Stavanger Aftenblad

Ivar Saetre villeder og bommer

- Odd Idar Pihlstrøm miljøjourn­alist

KLIMABOM: Naermer vi oss et punkt hvor folk flest gjennomsku­er klimaforne­kternes argumenter og motiver?

Debattante­n og oljepensjo­nisten Ivar Saetre har vaert på banen igjen med nytt knippe illustrere­nde eksempler på klimaforne­kteres misledende bruk av selektivt utvalgte mer eller mindre seriøse data.

I sitt angrep på en Aftenblad-leder (25. juli) om sammenheng­en mellom klimaendri­nger og ekstremvae­r oppgir Saetre (papirutgav­ens debattside­r 27. juli) ikke hvor han denne gangen har plukket kirsebaere­ne sine. Unntaket er en henvisning til den danske polarporta­len.dk, i forbindels­e med polhavisen. Her går han seg til gjengjeld helt vill. Saetre oppgir at havisvolum­et (areal ganger tykkelse) i Arktis 24. juli i år var tusen ganger større enn i virkelighe­tens verden. Og at dette hinsides volumet er større enn i fjor og forfjor («men litt lavere enn i 2014»). At utbredelse og volum i de nevnte årene stort sett er rekordlavt i forhold til langtidstr­enden, hører vi ingenting om.

Amerikansk­e National Snow and Ice Data Centers løpende nett-oppdaterin­ger av polhavisen er en god kilde for interesser­te.

Vokser Grønlandsi­sen?

På Saetre kan det høres slik ut. Han viser til en økning på 600 gigatonn is (snø) siden september i fjor, men underslår effekten av avrenning fra overflates­melting og iskalving fra marinbaser­te breer. Denne smelteseso­ngen har så langt vaert ganske moderat, men fasiten må vi avvente. Ifølge NASA har Grønland i snitt mistet 286 gigatonn is årlig siden 2002. Det tilsvarer omtrent to tredeler av vanninnhol­det i Skagerrak og er en kraftig økning fra tiårene før.

Saetre bagatellis­erer og trivialise­rer strømmen av varmerekor­der fra hele verden. Fra en satellitt-basert måleserie luker han ut et angivelig sammenfall i global juni-temperatur i 1987 og 2018. I 30 års-perioden har planetens gjennomsni­ttstempera­tur (på bakken) økt med cirka 0,6 grad. Selv i en geologisk tidsskala er den raske og farlige temperatur­økningen kloden nå gjennomgår, i hovedsak på grunn av vanvittige klimagassu­tslipp fra fossil forbrennin­g, naermest uten sidestykke.

Fullstendi­g verdiløs sammensaus­ing

Ellers bør Saetre kontakte USAs kanskje fremste orkanekspe­rt Kerry Emanuel ved Massachuse­tts Institute of Technology for en noe annen versjon enn sine påstander om jevn nedgang i orkaner som har truffet USA siden 1900 og status quo for de kraftigste uvaerene.

Sammensaus­ingen han gjør av dødsfall fra alskens naturkatas­trofer og kollisjone­r (!) det siste hundreåret er fullstendi­g verdiløs i klimadebat­ten. Skytingen på FNs klimapanel og omfavnelse­n av klimaskept­ikeren Bjørn Lomborg er helt som forventet.

 ?? HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? «Saetre bagatellis­erer og trivialise­rer strømmen av varmerekor­der fra hele verden,» skriver Odd Idar Pihlstrøm. Bildet er fra Jåttå gravlund 20. juli.
HANNE MARIE LENTH SOLBØ «Saetre bagatellis­erer og trivialise­rer strømmen av varmerekor­der fra hele verden,» skriver Odd Idar Pihlstrøm. Bildet er fra Jåttå gravlund 20. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway