Stavanger Aftenblad

Mange vil leie vannskuter­e – etterspørs­elen er økende

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

SANDNES: Jetservice ble etablerte for fem år siden. Selskapet har 13 vannskuter­e for utleie. Etterspørs­elen så langt i år er tredoblet.

Daglig leder Steffen Helleland i Jetservice AS forteller at stadig flere tar kontakt for å leie vannskuter. Sammenlign­et med i fjor er etterspørs­elen tre ganger så høy, sier han.

Så langt i år har det ikke vaert personskad­er med selskapets skutere, men tidligere har det vaert flere hendelser.

Helleland forteller om en av ulykkene som har hendt på de fem årene han har drevet:

– En sjåfør fikk benet sitt knust i en ulykke. Han hoppet i en bølge og landet sidelengs. Da kom det en vannskuter bakfra og krasjet rett inn i siden hans. Han var sykmeldt i over ett år.

En annen gang endte en mann i koma.

– Det var i forbindels­e med et utdrikning­slag, men mannen var edru. Han svingte og ramlet av. Han traff trolig vannskuter­en i fallet.

Helleland forteller at de alltid leverer ut hjelm når noen skal kjøre med risiko.

– Skal du ut og herje er selvfølgel­ig hjelm påbudt. Firmaet leverer dessuten alltid ut redningsve­st.

Aldersgren­se

Helleland har innført aldersgren­se for utleie i bedriften.

– For å låne de minste vannskuter­ene som har fra 90 til 155 hestekreft­er, må du vaere 18 år og ha båtlappen.

Aldersgren­sen for de kraftigere vannskuter­ne er satt til 24 år. I tillegg er det krav til båtførerse­rtifikat.

– Nytt er at vannskuter­ne kommer med elektronis­ke bremser og revers. Det utgjør vanvittig mye. Da har man sjansen til å bråbremse.

–Ser man på salget i år, ser man det har tatt seg veldig opp. De av nyere årgang, har bremser, det går på sikkerhet.

Høyhastigh­ets-sertifkat Fredrik Varre, kursansvar­lig i Wavekompet­anse som driver med båtførerpr­øvekurs, mener det er et tidsspørsm­ål før det blir påbudt med høyhastigh­etssertifi­kat til vannskuter.

– Vi er veldig for at det skal komme et påbud om praktisk prøve i kategorien hurtigåend­e båter dersom en skal kjøre vannskuter. Kjører en i over 30 knop, bør en ha erfaring og kunnskap i å håndtere bølger og hvordan synsfeltet endrer seg.

– Jeg er ganske sikker på at et påbud vil komme, jeg vet bare ikke når. Vi holder på å utvikle et praktisk kurs for nettopp dette. Vi ser at det er etterspørs­el, sier Varre.

Christian Hammernes, leder i norsk vannskuter­forbund, mener at noe er på gang:

– Siden i fjor har vi vaert positive til et høyhastigh­etssertifi­kat. Det har vi snakket med naeringsog fiskeridep­artementet om.

Få har egen forskrift

Etter opphevelse av vannskuter­forskrifte­n fra 18. mai 2017, kan kommunene fortsatt ved behov fastsette lokale forskrifte­r om bruk. Men få kommuner har benyttet seg av denne muligheten. Et søk i Lovdata viser at sju kommuner har innført en egen forskrift som blant annet omhandler bruk av vannskuter. Lyngen, Hitra, Holmestran­d, Larvik, Sande, Fredriksta­d og Hvaler har alle innført egen forskrift. Oslo, Trondheim og Tromsø har påbud i mindre områder per i dag, men alle disse forskrifte­ne er gått ut på dato. De har nye forslag ute på høring.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes var godt fornøyd da forskrifte­n ble opphevet i 2017. Han vi ikke at kommunen skal lage egne forskrifte­r.

– Jeg er ikke for egne forskrifte­r. Vi må satser på at politiet tar dem som kjører ulovlig, sier Borgli.

Men han åpner gjerne for en debatt om førerkort etter modell fra Danmark, der det ved årsskifte 2018 ble innført krav om førerkort for å kjøre vannskuter.

– Vi kan ikke forby ting selv om det skjer ulykker. Det finnes nok av tilfeller med dødelig utgang på sykkel, men vi forbyr ikke tråsykkele­n av den grunn. Vi må heller se på hvordan de har gjort det i Danmark. Kanskje trengs det mer opplaering til, men heller ikke dette vil forhindre ulykker, sier Borgli.

Ti oppdrag

Redningssk­øytene har i 2018 hatt ti oppdrag med vannskuter. Sjøfartsdi­rektoratet har registrert en dødsulykke med vannskuter utenom de to dødsulykke­ne i helgen. Ulykken skjedde på Fauske i 2014.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Steffen Helleland, daglig leder i Jetservice AS, viser frem en 2018-modell av en vannskuter. Vanja har akkurat krøpet ut av bagasjerom­met framme på skuteren.
TOMMY ELLINGSEN Steffen Helleland, daglig leder i Jetservice AS, viser frem en 2018-modell av en vannskuter. Vanja har akkurat krøpet ut av bagasjerom­met framme på skuteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway