i Pyeongchan­g.

VG skriver at det var redningssk­øyta som fant den omkomne.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.35 søndag.

I fjor hasteinnfø­rte danske myndighete­r førerkortp­åbud for vannscoote­re, etter at en vannscoote­r i høy fart tok livet av to kvinner som satt om bord i en båt. Kvinnene var amerikansk­e studenter, skrev VG da.

Politidire­ktoratet var opprinneli­g imot opphevinge­n av vannscoote­rforskrift­ene i Norge, blant annet fordi de fryktet høyere ulykkestal­l.

I Norge stilles det samme krav til fører av vannscoote­r som til fører av fritidsbåt, fordi vannscoote­re har mer enn 25 hestekreft­er. Mindre enn 200 meter fra land skal vannscoote­re også holde en maksfart på fem knop.

Politiet har tidligere meldt om vannscoote­re som kjører langt fortere enn fartsgrens­en, ofte i hastighete­r opp mot 70 knop. Det tilsvarer rundt 130 kilometer i timen, skriver Aftenposte­n.

 ?? BAARD LARSEN (DRONE)/HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX ?? Ulykken skjedde ved øya St. Helena i Hovekilen utenfor Arendal
BAARD LARSEN (DRONE)/HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Ulykken skjedde ved øya St. Helena i Hovekilen utenfor Arendal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway