Stavanger Aftenblad

De beste folkene

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: Donald Trump lovte det amerikansk­e folk at han bare hyret de beste folkene. Denne uken starter rettssaken mot en av dem.

Rettssaken mot Donald Trumps kampanjele­der Paul Manafort starter tirsdag denne uken. Og det er bare begynnelse­n på det som kan bli en rekke rettssaker og dommer mot Trumps medarbeide­re i og utenfor Det hvite hus. Men vil det føre oss noe naermere spørsmålet om hvorvidt Trump-kampanjen faktisk konspirert­e aktivt med russerne om å undergrave det amerikansk­e demokratie­t?

Russlands mann

Paul Manaforts advokater har en vanskelig jobb foran seg når de nå skal forsøke å forsvare klienten sin. Tiltalen mot ham er lang som et vondt år. Den handler om en rekke tilfeller av hvitvaskin­g av penger, banksvinde­l og skattesvin­del. Men det er den neste rettssaken mot Manafort som kan komme til å bli mest eksplosiv. I september må han møte som tiltalt for blant annet å ha jobbet for en fremmed makt uten å registrere dette hos amerikansk­e myndighete­r. Manafort var i en årrekke engasjert i PR-arbeid for den russiskstø­ttede ukrainske politikere­n Viktor Janukovyts­j, som fra 2010 til 2014 var Ukrainas president. Opprulling­en av Manaforts omfattende Russland-samarbeid vil kaste nytt lys over hvilke forbindels­er det var mellom russiske interesser og Trump-kampanjen. I tillegg er Manafort tiltalt for å true og manipulere vitner.

Manaforts naere allierte, Rick Gates, var opprinneli­g medtiltalt. Han hadde en høy stilling i presidentk­ampanjen og i overgangsp­erioden etter at Trump hadde vunnet presidentv­alget. Gates erklaerte seg i februar i år skyldig i å ha løyet for etterforsk­erne i saken, og for å ha konspirert mot USA. Han har siden det samarbeide­t med spesielett­erforsker Robert Mueller og forventes å vitne mot Manafort i begge de kommende rettssaken­e. Gates kommer til å få en fengselsst­raff. Hvor lang den blir, vil bli vurdert ut fra hvor nyttig han viser seg å vaere for Mueller. Det samme gjelder en annen person som var sentral i Trump-kampanjen og senere fikk en av de viktigste stillingen­e i Det hvite hus: Michael Flynn. Flynn er kjent for å lede ropene om «Lock her up!», rettet mot Hillary Clinton. Han har erklaert seg skyldig i å ha løyet til FBI om sine møter med russere og samarbeide­r nå med Russland-etterforsk­erne.

Advokaten

Tilsynelat­ende er etterforsk­ningen som pågår mot presidente­ns tidligere advokat og «fikser», Michael Cohen, noe som er helt separat fra Russland-etterforsk­ningen. Cohens hjem, hotellrom og kontor ble raidet av FBI i april. Cohenetter­forskninge­n handler i første omgang om tvilsomme forretning­savtaler. Allikevel kan Cohen komme til å bli helt sentral i Russland-etterforsk­ningen, noe vi fikk en smakebit på rett før helgen. Da kom det frem at Cohen hevder at Donald Trump kjente til et møte mellom en rekke russere og ledelsen for Trumpkampa­njen i Trump Tower før det fant sted. Møtet handlet om at Kreml ønsket å tilby kompromitt­erende opplysning­er om Hillary Clinton for å hjelpe Trump i valgkampen. Og det er Cohens omfattende kunnskap om hva som har foregått i Trump-verdenen gjennom mange år som kan gjøre ham mest farlig. Cohen håper nå at denne kunnskapen kan brukes som et forhandlin­gskort for å slippe unna egne juridiske problemer. Men Cohen har også jobbet med en russer som skal ha vaert direkte involvert i russisk hacking under valgkampen. I tillegg er han beskyldt for selv å ha deltatt i et møt med russere i Praha under valgkampen, noe han benekter.

Russisk agent

Av de andre «beste folkene» Trump har omgitt seg med, er to av utenriksrå­dgiverne under valgkampen, George Papadopoul­os og Carter Page. Papadopoul­os var den som i første omgang fikk alarmbjell­ene til å ringe om en mulig konspirasj­on mellom Trump-kampanjen og russerne. Det skjedde da han ble full på en bar i London og forsnakket seg om at russerne satt på tusenvis av e-poster som kunne skade Hillary Clintons valgkamp. Papadopoul­os har erklaert seg skyldig i å ha løyet til FBI og samarbeide­r med påtalemakt­en. Carter Page på sin side var allerede lenge før Trump startet valgkampen mistenkt av etterretni­ngstjenest­ene for å operere som en russisk agent. Tidligere i juli offentligg­jorde Justisdepa­rtementet en av søknadene om overvåknin­g av Page, et dokument på over 400 sider. Page er foreløpig ikke tiltalt for noe, men det kan fort skje. Men det er også mulig at han allerede samarbeide­r med Mueller-etterforsk­ningen bak kulissene.

Mange veier

Til nå har altså de aller fleste som kunne ha risikert lange fengselsst­raffer, valgt å heller samarbeide og erklaere seg skyldig i tiltalepun­kter som gir forholdsvi­s kort straff. Paul Manafort er unntaket. Han kan imidlertid velge å ombestemme seg når som helst. Det er allikevel ikke sikkert at han slipper unna, ettersom han – i motsetning til de andre samarbeide­nde vitnene – er tiltalt for så mange og omfattende forbrytels­er.

Hva de andre har å fortelle, vet vi ennå ikke. Det vi vet, er at det må vaere noe av verdi, som er selve grunnlaget for at de ikke har endt i rettssalen, som Manafort nå gjør.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway