Stavanger Aftenblad

– Han var urolig

-

BRUSSEL: Jens Stoltenber­g sier faren Thorvald var engstelig for svekkingen av internasjo­nale institusjo­ner.

– Han var urolig for at den verden han hadde vaert med på å bygge opp etter krigen, som skulle hindre ny krig, var under press, sier Jens Stoltenber­g til NTB.

Thorvald var spesielt opptatt av rollen til store internasjo­nale institusjo­ner som FN, Nato og EU, forteller han.

– Internasjo­nale institusjo­ner har dessverre alltid vaert sårbare. De har alltid vaert svakere enn nasjonalst­aten. Men Thorvald var sikker på at spesielt i urolige tider er det viktig med sterke internasjo­nale institusjo­ner, sier Stoltenber­g.

– Han var urolig for at de nå blir svekket i en tid hvor vi kanskje trenger dem mer enn noen gang.

Selv ledet Jens Stoltenber­g et høyspent toppmøte i Nato mens faren lå på det siste.

På toppmøtet skal USAs president Donald Trump ha truet med amerikansk alenegang hvis ikke europeiske allierte straks begynner å ta en større del av regningen i forsvarssa­marbeidet. Trumps harde linje har bidratt til å skape tvil om alliansens framtid.

Stoltenber­g beskriver det for sin del som kontrastfy­lt å lede et slikt toppmøte mens faren lå for døden. Underveis var han inne på tanken om å avlyse og reise hjem.

Men det ville ikke faren høre snakk om.

– Han ville at jeg skulle gjennomfør­e det toppmøtet. Han forsto hvor viktig det var, sier Stoltenber­g.

Viktig rådgiver

Stoltenber­g forteller at han og faren alltid har stått hverandre naer. Men da han flyttet til Brussel for å overta som generalsek­retaer i Nato, begynte han og Thorvald å snakke enda mer sammen enn før.

– Den bakgrunnen, den erfaringen og den forståelse av mange av de problemsti­llingene som jeg jobber med i dag, er det knapt noen andre nordmenn som har, påpeker Stoltenber­g.

Nå har han ikke bare mistet sin far, men også en viktig sparringpa­rtner og rådgiver.

– Han var viktig fordi jeg snakket med ham så ofte, og fordi han kunne si akkurat hva han mente. Han nølte ikke med å si at han var helt uenig.

Offentlig som privat

Torsdag er det bisettelse i Oslo domkirke. Det er en seremoni sønnen håper vil speile bredden i Thorvalds engasjemen­t.

– Thorvald kjente mange, fra innland og utland, fra veldig forskjelli­ge miljøer. Fra folk med posisjoner og makt til folk på gata, sier Stoltenber­g.

Han mener Thorvald grunnlegge­nde sett var det samme mennesket offentlig som han var privat. Han behandlet rusmisbruk­ere, familiemed­lemmer, presidente­r og regjerings­sjefer på samme omsorgsful­le og medmennesk­elige måte, fastslår Stoltenber­g.

– Han trodde på forsoning, enten det var i de store verdenskon­fliktene eller det var i familien.

Talte fredens sak

I diskusjone­ne med sønnen tok Thorvald på seg rollen som talsmann for fredens sak.

– Han var hele tida opptatt av at man måtte prøve å finne andre veier enn bruk av militaerma­kt, sier Stoltenber­g.

Nato-sjefen beskriver faren som en «lidenskape­lig» krigsmotst­ander, som hele tida minnet sønnen om hva det betyr at uskyldige blir drept, og om hvordan bruk av militaerma­kt ofte bare skaper nytt hat og nye konflikter.

– Det har jeg tatt med meg, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway