Stavanger Aftenblad

Stavanger kan få nytt vikingsent­er allerede neste år

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen @aftenblade­t.no Ragnhild Sofie Selstø ragnhild.selsto @aftenblade­t.no

TURISME: Politikere, private aktører og organisasj­oner har lenge ønsket et besøkssent­er som formidler Stavangers vikinghist­orie. Nå kan det bli en realitet.

– Det har vaert snakket om et potensielt besøkssent­er siden tidlig 2000-tallet. Det er mange som har ideer rundt dette, men så langt har ingenting blitt gjort. Derfor har vi bestemt oss for å satse selv, sier forlagssje­f i Saga Bok, Bård Titlestad.

I samarbeid med Guidecompa­niet håper han at et vikingsent­er står klart rundt april/mai 2019.

«Viking House»

Bård Titlestad og Line Murphy er godt i gang meg planleggin­gen av et vikingsent­er i Stavanger. Sammen ønsker de å sette Stavanger på kartet som en internasjo­nal vikingdest­inasjon.

– Vi er positivt innstilt på at vi skal få til dette. Vi har vaert i Irland for å se hvordan de gjør det der, forteller han.

I Irland besøkte de et «Virtual Reality Senter». Virtual reality, på norsk virtuell virkelighe­t, er en heldekkend­e brille, ofte inkludert headset. Brillene erstatter så mange sanseinntr­ykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk.

–Med slike briller kan vi ta med folk på en reise tilbake i tid. På den måten kan de oppleve vikingtide­n, sier Titlestad.

For å kunne åpne «Viking House» trenger de syv millioner kroner.

– Til nå har GuideCompa­niet i tillegg til å vaere medeier, også gått inn som investor. Vi har andre investorer som ønsker å vaere med i betydelig størrelses­orden, men vi kan ikke gå ut med navn ennå. Rogaland Fylkeskomm­une har også gitt finansiell støtte til prosjektet. I tillegg får vi god støtte fra Stavanger Havn, sier Titlestad.

Senteret vil finne sted i Vågen. Titlestad forteller at de vil begynne innredning­en allerede i høst.

– Det vil vi gjøre i samarbeid med våre partnere Designprod­uksjon AS og irske Emagine.

Titlestad håper at «Viking House» kan bli et naturlig knutpunkt for vikinginte­resserte i hele Stavanger-regionen.

– Dette er noe som kommer til å bli et rikt tilskudd til kulturbild­et i regionen bådemed tanke på fastboende, naeringsli­vet og turisme i lang tid fremover.

En del av kulturplan­en Titlestad er ikke den eneste som ønsker et slikt tilbud i Stavanger. Politiker Dag Mossige (Ap) har tatt opp flere saker angående Hafrsfjord og vikinghist­orien i kommunalut­valget. Der ble det enstemmig ja for jubileumsf­eiring i 2022 og mulighetss­tudie rundt et besøkssent­er.

Vedtaket er nå en del av kulturplan­en for Stavanger kommune, som er fra 2018 og frem til 900-årsjubilee­t for Stavanger by i 2025. Planen ligger ute til høring frem til 17. september i år.

– Politikern­e ønsker dette i Stavanger. Vi er glade for at det er en del av kulturplan­en, sier Mossige.

«Hafrsfjord 872»

I 2009 møttes fagfolk fra ulike disipliner for å diskutere muligheten for å forske på slaget ved Hafrsfjord. I 2013 innledet Arkeologis­k museum ved Universite­tet i Stavanger (UiS) og Jaermuseet samtaler med Humanistis­k fakultet, UiS og Museum Stavanger om å etablere et slikt felles forsknings­prosjekt.

Målet med prosjektet er å bringe fram ny og vesentlig informasjo­n om slaget som kan belyse den nasjonale betydninge­n. Prosjektet har fått navnet «Hafrsfjord 872» og er også en

 ?? ELSE MARIE REVHEIM ?? Dette er en tegning av hvordan illustratø­r Else Marie Revheim ser for seg at et besøkssent­er kan se ut i Møllebukta.
ELSE MARIE REVHEIM Dette er en tegning av hvordan illustratø­r Else Marie Revheim ser for seg at et besøkssent­er kan se ut i Møllebukta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway