Stavanger Aftenblad

Jordmødre advarer nybakte foreldre mot mobilbruk

-

Jordmødre frykter at mobilbruk blant nybakte foreldre kan ødelegge for kontaktbyg­gingen med barnet. – Ikke alle forstår betydninge­n av blikkontak­t fullt ut.

– De aller fleste skjønner at de skal legge vekk mobilen og «vaere i øyeblikket,» slik vi råder dem til. Men det vil alltid vaere noen som lar mobilen bokstaveli­g talt komme mellom seg og den nyfødte babyen, sier Kristin Holanger til Aftenposte­n. Hun er enhetslede­r ved barselavde­lingen på Rikshospit­alet (OUS).

Holanger forklarer at når barnet er nyfødt søker det blikkontak­t med foreldrene fra første stund. Om barnet stadig møter et bortvendt ansikt som da for eksempel stirrer ned i mobilskjer­men, gir barnet til slutt opp og får et apatisk uttrykk.

– Vi anbefaler at de skal nyte de første timene med babyen sin uten forstyrren­de elementer.

Også Kristi Hjelle, som inntil i vår var leder på føde- og barselavde­lingene ved OUS, legger vekt på dette.

– Den viktige tilknytnin­gen mellom mor og barn må ikke bli ødelagt av mobilbruk. Vi prøver å forklare dette, men det er ikke alle som forstår betydninge­n av blikkontak­t fullt ut.

Holanger legger til at nybakte foreldre også må vaere bevisst på mobilbruke­n etter oppholdet på barselavde­lingen, i hele sped- og småbarnspe­rioden. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway