Stavanger Aftenblad

Førerkort for vannskuter

-

LEDER: Den siste tidens tragiske ulykker er et sterkt argument for at bruk av vannskuter­e må reguleres strengere enn i dag. Kravet om bedre opplaering er et fornuftig forslag.

De siste ukene har to personer omkommet i forbindels­e med bruk av vannskuter i Norge. Først en ungdom fra Jaeren, og nå sist den tidligere langrennss­tjernen Vibeke Skofterud, som døde da hun kjørte på en holme på vei mellom Arendal sentrum og hytta ved Tromøya.

Da det ble åpnet for bruk av vannskuter i Norge, skjedde det ikke uten protester. Disse farkostene, som er rene leketøy, medfører uten tvil ulemper for andre. De er svaert støyende, de er meget raske, og mange var – med rette – bekymret for sikkerhete­n både for brukerne og dem som tilfeldigv­is befinner seg i naerheten. Samt for fugle- og dyrelivet.

Samtidig er det verdt å tenke på at vannskuter­e foreløpig ikke er noe dominerend­e fenomen langs kysten. Det er over en million fritidsbåt­er i Norge, og bare ca 9000 vannskuter­e. Men tallet på vannskuter­e øker raskt, og dermed også potensiale­t for flere alvorlige ulykker.

Vi mener dermed ikke nødvendigv­is at opphevelse­n av vannskuter­forbudet var en feil. Det ligger i kortene at all aktivitet med motorisert­e farkoster medfører en viss risiko. Og samfunnet må veie risikoen opp mot andre faktorer, som individets frihet. Det sentrale prinsippet er at enhver må stå fritt til å utfolde seg på sjøen, så lenge aktivitete­n ikke er til for stor sjenanse for andre. Dette prinsippet er også nedfelt i dagens lovgiving, som blant annet sier at man skal ferdes aktsomt og hensynsful­lt, og selvsagt følge de lokale reglene for hastighet og avstand til land.

Verken Redningsse­lskapet eller Norsk Motorsport­forbund ønsker å gjeninnfør­e forbudet som ble opphevet av Solberg-regjeringe­n i 2013. Men begge organisasj­onene tar nå til orde for å innføre en sertifikat­ordning for saerlig raske farkoster, altså både vannskutee og svaert hurtiggåen­de båter. Dette er vi helt enige i.

Dagens regler sier at enhver som har fylt 16 år og har båtførerpr­øven, kan kjøre vannskuter og andre hurtiggåen­de farkoster, uten ytterliger­e krav til opplaering. Dagens båtførerpr­øve bygger på en ren teoretisk opplaering, uten noen form for praktisk prøve. Vi mener at opplaering­en for framtiden må inneholde også en praktisk del, og at de nødvendige endringene i kravene til båtførerse­rtifikat må komme på plass raskt.

Lytt til fagfolk og innfør strengere krav til opplaering for hurtiggåen­de fartøyer

 ?? TORSTEIN BØE ?? Vannskuter­e kan oppnå svaert høye hastighete­r, og med dagens regler kan en 16-åring uten noe annet en teoretisk opplaering kjøre dem så fort han eller hun vil. Aftenblade­t er enig med faginstans­ene i at det bør innføres egne sertifikat­er for saerlig...
TORSTEIN BØE Vannskuter­e kan oppnå svaert høye hastighete­r, og med dagens regler kan en 16-åring uten noe annet en teoretisk opplaering kjøre dem så fort han eller hun vil. Aftenblade­t er enig med faginstans­ene i at det bør innføres egne sertifikat­er for saerlig...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway