Stavanger Aftenblad

Nyfødt kalv, grønt gress og fersk pytt får Jone Fosse til å smile

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

TIME: Det er lenge siden sist jaerbonden kunne nyte synet av ei «vasspodla». Lørdag kveld kom det etterlengt­ede regnet. Bøndene i Time var blant de heldigste.

Ei ku har nettopp kalvet i fjøset til Jone Fosse. På Fosse i Time går bonden og gleder seg både over kalven og en sølepytt han har kastet blikket på.

– Fra 18.30 til 21.00 lørdag kveld fikk vi 24 millimeter nedbør. Gresset har blitt merkbart grønnere, sier Fosse, som er leder i Time bondelag.

I ukevis har bøndene ventet på nedbør. Da regnet endelig kom, var opplevelse­n våt, heftig og langvarig for noen. Hos andre gikk det over fort og gale.

I Time var de altså heldige. Det viser også de offisielle målingene til Meteorolog­isk institutt.

– Mellom 19 og 20 søndag kom det 27,1 mm nedbør på Lye. Totalt falt det 33,1 mm nedbør på Lye fra klokken 08 lørdag til 08 søndag, sier meteorolog i Gunnar Livik.

Bonden vil ha mer

– Vi er veldig fornøyde, men trenger mer. Og regnet kan godt komme på en litt finere måte. 24 mm på under tre timer er litt heftig. Mange plasser rant bare vannet oppå den tørre jorda, sier Fosse.

Likevel kan han søndag formiddag altså nyte synet av en sølepytt, eller ei «vasspodla» som kan kaller det.

– Har du vaert bekymret i sommer?

– Bekymret og bekymret. Vi har fått litt mindre avling, vi har mindre fôr til vinteren og beitene har vaert dårlige. Vi trenger mer regn. Litt bekymret har jeg vaert, sier Fosse.

Nå gleder imidlertid Fosse og resten av naeringen seg over varsel om mer regn. Det gir håp om en god tredjeslåt­t.

– Vi trenger hver dråpe. Det er vanskelig å si hvor mye regnet vil rette opp, men det vil hjelpe på. Vi klarer ikke ta igjen det vi har tapt på andreslått­en, men kan få en god tredjeslåt­t, sier Fosse, og legger til at det selvsagt er store lokale variasjone­r.

7 millimeter på Randaberg Kolbjørn Anda på Randaberg fikk kun 7 millimeter nedbør.

– Dermed er lite i min situasjon endret, sier Anda som tidligere har fortalt at han risikerer å selge fire melkekyr samt slakte 4–5 ungdyr på grunn av fôrmangel.

Bondelagsl­eder i Rogaland Marit Epletveit, synes det er vanskelig å si hvilke bønder som lider størst tap.

– Grønnsaksb­øndene har brukt mye tid og penger på vanning. Husdyrbønd­er risikerer å slakte grunn av fôrmangel, sier Epletveit.

Mange har også brukt mye energi på å få vann til dyr på beite. Naturlige drikkekild­er har tørket ut. Tørken har også ført til vansker med å holde dyra innenfor beiteområd­et.

– Gjerder som vanligvis står ute i vannet, blir enkle å passere ved lav vannstand. Bekker som vanligvis fungerer som gjerder, er også så tørre at dyra lett passerer. Det fører til flere dyr på ville veier - på toppen av bekymringe­r knyttet til fôrmangel, sier Epletveit.

På hennes gård på Gjesdal kom det 20 millimeter nedbør fra lørdag til søndag.

– Noen steder i fylket er gresset brunsvidd. Det blir spennende å se om det kommer igjen, sier Epletveit, som også ønsker seg mer regn.

To dårlige somre på rad

– Gjerne duskregn over en lengre periode. Jeg har ikke vaert så pessimisti­sk i sommer, og regnet vil ordne mye nå, men det blir så klart en tøff sesong, sier hun.

Over hele landet er bønder bekymret for store økonomiske tap som følge av tørken. Avisa Nationen skrev lørdag at Småbrukarl­aget har beregnet at norske bønder kan tape opp mot 3 milliarder kroner.

Ekstra hardt rammer tørken fordi den følger etter en rekordvåt sommer i fjor, som resulterte i at mange bønder sitter med tomme fôrlagre.

I tillegg til å tape penger på reduserte avlinger, taper bøndene blant annet på at de må betale dyrt for å kjøpe fôr. I tillegg slaktes det nå flere dyr enn til vanlig, noe som påvirker kjøttprise­n og dermed inntekten til bøndene.

– Rogaland er imidlertid ikke hardt rammet i forhold til resten av landet, sier Epletveit.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Lederen i Time bondelag Jone Fosse har endelig fått en sølepytt å glede seg over. - Gresset ble merkbart grønnere fra lørdag til søndag, sier Fosse.
FREDRIK REFVEM Lederen i Time bondelag Jone Fosse har endelig fått en sølepytt å glede seg over. - Gresset ble merkbart grønnere fra lørdag til søndag, sier Fosse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway