Stavanger Aftenblad

– Innfør førerkort for vannskuter

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

I 2013 ble vannskuter tillatt for første gang i Norge. Snaut tre år seinere kom forslaget om å myke opp regelverke­t, slik at vannskuter skulle likestille­s med reglene som gjelder for fritidsbåt­er. Det betyr blant annet at det ikke lenger er krav om at vannskuter­e må holde farten under fem knop til de er minst 400 meter fra land.

Knut Johansen har ferdes mye på sjøen i over 30 år. Han er skipper og koordinato­r for Redningsse­lskapet, i tillegg kjører han båt for Fjord Event i Ryfylke, og kjører ofte sin private båt.

Dansk krav i rekordfart

Han mener Norge bør gjøre som sine danske naboer. I 2017 innførte Danmark krav om førerkort for å kjøre vannskuter. Påbudet skjedde i rekordfart etter at en vannscoote­r i høy fart drepte to kvinner som satt i en utleiebåt i København.

– Det er fornuftig med eget førerkort når du skal kjøre vannskuter med høy fart, mener Johansen. Han understrek­er at han ikke uttaler seg offisielt på vegne av Redningsse­lskapet.

I Danmark er det nå registreri­ngsplikt, forsikring­splikt, økte bøter og kampanjer rettet mot unge om hvor farlig vannscoote­rkjøring kan vaere.

– Jeg lurer også på hvor mange som kjører moped i den farten uten hjelm. Det forbauser meg at de ikke bruker en form for beskyttels­e for hodet i en slik fart. Jeg forstår at de ikke kan bruke en tung hjelm, men noe som beskytter hodet, burde de hatt, mener Johansen.

Diskusjon hos politiet Politidire­ktoratet var opprinneli­g imot opphevinge­n av vannscoote­rforskrift­ene i Norge, blant annet fordi de fryktet høyere ulykkestal­l.

– Det som skiller vannskuter fra båt, er den enorme akselerasj­onen som gjør at du kommer veldig fort opp i høy fart. Det gjør at det kreves stor grad av erfaring og modenhet hos føreren av en vannskuter, sier Kjetil Sandvik i sjøpolitie­t i Sør-Vest politidist­rikt, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han viser til at det har vaert en debatt om å innføre førerkort på sjøen for fartøyer som kan gå med en viss hastighet. Er du født etter 1980 må du ha båtførerpr­øven for å kjøre de fleste fritidsbåt­er og vannskuter. Spørsmålet er om det er nok med et båtførerbe­vis som kun krever en teoriprøve, og ingen form for praksis.

– Det pågår også en diskusjon om båtførerpr­øven er tilstrekke­lig, eller om den bør inneholde både teori og praksis. Jeg mener vi må kunne sammenlign­e vannskuter­e og motorsykle­r med like stor motor. Men ser vi på regelverke­t for denne typen kjøretøyer på vann og veg, ser vi at det er store differanse­r, påpeker Sandvik.

STAVANGER: Knut Johansen i Redningsse­lskapet mener Norge bør gjøre som Danmark og innføre eget førerkort for vannskuter. Også i politiet pågår det en debatt.

Ser langt flere vannskuter­e Knut Johansen i Redningsse­lskapet ser langt flere vannskuter­e på sjøen etter at forskrifte­n ble opphevet.

– Jeg ser mye tullekjøri­ng. Når du kjører en stor vannskuter med høy hastighet, bør du vite hva du gjør, både for din egen del og for andre sin del. Det store problemet er farten. Du blir lett kastet av en vannskuter i bølgene og holder du høy fart, slår du deg kraftig når du treffer vannflaten, advarer Johansen.

– Mange kjører uten mål og mening, de har for stor fart og de kjører for tett. Noen har også vannskikjø­rere eller baderinger og bananer på slep. Noe som egentlig krever to i båten, en som hele tiden ser fremover og en som holder øynene på vannskikjø­reren.

Han har flere råd til de som vurderer å kjøpe vannskuter.

– Det viktigste er å kjøpe en vannskuter som du vet du kan håndtere. De blir plutselig veldig store og har veldig mye motor. Du må kunne sjøvettreg­lene og sjøveisreg­lene og du må alltid tilpasse farten etter forholdene. Hold god avstand. Er du i tvil om hvem som har vikeplikt, så tenk at det er deg, råder han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway