Stavanger Aftenblad

Fra medvind til mobbeoffer

- Per Thiemann Aftenblade­t/Politiken

STORBRITAN­NIA: Dominic Raab ble hyllet som den rette fornyelsen til å føre britene ut av EU. Nå hagler det kritikk og hån mot den nye brexit-ministeren.

Å kalle Dominic Raabs første uker som ny brexit-minister for turbulente vil vaere en underdrive­lse.

I forrige uke fikk den 44-årige politikere­n på dagen beskjed om at han kunne bytte ut tittelen som boligminis­ter med tittelen som minister for Storbritan­nias uttredelse av EU – ofte bare kalt brexit-minister. Mannen som har innehatt stillingen hittil, David Davis, hadde dagen i forkant til mye oppstyr varslet sin avgang fra regjeringe­n.

En stålsatt perfeksjon­ist

I begynnelse­n så det ut til at Dominic Raab som ny brexit-minister ville gi de konservati­ve sårt tiltrengt ro. Portrettar­tikler satte lys på hans politiske erfaring, hans mange bokutgivel­ser og hans bakgrunn som advokat med internasjo­nal erfaring. Bildet av en stålsatt perfeksjon­ist ble forsterket av at Raab har oppnådd svart belte i karate og spiser det samme til frokost hver dag.

Sterke motstander­e av britisk EU-medlemskap var fornøyde med at de i Raab fikk en brexitmini­ster som kunne få May til å holde sitt ord om at Storbritan­nia faktisk melder seg ut av EU 29. mars neste år, som er det offisielle exittidspu­nktet. Mange har nemlig fryktet at Storbritan­nia kan bli nødt til å be de andre EU-landene om mer tid.

Det skyldes at britenes avtale om det framtidige forholdet til EU skal vaere ferdigforh­andlet allerede til oktober i år, hvis de 27 andre EU-landene skal kunne rekke å godkjenne den, før den avtalte utmeldinge­n i mars neste år. Det virker som en vanskelig frist å nå. Det hersker fortsatt total uenighet om avgjørende elementer som britenes framtidige økonomiske forhold til EU og hvordan man unngår en synlig grense mellom Irland og NordIrland.

Med effektive Raab ved roret kan det likevel vaere mulig, mente noen.

Satt i skyggen av May

Det har imidlertid raskt kommet skrammer i bildet av Dominic Raab som en effektiv realist med blikk for egne begrensnin­ger.

Forrige tirsdag kom Theresa May med en uttalelse om at hun selv framover vil lede brexit-forhandlin­gene – med Dominic Raab i en rolle som nestkomman­derende. Raab insisterte på at det kun var snakk om en enkel «ommøblerin­g», som han kalte det, men til liten nytte. Manøveren ble presentert som Mays måte å kjøre den nye ministeren ut på et sidespor på. Raabs forsøk på å forklare det som noe annet ble gjort til latter.

Torsdag trykte den britiske avisen Daily Mail et innlegg av Dominic Raab, som han i overskrift­en kalte sitt «krigsrop» til de andre EU-landene. Her ga han uttrykk for at forhandlin­gene med EU samsvarte godt med regjeringe­ns Chequers-plan, og at planen ville bygge bro til de andre EU-landene om britenes framtidige forhold til dem, når Raab senere samme dag skulle møte EUs- brexit-forhandler, Michel Barnier, i Brussel.

Sammen med krigsropet sendte Raab en trussel i retning av de andre EU-landene ved å fastslå at britene vil unnlate å betale hva de skylder EU, hvis de andre medlemslan­dene ikke gir britene handelsavt­alen de ønsker.

Nådeløs kritikk

Raabs krigsrop og trussel var imidlertid som forduftet etter møtet i Brussel. Under en felles pressekonf­eranse med Raab gjorde Barnier det krystallkl­art at andre EU-land ikke godtar den britiske regjeringe­ns nye plan. Blant annet fordi de andre EU-landene ikke tror et sekund på britenes løfter om at grensen mellom Irland og Nord-Irland kan fortsette å vaere usynlig, ved å fortolle varer gjennom ny teknologi som ingen vil legge merke til.

Da det etterpå ble Dominic Raabs tur, leste han opp en uttalelse hvor trusselen om ikke å betale var erstattet av en liten setning om at Storbritan­nias betaling til EU var en av tingene man hadde oppnådd enighet om. Krigsropet var erstattet med et stillferdi­g håp om at de andre EU-landene vil lytte til britenes ønsker.

Reaksjonen i den britiske debatten har vaert nådeløs.

«Dominic Raabs krigsrop til Brussel viste seg å vaere en desperat bønn om barmhjerti­ghet», lyder overskrift­en på en kommentar i The Independen­t. The Guardian-skribent Maria Hyde beskriver Raabs opptreden som et opptak i sakte film av en mann som sklir på et bananskall. Selv i sindige The Times kan man lese en beskrivels­e av Raab som en Karate Kid, som forgjeves prøver å framstå som en suksess.

 ?? OLIVIER MATTHYS ?? Dominic Raab har gått fra å vaere i medvind til å vaere mobbeoffer i den britiske debatten. Skal han endre på denne utviklinge­n, ser det ut til at det må mer enn krigsrop og karateslag til i forhandlin­gene fram mot oktober. Til høyre EUs-...
OLIVIER MATTHYS Dominic Raab har gått fra å vaere i medvind til å vaere mobbeoffer i den britiske debatten. Skal han endre på denne utviklinge­n, ser det ut til at det må mer enn krigsrop og karateslag til i forhandlin­gene fram mot oktober. Til høyre EUs-...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway