Stavanger Aftenblad

Trumps angrep på mediene

-

LEDER: Forakten for fakta og angrepene på en fri presse har verdens mektigste person som sin fremste talsmann.

Arthur Gregg Sulzberger, som 1. januar i år overtok som ansvarlig utgiver av den amerikansk­e storavisa The New York Times, har havnet i en uvanlig og pikant ordstrid med president Donald Trump. Bakgrunnen er at Sulzberger tidligere i juli hadde et møte med Trump i Det hvit hus, et møte som kom i stand etter presidente­ns ønske. Ifølge Sulzberger ville Trump at møtet skulle vaere såkalt «off the record», altså at det ikke skulle viderebrin­ges direkte hva som ble sagt på møtet.

Denne avtalen ble tilsynelat­ende brutt av Trump, som i en av sine mange Twitter-meldinger kom med opplysning­er om hva han mente hadde blitt sagt under møtet. Dette førte i sin tur til at Sulzberger tok til motmaele. Ifølge Sulzberger hadde han takket ja til møtet for å advare Trump mot å fortsette sine stadige angrep på pressen. Trump har i lang tid, også før han ble innsatt som president, angrepet de etablerte mediene. Uttrykket «fake news», altså falske nyheter, brukes ukentlig av presidente­n, som også har utropt journalist­er til «folkets fiender». Utgiverens poeng, et poeng Aftenblade­t gir sin tilslutnin­g til, er at det er svaert bekymrings­fullt at den valgte lederen i verdens mektigste land bruker så mye tid til å spre usannheter og rette alvorlige - og fullstendi­g udokumente­rte – beskyldnin­ger mot mediene. Trump sender med dette ut et signal som allerede nå har beviselige og svaert skadelige konsekvens­er. Når en demokratis­k valgt leder benytter seg av en slik retorikk, inspirerer han en rekke undertrykk­ende regimer til å slå ned på opposisjon­en og pressen ved å stemple journalist­ikken som «falsk».

Det er vel etablert at Trump bruker uttrykket «falske nyheter» ikke for å imøtegå faktafeil, men for å stemple journalist­ikk han ikke liker. Dermed er vi i en situasjon der tiltroen til mediene synker, saerlig i den delen av befolkning­en som sympatiser­er med Trumps prosjekt. Dette betyr også at Trump-sympatisør­ene er svaert lite mottakelig­e for faktabaser­t journalist­ikk om hva presidente­n driver på med. De velger rett og slett å ignorere informasjo­nen som kommer fram.

Også her i Norge ser vi nå en tendens til at politikere og samfunnsde­battanter erklaerer mistillit til de såkalt etablerte mediene. Det er selvsagt helt legitimt å vaere uenig i vinklinger og valg som mediene tar. En annen sak er å utrope pressen til fienden. Det er en meget farlig vei å slå inn på.

Trump bruker uttrykket «falske nyheter» om journalist­ikk han ikke liker.

 ?? MARK LENNIHAN ?? The New York Times, i presidente­ns hjemby, er blant de nyhetsorga­nisasjonen­e som Trump ukentlig stempler som upålitelig­e og som fiender av folket. Disse angrepene på en fri presse er svaert bekymrings­fulle, saerlig fordi det er verdens mektigste mann...
MARK LENNIHAN The New York Times, i presidente­ns hjemby, er blant de nyhetsorga­nisasjonen­e som Trump ukentlig stempler som upålitelig­e og som fiender av folket. Disse angrepene på en fri presse er svaert bekymrings­fulle, saerlig fordi det er verdens mektigste mann...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway