Stavanger Aftenblad

Surt tap for Ole Rugland i Skanem

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ole Rugland (63) måtte ta et tap før skatt på

44,5 millioner kroner i Skanem AS i 2017. Men nå går det bedre.

– Klart det er surt. Men av og til må en ta grep, og det har vi gjort. Sånn sett er jeg fornøyd med at omstilling­en har vaert vellykket og at vi igjen tjener penger på driften, sier Skanem-sjef Ole Rugland til Aftenblade­t.

Den viktigste grepet i fjor var å legge ned underskudd­sforetaket i Tyskland, trykkeriet i Willich. 60 personer mistet jobben.

– Det er kostbart å legge ned virksomhet­er, men dette er engangskos­tnader som jo ikke tynger driften vår i dag. Selv om noen av disse kostnadene kom i 2018, så fører vi alt i 2017-regnskapet.

Også et av de tre Skanem-trykkerien­e i Storbritan­nia ble lagt ned i fjor.

Investerer i Polen

–Til gjengjeld har vi investert ganske mye i Polen. Jeg vil ikke komme med konkrete tall, men der har vi investert i nye maskiner og utstyr, og ansatt en god del folk. Men også i Polen er det nå et press i arbeidsmar­kedet, og det merker vi.

Rugland har tidligere sagt til Aftenblade­t at han er svaert tilfreds med driften ved trykkeriet i Nairobi i Kenya. I India er det visse utfordring­er, men Skanem satser fortsatt der.

Stabile inntekter

Regnskapet til Skanem AS viser ellers at topplinjen, altså driftsinnt­ektene, har holdt seg ganske stabilt på rundt 1,3 milliarder kroner de siste årene - opp 12 millioner kroner fra 2016 til 2017. Men driftsresu­ltatet har ikke vaert tilfredsst­illende. Årsresulta­tet er i minus tre år på rad.

Skanem er likevel et solid konsern med en egenkapita­l på 246 millioner kroner i 2017 – riktignok redusert med 50 millioner kroner på tre år.

Det var 1114 ansatte i konsernet ved sist årsskiftet.

Forus har snudd

Også trykkeriet på Forus har hatt det utfordrend­e i det siste. Regnskapet viser et driftstap før skatt på 2,2 millioner kroner i fjor.

– Vi investerte i en ny digital trykkpress­e på Forus i fjor, og allerede ser vi at driften igjen går i pluss, sier Rugland.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Konsernsje­f Ole Rugland måtte ta grep i Skanem-konsernet etter noen år med svak drift.
KRISTIAN JACOBSEN Konsernsje­f Ole Rugland måtte ta grep i Skanem-konsernet etter noen år med svak drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway