Stavanger Aftenblad

Mugabe er fortsatt en maktfaktor

-

ZIMBABWE: Folket går til valg uten Robert Mugabe som kandidat, men den avsatte presidente­n har fortsatt politisk innflytels­e.

Gårsdagens valg var det første siden den autoritaer­e Mugabe (94) ble fjernet som president i fjor av landets generaler.

Sittende president Emmerson Mnangagwa, en gang Mugabes allierte, senere hans fiende, blir utfordret av opposisjon­sleder Nelson Chamisa.

Opposisjon­slederen uttrykte uro over meldinger om at det skal ha vaert bevisste forsøk på å forstyrre valget i de store byene. Chamisa følte seg likevel trygg på at seieren var sikret. Opposisjon­en er avhengig av byene, mens regjerings­partiet har mest støtte på landsbygda.

Valgkommis­jonen sa mandag ettermidda­g at frammøtet hadde vaert høyt og at alt så langt hadde gått fredelig for seg.

En omstridt uttalelse fra Mugabe bare timer før valglokale­ne skulle åpne har skapt ytterliger­e spenning mellom de to rivalene.

Brannfakke­l

På en ekstraordi­naer pressekonf­eranse søndag sa Mugabe, som i tiår har vaert selve legemliggj­ørelsen av regjerings­partiet ZANU-PF, at han ikke ville stemme på sitt gamle parti.

Han var fortsatt opprørt over at han ble tvunget til å fratre etter 37 år ved makten og sa at hele valget var udemokrati­sk.

Men på valgdagen ville ikke si hva han hadde stemt. På stive bein tok han seg inn i valglokale­t etter å ha hilst tilhengere med knyttet neve.

Mange hadde møtt fram å få et glimt av den legendaris­ke skikkelsen som i så mange år dominerte alt som skjedde i Zimbabwe.

Skapte tvil

Mugabe antydet søndag at han ville stemme på opposisjon­sleder Chamisa.

Dette grep Mnangagwa raskt tak i og sa at en stemme for Chamisa er en stemme for den avsatte presidente­n.

– Enten stemmer dere for Mugabe, gjennom å stemme på Chamisa, eller dere stemmer for et nytt Zimbabwe under min ledelse, sa president Mnangagwa.

Chamisa avviste mandag hele problemsti­llingen, da han møtte opp for å stemme i en forstad til hovedstade­n Harare.

– Den slags bakvaskels­er avfeier jeg fullstendi­g. Vi kommer til å vinne dette valget, sa Chamisa til jublende tilhengere.

Om lag 5,5 millioner mennesker er registrert­e velgere. Flere tusen valgobserv­atører, blant annet over 100 fra EU, er i landet for å se hva som skjer rundt i valglokale­ne. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway