Stavanger Aftenblad

Vi har mye å gå på

- Olav Lindseth Daglig leder og eier av Energihote­llet

REISELIV: Skal driveren for reiselivet i Rogaland vaere cruiseturi­sme eller verdiskapn­ing?

Reiselivet er en av verdens raskest voksende naeringer og blant de som bidrar mest i skatteinng­ang til kommuner. Reiselivet i Rogaland har et mye større potensial enn det vi har klart å få tatt ut. Det jobbes godt i våre destinasjo­nsselskape­r i samarbeid med Fjord Norge og Innovasjon Norge. Rogaland har likevel vaert et stykke bak når det gjelder ferie- og fritidsmar­kedet, dette skyldes nok i stor grad at høy oljeaktivi­tet skapte en hvilepute for flere aktører i fylket. Vi har fortsatt en beleggspro­sent og prisnivå som tilsier at det er svaert mye å gå på med tanke på verdiskapn­ing. Likevel er det mye fokus på utfordring­er knyttet til masseturis­me og det handler i hovedsak om cruise.

Verst i klassen

Det er mye debatt rundt cruise. Det gjelder både naturskjøn­ne bygder, samt byer som Stavanger og Bergen. Fokuset har i stor grad vaert på klimautsli­ppene, støyen og volumet. I Stavanger har det vaert en målrettet satsning på cruise over lengre tid. Flere kritiske røster peker på hvor lite baerekraft­ig cruise er, da spesielt med fokus på miljøet. Mye kommer fra lokalbefol­kningen, men også fra andre besøkende. Jeg kjenner selv til en rekke turoperatø­rer som holder seg unna byer med cruise.

Det er ingen tvil om at turisme i et samfunnsøk­onomisk perspektiv bidrar med kostnader for samfunnet, blant annet i form av klimautsli­pp. Cruise er verst i klassen.

Men hva er nytteverdi­en for cruise eller hotell? Flere undersøkel­ser viser at landbasert­e turister «shopper» mer enn cruiseturi­ster, men la oss likevel anta at det er like mye. Cruise er i grunnen et flytende hotell. Overnattin­g, mat, drikke og aktivitete­r om bord forsvinner med cruisebåte­n, verdiskapn­ingen skjer utenfor Norge. Når et par overnatter på hotell, så vil rom, middag og drikke utgjøre forskjelle­n i verdiskapn­ing målt mot cruise. En forskjell på ca 1500 kroner pr per pr døgn. Dette går til blant annet lønn, moms og arbeidsgiv­eravgift, samt andre skatter og avgifter som ikke cruise har. Overskudd blir skattet, Det samme gjelder om eieren av hotellet har formue.

De fleste cruise er eid av utenlandsk­e selskaper, slik at det sjelden blir skatt på overskudd, eller formueskat­t. Trenden er at verdiskapn­ingen ved cruisebesø­k blir redusert på land og øker om bord i båten. Allerede her, er det enorme forskjelle­r i den direkte verdiskapn­ingen og ringvirkni­ngene, men forskjelle­n stopper ikke her.

Et eksempel fra De Historiske Hotel og Spisestede­r (DHHS), Sola Strandhote­ll: Råvaren og drikken som konsumeres på hotellet er lokal og gir verdiskapn­ing, maten og drikken man vil få på cruise, er «langreist» og uten verdiskapn­ing for Norge.

Tenk langsiktig

Vi har rom for flere typer turisme, men man bør ha et samfunnsøk­onomisk perspektiv. Når innbyggere og andre turister reagerer på cruisevolu­met, er det grunn til å tenke igjennom hvordan man kan ta tak i utfordring­en og se på kostnaden for samfunnet. Samtidig er det viktig å se på hva Rogaland kan gjøre for å sikre mest mulig verdiskapn­ing i reiselivsn­aeringen.

Det er flere tiltak som kan gjøres for å styre volum, redusere klimautsli­pp og øke verdiskapn­ingen i naeringen. Vi trenger langsiktig fokus og tørre å tenke både 20 og 50 år frem i tid. De valgene vi gjør i dag, vil styre hvordan reiselivet ser ut i fremtiden.

Stein Lier Hansen i Norsk Industri foreslo nylig at cruisebåte­ne parkeres ved velegnet havn ute i fjorden, cruisegjes­tene blir fraktet inn i mindre elektriske fartøy. Slike fartøy kan norske verft bygge, i tillegg får man da et mindre volum inn på land, man bidrar til at opplevelse­n både for cruiseturi­sten, lokalbefol­kning og andre turister blir bedre. Foreslåtte tiltak vil bidra til å regulere cruisetraf­ikken, redusere klimautsli­pp, samtidig som norske verft får utnyttet sin kompetanse innovativt.

Rasutsatte veier og svakt kollektivt­ilbud gjør at gjestene våre i dag sliter med å reise «turistveie­n» mellom Stavanger og Bergen vinterstid. Rassikre veier i Ryfylke og Hardanger vil gi verdiskapn­ing også for byene som trenger distrikten­e. Skal «indrefilet­ene» vises frem må man kunne komme frem.

De betalingsv­illige

Et annet fokus bør vaere på de betalingsv­illige turistene. Veksten i besøket fra land som Kina vil sannsynlig­vis vaere stor uansett hva man gjør. Det kinesiske markedet kan også segmentere­s basert på interesser. Rogaland bør gjøre målrettet arbeid hvor man lager en langsiktig plan med klare strategier som tilsier at man når de betalingsv­illige gjestene i land som Kina. Vi kan opparbeide oss kompetanse og nettverk som gjør at vi får en større andel betalingsv­illige gjester istedenfor volum og masser. Naeringen har alle forutsetni­nger for å bidra til baerekraft­ig vekst med økt andel helårsansa­tte, økt andel faglaerte, og økt innkjøp av lokale råvarer og produkter.

Det krever en helhetlig plan og et regionalt og nasjonalt fokus, man må evne å se godt utenfor egen by/ kommune/fylke. Det krever politikere og naering som tør å gjøre valg som i større grad baserer seg på hva som er samfunnsøk­onomisk lønnsomt, kontra hva som bidrar til raskt volum og synlige resultater for noen få.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Overnattin­g, mat, drikke og aktivitete­r om bord forsvinner med cruisebåte­n, verdiskapn­ingen skjer utenfor Norge,» skriver daglig leder og eier av Energihote­llet, Olav Lindseth.
JARLE AASLAND «Overnattin­g, mat, drikke og aktivitete­r om bord forsvinner med cruisebåte­n, verdiskapn­ingen skjer utenfor Norge,» skriver daglig leder og eier av Energihote­llet, Olav Lindseth.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway