Stavanger Aftenblad

Valgobserv­atører settes på prøve i Zimbabwe

-

HARARE: Når Zimbabwe går til valg mandag, er EU på plass med observatør­er for første gang på 16 år. De får en vanskelig oppgave.

Mandagens valg er det første i Zimbabwe siden militaeret grep inn og tvangspens­jonerte president Robert Mugabe i november i fjor.

Mugabe ledet landet i 37 år. Han er nå 94 år gammel.

Etterfølge­ren er tidligere visepresid­ent Emmerson Mnangagwa. Han har lovet et fritt og rettferdig valg. Som ledd i dette har Zimbabwe også invitert valgobserv­atører fra EU, som ikke har vaert velkomne i landet siden det skandaleom­bruste valget i 2002.

Frykter valgfusk

Det store spørsmålet foran valgdagen er om det fins troverdigh­et i løftene fra Mnangagwa.

Opposisjon­en i landet har ingen tro på det og viser til at det fortsatt er Mugabes parti ZANUPF som har makten i landet.

– Det har vaert konsekvent­e brudd på internasjo­nale standarder, sa opposisjon­sleder Nelson Chamisa på en pressekonf­eranse onsdag.

Ifølge ham har valgkommis­jonen i landet allerede mistet folkets tillit.

– Vi har en valgkommis­jon som har bestemt seg for å kaste dommerfløy­ta og bli med på det andre laget i stedet, sa Chamisa.

Flere grupper på plass

Den spesielle situasjone­n gjør at det er knyttet spenning til hvordan de uavhengige observatør­ene vil vurdere prosessen.

EUs lag består av over 100 observatør­er. I tillegg stiller Samveldet med 23 observatør­er, og en amerikansk gruppe er også på plass.

Men de vestlige observatør­ene får konkurrans­e fra observatør­er fra Den afrikanske union (AU) og SADC, en samarbeids­organisasj­on for det sørlige Afrika.

Disse organisasj­onene er aldri blitt nektet å observere valg i Zimbabwe og har dessuten større innflytels­e i regionen.

Kan vurderes ulikt

Én utfordring foran valget er at vestlige og afrikanske observatør­er kan ende opp med å vurdere prosessen forskjelli­g.

– I vurderinge­n av hvorvidt valget var fritt og rettferdig, blir det avgjørende å se på forskjelle­n mellom det AU og SADC sier, og det EU sier, fastslår Piers Pigou i Internatio­nal Crisis Group.

AU og SADC er tidligere blitt beskyldt for å skjønnmale skitne valg.

EUs sjefobserv­atør Mark Stevens understrek­er på sin side at det uansett er begrenset hva observatør­ene kan gjøre.

– Man må vaere realistisk­e, sier Stevens.

– Valgobserv­atører kan ikke sikre troverdige valg. Det er myndighete­ne i Zimbabwe som organisere­r valget. Vår jobb er å observere det, rapportere om hva som foregår, og gi uttrykk for vår mening i etterkant, sier han.

Vil ikke boikotte Hovedpoeng­et med å ha valgobserv­atører til stede, forklarer Larry Garber i observatør­gruppen fra USA, er at det øker kostnaden ved fusk.

– Men til sjuende og sist er det folket i Zimbabwe som må avgjøre valget er troverdig, sier han.

Chamisa har for sin del gjort det klart at det ikke er aktuelt å boikotte valget.

– Vinnere boikotter ikke. Seieren er sikker, sa Chamisa da han møtte pressen onsdag.

– Mnangagwa vet at han står overfor et nederlag. Vi kommer til å stille i hopetall og beseire ham. (NTB)

 ?? NTB SCANPIX ?? En velger med et flygeblad til støtte for Zimbabwes opposisjon­sleder Nelson Chamisa.
NTB SCANPIX En velger med et flygeblad til støtte for Zimbabwes opposisjon­sleder Nelson Chamisa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway