Stavanger Aftenblad

Slik har Olli Harder tatt Klepp fra ingenmanns­land til toppen

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FOTBALL: Etter 15 år i ingenmanns­land, har Klepps kvinnelag blitt ett topplag. Fjerdeplas­s i fjor, sølvplass så langt i år. Trener Olli Harders ideer virker.

– Hva har du gjort, Mr. Harder?

Newzealend­eren er ikke veldig opptatt av å fremheve seg selv, skryter av spillerne, skryter av en fantastisk stab, skryter av de mange frivillige som ofrer timer, dager, uker og måneder for å legge forholdene til rette.

Men:

– Da jeg overtok før forrige sesong, var jeg klar på ett område: Gjennom årene hadde det sneket seg inn en kultur om at middels var godt nok for Klepp.

– Så ikke for meg, middels er ikke godt nok. Dette handler om å ville mest og bli best, understrek­er 32-åringen overfor Aftenblade­t.

Han visste hva han snakket om da han takket ja til jobben som hovedtrene­r. Fotballglo­betrottere­n Olli Harder med tidligere trenerjobb­er i New Zealand, USA, Kina, England og Norge, kom fra jobben som utviklings­sjef i Klepp. y Han visste hvilke muligheter de unge, lokale spillerne satt inne med. Harder var sjef for juniorjent­ene som vant NMgull i Telenor Arena i 2016. y Han visste også at Klepps juniorer hadde vunnet gull i 2008 og 2011 uten at det ga positive utslag for A-laget. Pionerene i norsk kvinnefotb­all som vant cup– og seriegull og abonnerte på medaljer gjennom 80– og 90–tallet, sullet rundt seg selv 15 år på 2000-tallet ut annet enn en femteplass (2005).

Hele 12 ganger endte klubben fra 7. til 10. plass.

I sannhet en middelhavs­farer.

Måtte endre klubben

–Vi måtte endre mentalitet i klubben, i gruppen, blant jentene. Vi måtte fikse det først - og gjorde det i fjor.

– Nå er forandring­en her, nå har vi en klubb og et lag som alltid vil vinne og får betalt for innstillin­gen, understrek­er Olli Harder og viser til følgende fakta: y Klepp har 24 poeng etter 12 kamper og er nummer to på tabellen. Bare suverene Lillestrøm seiler ifra. y Av 24 poeng, har Klepp vunnet 12 med scoringer på overtid eller i de aller siste minuttene.

– Det viser virkelig hvilken vinnervilj­e som er arbeidet inn i denne gruppen, konstatere­r newzealend­eren som er født i Tyskland.

Men det handler ikke bare om mentalitet.

Hentet kvalitetss­pillere

– Vi har fått inn kvalitetss­pillere, jenter som passer sammen. En flott blanding unge og mer rutinerte spillere, påpeker Harder.

Han hentet Tameka Butt (Australia) og Kirsty Yallop (New Zealand) i fjor. De trives så godt at de blir.

Han hentet Hege Hansen tilbake fra Avaldsnes, spydspisse­n og søsteren til kaptein og midtstoppe­r Tuva Hansen.

– Det var veldig viktig, ikke minst med tanke på å gi Tuva en ekstra grunn til å satse videre hos oss, påpeker Oliver Harder.

Hege Hansen, veteranen som ble juniormest­er med Klepp i 2008, har vandret mellom flere klubber. Etter opphold i topplaget Avaldsnes er hun tilbake i et Klepp som nå har passert Karmøy-laget.

Veteran takker trenerne Hansen mener Klepp kan takke trenerne for fremgangen. Hun

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Søstrene Hege, bak, og Tuva Hansen er svaert viktige for Klepps framgang.
EGIL Ø. NAERLAND Søstrene Hege, bak, og Tuva Hansen er svaert viktige for Klepps framgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway