Stavanger Aftenblad

Hele bygdas stemme og ansikt

-

VARHAUG: Hvordan forklare det uforklarli­ge, det grusomme og det brutale?

Mons Skrettingl­and ble rykket opp fra ferie og kastet inn i noe som ingen hadde forberedt ham på.

Fungerende ordfører Mons Skrettingl­and skulle egentlig vaert på ferie. Søndag var han på plass på Sørlandet. Natt til mandag ringte telefonen. Mye tydet på at det hadde skjedd et mord på Varhaug. Han kastet seg i bilen og kjørte hjem.

Siden mandag morgen har det gått i et bankende kjør for varaordfør­eren. Han har uttalt seg til alle landets medier. Aftenblade­t får høre at Skrettingl­and imponerer. Han har taklet media på en forbilledl­ig måte. I tillegg virker han ekte. I slike sammenheng­er hører vi ofte innøvde fraser, men folk har kommentert til Aftenblade­t at Skrettingl­and virker oppriktig medfølende.

Mistet sønnen

Han snakker fra hjertet slike bare folk som vet hva det handler om kan snakke. Det har en forklaring. For 14 år siden mistet Mons Skrettingl­and sønnen sin i en ulykke. Det skjedde på denne tiden av året. Derfor er disse ukene hvert år ekstra vanskelige å komme gjennom.

– Jeg bestemte meg den gang for at jeg aldri skal si «jeg vet hvordan du har det». Det kan nemlig ingen vite. Men jeg kan si, jeg vet du har det vondt.

Sorgen

Mons Skrettingl­and vil snakke minst mulig om sin egen sorg. Det er ikke ham dette handler om. Det handler om en familie som har mistet det umistelige. Han får tårer i øynene når han snakker om familien som har mistet jenta si.

– For de som har mistet en datter, er dette en tragedie, men det er óg en tragedie for familien til den siktede. Varhaug er et bitte lite samfunn. Alle kjenner hverandre. Her er mange familier vevet sammen, derfor er det svaert mange som nå føler på sorgen, sier Skrettingl­and.

Han tar oss med ned på stien der Sunniva gikk natt til mandag. Fortsatt sperrer politiet veien. Her går han daglig. Det er et perfekt utgangspun­kt for rusleturer i bygda. Skrettingl­and bor i en leilighet like ved jernbanen og rådhuset.

– Den drepte og den siktede tilhører en aldersgrup­pe der mange kjenner hverandre. Det er samtidig en aldersgrup­pe som ikke alltid er så lett å tolke. De indre følelsene stemmer ikke alltid med slik de viser dem. Jeg ber derfor foreldre om å vaere på vakt, snakke med ungene sine og be om hjelp hvis de føler at de kommer til kort.

Uskylden

Han medgir at noe av uskylden til Varhaug har gått tapt etter denne tragedie. Dette er sånt som hender i storbyer og på film, ikke i lille, trygge Varhaug.

– Det er kanskje for tidlig å si dette nå, men jeg vet av erfaring at livet går videre. Hvis vi tar tiden til hjelp, er jeg sikker på at Varhaug igjen skal bli den gode, trygge plassen som vi alle er så glade i. Likevel vil dette alltid ligge der, det forsvinner ikke, men vi vil leve videre. Nå skal vi slå ring rundt de berørte.

Igjen ser vi en tåre i øyekroken hos Skrettingl­and, men han bryr seg ikke.

–Hvorfor skal det vaere galt å vise følelser. Vi er ikke maskiner. Denne vonde saken får fram mange, sterke følelser. Da tror jeg det er viktig å vise dem, vise at vi er mennesker som føler, mennesker som føler med. Vi er ikke laget av stål noen av oss. Folk i min posisjon bør vise ekte følelser.

Manglet ord

Mens han snakker, og mens vi rusler på stien ved jernbanesp­oret, ringer telefonen hans kontinuerl­ig. Mange vil ha en bit av Skrettingl­and nå. I forrige periode var han ordfører, nå er han varaordfør­er. Ordføreren Skrettingl­and er på Madagaskar. (Ja, de heter Skrettingl­and begge.) Derfor er han for tiden fungerende ordfører. Mandag kveld var han på et arrangemen­t i kirken. Han fikk sagt kondolerer til jentas familie, men den vanligvis så snakkeglad­e politikere­n mistet plutselig ordene. Han fikk ikke sagt alt han hadde på hjertet. Øyeblikket ble for sterkt.

– Jeg vil ikke trenge meg på og vil vente til de er klare, men da vil jeg dra hjem til dem og ta en skikkelig prat.

Åpen helsestasj­on

I dagene framover vil helsestasj­onen på Varhaug holde åpent fra 15.00 til 17.00 slik at unge som trenger noen å prate med, kan ha et sted å møtes.

 ??  ?? Fungerende ordfører Mons Skrettingl­and (H) ved stien der jenta ble funnet.
Fungerende ordfører Mons Skrettingl­and (H) ved stien der jenta ble funnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway