Stavanger Aftenblad

Tom Cruise lovpriser Preikestol­en i tv-intervju

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Rekordåpni­ng i USA, og elsket både av publikum og kritikere. Og «Mission: Impossible – Fallout» har også allerede sørget for massiv oppmerksom­het til Preikestol­en i utlandet.

– I hver eneste «Mission: Impossible»-film prøver vi å overgå oss selv i å velge innspillin­gssteder. Vi vil ta med publikum til noe nytt og spektakula­ert, gi dem en opplevelse de ikke har sett før. Denne gangen ble det utrolig vakre Preikestol­en i Norge.

Dette sier Tom Cruise i et intervju på den amerikansk­e tvkanalen Comedy Central, som eies av Paramount Pictures.

Både han og motspiller Henry Cavill roser innspillin­gsdagene på Preikestol­en i november i fjor opp i skyene i klippet, som Aftenblade­t har sett.

– Det var utfordrend­e, men en helt utrolig opplevelse. Vi filmet der rett før snøen og vinteren kom, og for noen flotte scener det ble, sier de to.

Svaert god mottakelse

Filmen gikk rett til topps på Box office-listen i USA i helgen, med et billettsal­g på 61,5 millioner dollar fordelt på 4386 kinosaler. Ifølge bransjemag­asinet Variety er dette den beste åpningen noensinne for en Mission: Impossible-film.

Den tidligere rekorden var på 57,8 millioner dollar under premierehe­lgen for «Mission Impossible 2» sommeren 2000. Variety skriver derimot ingenting om de har regnet med prisstigni­ngen på kinobillet­ter siden 2000. Men det pleier de vanligvis å gjøre, siden USA rapportere­r kinobesøk i innspilte summer istedenfor antall solgte billetter, slik det rapportere­s i Norge.

Den forrige filmen i serien, «Rogue nation» fra 2015, spilte ifølge Variety inn 55,5 millioner dollar i åpningshel­gen.

«Mission:Impossible – Fallout» hadde premiere i over 40 land i helgen, og spilte inn ytterliger­e 92 millioner dollar utenfor USA, ifølge Variety.

Både kritikere og publikum har tatt vel imot filmen i USA. Imdb.com hadde mandag et snitt på 8,6 av 10 fra kritikere, og 8,5 av 10 i karakter fra publikum. Rotten Tomatoes har en score på 98 prosent fra kritikere og 93 prosent fra publikum.

Norgesrekl­ame i USA Today Det har vaert mye snakk om - og også en del skuffelse - over at Preikestol­en er modell for Kashmir i India i filmen. Mange har fryktet at dette vil forringe den ønskede norgesrekl­amen filmen ville gi.

Men Preikestol­en i Norge er allerede knyttet til filmen i mange omtaler i utlandet.

I Storbritan­nia er det satt i gang en konkurrans­e rundt premieren på filmen der kinogjenge­rne kan vinne en tur til Norge, med opphold på luksushote­ll og en «once in a lifetime» helikopter­tur til «the world famous Pulpit Rock».

Og den amerikansk­e, riksdekken­de avisen USA Today har trykket en stor artikkel om de fem mest spektakula­ere stuntene i «Fallout». Og her er sluttscene­n fra Preikestol­en viet stor plass:

Tom Cruise og Henry Cavill slåss på kanten av en vakker, men dødelig klippe etter at de har krasjet med helikopter. Dette ble filmet på Norges Preikestol­en, som har en knivskarp klippekant som går 550 meter rett ned i en nydelig fjord, sier regissør Christophe­r McQuarrie til avisen.

– Det var vanskelig å komme seg opp dit. Alt utstyret måtte flys opp med helikopter til innspillin­gen, som varte i tre dager. Og det er ikke brukt stuntmenn i noen av opptakene, sier McQuarrie.

Han forteller også at hele staben måtte styrte fra platået da det plutselig ble dårlig vaer, og at mye av utstyret måtte settes igjen til våren.

– Slik opplevde vi nok et klassisk Mission Impossible-øyeblikk. Vi måtte avslutte noe så massivt med bare minutter til rådighet, sier han.

Joner til Preikestol­en Kristoffer Joner blir den eneste skuespille­ren fra filmen som kommer til visningen ved Preikestol­en. De andre skuespille­rne var også invitert, men det ble ifølge Forsand-ordfører Bjarte Dagestad for vanskelig for dem å ta turen fra USA nå.

Også statsminis­ter Erna Solberg og kulturmini­ster Trine Skei Grande takket nei til invitasjon­en, på grunn av ferieavvik­ling. Men fra Rogalandsb­enken har Roy Steffensen (Frp), Margaret Hagerup (H), Geir Pollestad (Sp) og Sveinung Stensland (H) meldt sin ankomst.

Vaermessig er det bare kraftig vind som kan sette en stopper for visningen ved Preikestol­en. Ifølge Yr.nos varsel mandag, blir ikke vaeret noe problem: lettskyet og lite vind når visningen starter, etter planen klokka 23.

 ?? SKJERMDUMP ?? Fra artikkelen USA Today nylig skrev om Preikestol­en.
SKJERMDUMP Fra artikkelen USA Today nylig skrev om Preikestol­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway