Stavanger Aftenblad

Når en mann vil skildre hvordan en fødende kvinne har det

- Jan Askelund

ROMAN: Dristig mann skildrer uerfaren kvinnes liv som hun opplever det.

Mikkel Bugge: Du er ny. Roman. 203 sider. Oktober.

Med sine to tidligere novellesam­linger og en roman har Mikkel Bugge (1978, debut 2007) alt markert seg som en spenstig forfatter. De elleve novellene som hans forrige bok, «Tauet», var satt sammen av, er f.eks. fortalt med medrivende driv av en teknisk dyktig forfatter som vet å sjonglere med mange fortellerp­osisjoner, som like gjerne benytter en kvinnes som en manns synsvinkel, like gjerne en tilsynelat­ende distansert tredjepers­onfortelle­r som en selvavslør­ende jegpersons stemme.

I årets tohundresi­ders roman går Bugge i en sammenheng­ende lang fortelling frimodig inn i en opplevelse­ssfaere han ikke godt kan ha selvopplev­d, og makter likevel - så langt jeg kan føle og forstå – å dikte seg inn i erfaringer han ikke har kjent på egen medtatte kropp eller sanset i eget pinte hode: I det «Du er ny» åpner, er en unge kvinne i ferd med å føde, og leseren får hele den intenst overvelden­de prosessen skildret med hennes egne ord, fra den fødendes egen synsvinkel, slik hun i jeg-form formidler det hun gjennomgår.

Fødselen

Fødselen skjer ikke før sånn cirka halvveis i romanen. Det betyr at forfattere­n kan benytte prosessen dit til å la den fortellend­e «Jeg» ikke bare vise hvordan hun har det, men også til å vise – kanskje avsløre – hvem hun er: en ung, relativt nyutdannet frisør, fersk, usikker og laerevilli­g i jobben på salongen, og også uerfarent usikker, fordringsl­øs og medgjørlig i sitt forhold til Joakim, som barnets far heter.

Han distansert - hun usikker Joakim er like distansert som hun er usikker på seg selv og de vage forventnin­gene hun måtte ha om hvordan dagene og livet kan og bør innrettes. Det er som livet bare skjer med henne, samtidig som hun er full av oppdemmet lidenskap og protest, overveldet av slitet, angsten, sinnet og trøttheten som er i ferd med å overvelde henne der hun skal få balanse i forholdet til arbeidsste­d og kolleger, graviditet­en og babyen sin, samt Joakim.

Når en spebarnsko­ntroll antyder at hennes vesle Lina er undervekti­g, glipper det. Hvordan det deretter arter seg, er (som hele romanen) medrivende skildret med hennes egne upretensiø­se ord, med hverdagsli­g ordvalg i enkle setninger. «Jeg sto i gangen og venta på meg selv», heter det på en av de siste sidene. Det er leserens glede å bli med henne til hun møtes, i en roman like enkel som den er ambisiøs.

 ?? BAARD HENRIKSEN. ?? Baard Henriksen skildrer en fødsel, og vår anmelder blir begeistret.
BAARD HENRIKSEN. Baard Henriksen skildrer en fødsel, og vår anmelder blir begeistret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway